Двете настанени в "Пирогов" деца, които пострадаха при инцидента на АМ "Тракия" на 14 август, ще бъдат транспортирани до Сърбия утре, съобщиха от Министерство на здравеопазването

За целта ще бъдат използвани два хеликоптера на Сърбия с два реанимационни екипа на борда. Те ще кацнат в 10.45 ч. на Летище София в специално обособена зона. Излитането е предвидено около 11.15 ч., с оглед необходимото време за осъществяване на медицинския транспорт от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" до Летище София. Линейките ще бъдат ескортирани от специализирани екипи на МВР.

Двете пострадали деца бяха транспортирани от болницата в Стара Загора в "Пирогов" в понеделник. Те са в реанимация, в стабилно, но тежко състояние, съобщи сутринта изпълнителният директор на болницата д-р Валентин Димитров.

На едното дете е извършена мекотъканна интервенция като днес трябва да са му направени високоспециализирани изследвания, за да се уточни напълно диагнозата. На другото дете предстои операция за стабилизиране на фрактурите на таза. Вчера директорът на "Пирогов" е имал среща с временно управляващия посолството на Сърбия и близките на двете деца. Роднините са се срещнали с лекуващите лекари и им е било обяснено точно какво е състоянието им.