Една от пътничките в сръбския автобус, който катастрофира на магистрала "Тракия", разказа пред bTV как се е стигнало до инцидента.

Автобусът, в който пътуваха 48 души - 38 деца и 10 възрастни от Белград, връщащи се от фолклорен фестивал в Слънчев бряг, се обърна в канавката в района на 217-ия километър около 20.10 часа. При инцидента пострадаха 8 деца и четирима възрастни, като едно дете и един възрастен мъж са с по-тежки травми. Няма загинали, а нито един от пострадалите не е с опасност за живота.

"Тръгнахме от Слънчев бряг. 10 километра преди мястото на катастрофата спряхме за почивка на бензиностанция. Шофьорът си беше наред, не беше уморен. Но бащата на едно от децата поиска да седне отпред, на седалката до шофьора, защото се задави и започна да кашля. Обаче не знаеше как да свали седалката и шофьорът се опита да му помогне. В този момент той нави рязко волана вдясно и автобусът отиде в канавката", разказа жената.

Тя допълни, че децата са част от ансамбъл за народни песни и танци и са били в България за участие във фолклорен фестивал в Слънчев бряг. След края му са пътували към Белград. 

В Университетската болница в Стара Загора са приети 17 деца, пострадали при катастрофата, съобщи директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев. Най-малкото е на 6 години, най-голямото е на 17 години. Три от тях са с по-тежки натъртвания и охлузвания, те отиват на скенер за доуточняване на диагнозата, допълни той. По думите му на един от пострадалите възрастни - мъж, ще бъде ампутиран единия крак.

По-късно от лечебното заведение уточниха, че всяко едно от 38-те деца ще премине през контролен преглед. Очаква се служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да пристигне на място. Утре сутрин той ще даде повече информация за състоянието на пострадалите.

На децата са осигурени закуски и вода. Повечето от тях са във видимо добро общо състояние.