Почти всички сръбски деца, пътували с автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия" от вчера вече са в Република Сърбия. Две момчета в най-трудното състояние са в болница - в "Пирогов". Има още едно семейство - баща, майка и три дъщери, които са останали в болницата в Стара Загора. Там е и един възрастен, който е ампутиран крайник. Всички останали вече са в Република Сърбия и се надяваме след няколко дни ще бъдат вкъщи при своите семейства. Това съобщи посланикът на Република Сърбия у нас н. пр. Желго Йович пред БНТ.

"Лично аз и и всички мои приятели в Сърбия, всички сръбски институции сме много доволни за всичко, което са получили нашите граждани след тази ужасна катастрофа. В такова едно положение никога човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за своите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен. Това казах на моите български приятели вчера - ако трябваше да се случи такава катастрофа е добре, че се случи в България.

Благодаря, братя българи, благодаря на всичките институции, на кмета на Стара Загора, на обикновените хора. Тук не бяха само институции. В първия момент виждахме реакция на обикновени хора, които са се връщали от морето, които реагираха веднага, не са мислили за себе си, за своите деца в колата, но са мислили как да помагат на децата, които се нуждаят от помощ. Много благодаря на всички, които са участвали", каза н. пр. Желго Йович.

Посланикът каза още, че катастрофата е тема номер едно в Сърбия и се разисква кой е виновен и защо се случи.

Сръбският автобус, превозващ общо 48 пътници, деца и възрастни, участвали във фолклорен фестивал на българското Черноморие, се преобърна в неделя вечерта на магистрала Тракия, близо до Стара Загора, като ранените са над десет.

Седемте пострадали деца от автобуса, които бяха извозени с линейки вчера до границата ни със Сърбия, са настанени в Университетската детска клиника в Белград и са стабилни, без опасност за живота, съобщи директорът на клиниката доктор Синиша Дучич, цитиран от Танюг и БТА. Той посочи, че очаква до четвъртък децата да бъдат пуснати за домашно лечение.

"Имаме три деца с комоционен синдром, едно дете с травма на лакътя и две деца с наранявания по главата и тялото, като всички тези деца са стабилни и животът им не е застрашен, така че не очакваме ситуацията да се усложни", каза Дучич.

Децата, които пострадаха при пътнотранспортното произшествие в България в неделя, пристигнаха снощи в Университетската детска клиника "Тиршова" в Белград.

Две момчета на 10 и 11 години, които пострадаха по-сериозно при катастрофата, бяха приети за лечение в болница "Пирогов" в София.

По-малкото момче е оперирано в неделя и се чувства по-добре, а по-голямото има по-сериозно нараняване на главата, отбелязва Танюг.

Сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар изчака прехвърлянето в София и се договори с неврохирурзи от Сърбия и колегите им от България да следят заедно състоянието на детето.