Данните в хода на разследването относно причината за катастрофата с автобус на АМ "Тракия" са за човешка грешка. Именно за това се работи по тази версия. Това заяви пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той взе участие в откриването на нов Център за административно обслужване на български граждани в София.

"Първо ще бъдат извозени непълнолетните и малолетните лица. Ще осигурим ескорт от МВР. Те ще бъдат предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия, и пълнолетните ще бъдат ескортирани до границата", обясни Демерджиев.

Той беше категоричен, че работи в непрестанен контакт със здравния министър д-р Асен Меджидиев, и призова да се изчакат крайните изводи от разследването.

"Този инцидент не се дължи на бездействие на служителите на МВР или на пътната настилка, касае се за човешка грешка. Моля да бъдат разграничени случаите, когато ние не сме осъществили превенция, и тези, в които независимо от мерките няма как да предотвратим едно събитие", подчерта вътрешният министър и поздрави екипите на пожарната, полицията и Спешната помощ за бързата и адекватна реакция.

По повод споменатия преди дни от Демерджиев пакет от мерки, които МВР ще предприеме по линия на пътната безопасност, той обясни, че става дума за 13 мерки.

"Основната цел е да се насити контролът с нови полицаи, които са обучени, за да могат да осъществяват контрол на движението по пътищата. Става въпрос за около 8500 служители. Вярвам, че това ще се усети. Засилване на линейния контрол - колите в движение, които следят за всякакъв тип нарушения. Вярваме, че с прилагането на тези мерки ще намалеят осезаемо пътните инциденти", добави министърът.

По думите му е необходимо пълно взаимодействие между всички органи и институции за пътната безопасност и добави, че в момента се създава организация.

Демерджиев коментира и убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге. По думите му е ясен извършителят и механизмът на извършване на престъплението.