Престъпната група от "Малашевци", която се е занимавала с имотни измами, е отвличала и изнудвала възрастни хора. Говоря за групата на Начо. Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Както е известно, днес сутринта ГДБОП и Специализираната прокуратура обградиха столичния квартал "Малашевци", като акцията бе насочена към имотната мафия.    


"Това, което ще ви обясним е досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което прокурорите от Специализираната прокуратура са работили съвместно с оперативните служби на ГДБОП и разследващи полицаи от същата служба. Става въпрос за организирана престъпна група, занимаваща се с това, което вие наричате имотни измами и публично известно определение - имотна мафия. Става въпрос за група лица от български граждани от цигански произход, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата на това дали има данни за тях, че са зависими примерно от алкохол или че имат психични проблеми, които почти нямат роднини и близки хора. Тарторът на групата е известен като Начо. Схемата за извършване на тези да ги наречем имотни измами е следната. Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем "бушони". Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата", допълни още Гешев.
Снимка: Булфото

Той обясни, че, след като групата локализира възрастни хора и след като ги затвори за определен период в къща, която е наблизо и ги принуди с физическо и психическо насилие да се съгласят да прехвърлят единствените си последни имоти, после се използват тези "бушони" на тяхно име да бъдат прехвърлени имотите. Т.е. те ги използват като подставени лица", уточни Гешев.

Той обясни, че възрастните хора, останали без имоти, са изхвърлени на улицата и да се оправят кой както може.

"Това е схема на извършване на престъпление, което е типична и се извършва от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления", допълни още заместник-главният прокурор.

Снимка: Булфото

Гешев изтъкна, че прокуратурата ще засили работата в този сегмент, защото не е тайна, че съществуват такива групи, които отнемат последните жилища на възрастните хора и ги изхвърлят на улицата, за да оцеляват по начин, който успеят.

Зам. главният прокурор уточни, че по това досъдебно производство става дума за три случая, а други три случая са предотвратени от МВР.

"Най-вероятно ще стане въпрос и за три опита за имотни измами. Направлението на работа на колегите е организирана престъпна група. Има данни за отвличания и изнудване", допълни още Гешев и поясни, че утре колегите му ще преценят на база събраните доказателства какви обвинения да бъдат повдигнати.

"За 5 души имаме заповеди за полицейско задържане за имотни измами, разполагаме с данни за едно отвличане. Към момента с колегите от ГДБОП работим с 10 лица. Предстои да видим на кои ще бъдат повдигнати обвинения, на кои ще бъдат пуснати заповеди. Заповеди за полицейско задържане имаме на 5 човека към този момент. Работим с още пет лица, но трябва да видим кой какво качество е имал", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с проведената акция в квартал "Орландовци".

Той уточни, че имотите са се намирали на територията на София на различни места. "Имотите са били на възрастни хора, даже едно от лицата е с психични отклонения, което е настанено в специализирано заведение", допълни Иванов. По думите му са избирани възрастни хора, които нямат живи роднини и които имат психична зависимост и които са извън нормалното положение. Иванов уточни, че самото досъдебно производство се наблюдава повече от година.