Турската полиция е заловила пратка с 45 папагалчета при опит да бъдат внесени нелегално от България в Турция с лека кола с български номер. При акцията са задържани двама души с български паспорти.

Нелегалният трансфер и търговията с животни, включително папагали, е забранен според международните договорености CITES.

По данни на истанбулската полиция екипи от специализираното звено за нелегален трафик и организирана престъпност по сигнал проследили група, за която са били подадени сведения, че внасят котрабандно от България папагалчета, които се продавали на пазарите в Истанбул, съобщава БТА.

Екипите проследили лека кола с български номер след влизането й от ГКПП Капъкуле, за която получили сигнал, че пренася нелегален товар.

Полицаите спрели колата на гишетата на Махмутбей на влизане в Истанбул. При обиска били открити 45 броя папагалчета, внесени от България.

Арестувани са двама души, които се разследвали в истанбулската полиция за нелегален транфик на животни.

Малките вълнисти папагалчета са много популярни в Турция, турците ги наричат "мухаббет кушу" /птиче за разговорка, обич/. В Истанбул и Бурса има големи открити птичи пазари, на които се продават различни видове папагали.