Контравидео на разпространения в понеделник запис твърди, че изнесените до този момент кадри по никакъв начин не свидетелстват за невинност на Джок Полфрийман. На 19 септември Апелативният съд освободи предсрочно австралиеца, който е осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов през 2007 година.

"Това видео, идва в отговор на каченото почти анонимно видео, което манипулира и внушава неистини, пишат публикувалите клипа, които са кръстили създадения специално за целта акаунт с името "В памет на Андрей Монов".

Те обясняват, че във видеото са използвали същите кадри като авторите на първото, но без да манипулиращите според тях уточнения. Те обръщат внимание на якето на Полфрийман, което според тях е просъщо за анархистките екстремисти, а след това припомнят и подстрижката му тип "гребен" при едно от делата в съда. Освен това приятелите на Андрей Монов са категорични, че по Джок Полфрийман в нито един момент не е имало следи от побой. 

Тълкуването на видеозаписа продължава докрая - кадър по кадър, като се подчертават моменти, в които твърденията на авторите на първия клип могат да бъдат насочени и в срещуположната посока на тълкувание.