Седем от пострадалите деца при катастрофата на автомагистрала "Тракия" бяха транспортирани от пет линейки до граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Калотина", съобщи БТА.

Ескортът тръгна днес, малко след 14:00 ч., от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора, като на Траянови врата ескортирането е било поето от патрулни коли на Областната дирекция на МВР в София. Родителите, които са дошли да вземат децата си, пътуват в същата посока, но не са в полицейския ескорт.

Транспортирането на децата е организирано от МВР и Министерството на здравеопазването.

Още от момента на инцидента сме в постоянна връзка със сръбските гранични власти, отбеляза пред журналисти началникът на граничния полицейски участък в Калотина комисар Петър Джигов. Осигурихме веднага трасе за преминаване на близките, за да дойдат до болниците и да успокоят техните деца, допълни той.

Веднага се отзовахме да транспортираме децата. Имаше осигурен екип, лекар и шофьор, които не са на работа, посочи заместник-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Деянов. Той уточни, че тези служители са в почивка, за да не се затруднява работата на спешната помощ в София. По думите на д-р Деянов лекарите в Стара Загора са преценили, че състоянието на децата позволява транспортиране. Той припомни, че две деца в по-тежко състояние са били докарани в Пирогов.

Тези деца бяха с по-леки травми, просто бяха много уплашени и стресирани, отбеляза д-р Деянов. Пътуването премина много добре, бяхме осигурени с конвой от полицията. Пристигнахме бързо без никакви проблеми, допълни лекарят и изрази надежда, че децата ще се оправят.

В момента, в които спряхме, дойдоха линейките и ги предадохме. Нямаше никакви проблеми, отбеляза д-р Деянов. Тези, които се чувстваха малко по-зле, бяха сами в линейките. Имаше едно дете с майка си като придружител, а другите бяха по две в линейка с лекар отзад, допълни д-р Деянов.

Доколкото разбрах, ще бъдат откарани в Белград, но видях, че на едната линейка пише "Ниш". Може би и те си правят някаква организация, каза д-р Деянов.

 

По-рано стана известно, че двете тежко пострадали деца са транспортирани тази сутрин в "Пирогов". Детето, което е било в по-тежко състояние се подобрява. То е пристигна в "Пирогов" неконтактно, с висока температура, но след настаняването в "Пирогов" и взетите мерки то вече е контактно, състоянието му е овладяно, няма сериозни трайни увреждания, но има доста контузии. Другото е в операционна и повече за състоянието му не може да се каже, докато не приключи операцията. То е с политравма, с фрактура на таза, с фрактура на бедро, с разкъсвания, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той добави, че е осигурен психолог за децата с преводач.