Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Д.К., на 40 г., гражданин на Република Сърбия, за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала "Тракия" в района на км 217 в землището на общ. Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство - автобус "МАН" със сръбски регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата, съобщиха от прокуратурата на Република България.

В съобщението се отбелязва, че нарушен чл. 20 от Закона за движение по пътищата, според който "водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват", като с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни. От прокуратурата поясняват, че става дума за престъпление чл. 343, ал.3, б."а" вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс, който регламентира, че при тежка или средна телесна повреда - наказанието е лишаване от свобода от една до шест години, а в особено тежки случаи - от две до десет години.

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.

И в момента продължават действията по разследването под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора. Приобщават се писмени доказателства, назначават се експертизи. Делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-Пловдив.

Обвиняемият Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него, се казва в съобщението.