Секретарят на президента Пламен Узунов беше призован на разпит в Националното следствие днес.

Една от причините за повторно даване на обяснения, след като вече веднъж беше призован, е опит за унищожаване на единия от трите телефони, които е използвал през последните две години, заявиха от прокуратурата.

"Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател с цел предоставяне на правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони", уточниха разследващите.

Разпитът е продължил близо два часа. След разпита Узунов е напуснал следствието на столичния булевард "Г.М. Димитров" през служебния изход, използвайки карта на президентството.

Преди дни разследващите съобщиха още, че от Узунов са иззети общо три телефона. При първия имали достъп до списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други данни. Извършено било и възстановяване на изтрити записи.

Според държавното обвинение обаче експертите нямат достъп до съдържанието на втория телефон, тъй като президентският секретар е предоставил грешна парола за отключване.

Третият телефон също е заключен и дадената парола не отговаря на истинската. Установено е, че апаратът е бил физически манипулиран и се предполага, че умишлено е повреден. Експертите са го възстановили, за да го активизират, подчертаха още от прокуратурата.