Спецпрокуратурата влезе в президентството. Два кабинета в сградата на "Дондуков" 2, свързани със съветник и със секретар на държавния глава, се претърсват в момента. Това съобщи пред журналисти в Габрово главният прокурор Иван Гешев.

Вижте снимки

"Действията са по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са запознати - касае престъпно сдружение за търговия с влияние ", обясни той.

Главният прокурор допълни, че тези действия са предприети след разрешения от две съдилища.

Снимка: БТА

"Кой е надлежният ред за изискване на тези документи? След като прокурор получи разрешение от съд, значи е извършен анализ и е законосъобразно и правилно. Нямам представа дали ще има арести. Представляващите прокурори ще анализират и съобщят", каза още Гешев.

Снимка: БТА

Едното разследването е за търговия с влияние, по което като свидетели бяха разпитани Пламен Узунов и Пламен Бобоков. Другото е във връзка със съветник на президента, представил доброволно материали с гриф по Закона за защита класифицирана информация, твърдейки, че си ги е намерил в касата, обясни главният прокурор.

Най-вероятно се касае за съветника по отбрана и сигурност на Румен Радев - Илия Милушев.

Гешев допълни, че е логично разследващите да видят какво още има в тази каса. Въпросният секретар на няколко пъти е бил разпитан и на третия или четвъртия път е предоставил материали, които са нерегламентирано изнесени, с гриф са, от ДАР.

Снимка: БТА

Днес в 9 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Малко преди 12 часа Румен Радев пристигна в президентството, а в същото време един от екипите на прокуратурата напусна сградата, изнасяйки пликове с документи.