Прокуратурата ще бъде безкомпромисна, не би трябвало да има никакво съмнение, че ще позволим някакви влияние върху разследванията. Това обяви главният прокурор Иван Гешев след срещата си в Стара Загора с родителите на трите млади жени, които на 1 октомври бяха блъснати от 18-годишния син на местен бизнесмен. 

По думите на Гешев обаче прокуратурата в Стара Загора е информирана за инцидента с 15 часа закъснение.

Никола Михайлов, който все още е ученик, е привлечен като обвиняем за това, че като шофьор на лек автомобил "БМВ" е нарушил правилата за движение и е причинил тежка телесна повреда на 23-годишната Диана Илева, която е с ампутиран крак, средна телесна повреда на друга 23-годишна жена, както и лека телесна повреда на жена на 27 години.

Участие в срещата с близките на пострадалите взе и апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

Наблюдаващите прокурори запознаха близките на пострадалите с извършените до момента действия по разследването, като ги увериха, че е предприето всичко необходимо за изясняване на обективната истина. Роднините заявиха, че имат пълно доверие на местните органи на прокуратурата, ангажирани с делото.

Главният прокурор изрази съпричастността си към роднините на пострадалите и ги информира, че досъдебното производството е взето на специален надзор освен от Апелативна прокуратура-Пловдив и от прокурор от Върховна касационна прокуратура. Предстои да бъде решено дали разследването на досъдебното производство да бъде възложено на прокуратура в друг съдебен район в страната (по предложение на окръжния прокурор на Стара Загора до главния прокурор) с цел осигуряване на пълна обективност и недопускане и на най-малкото съмнение за възможно въздействие върху разследващите органи.

Иван Гешев подчерта и принципната позиция на прокуратурата за необходимостта от конкретни законодателни изменения, които биха способствали за засилване на превенцията и ограничаване нарушенията по пътищата.

Преди повече от година държавното обвинение представи предложения за налагане на наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено: при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда, при управление след употреба на наркотични вещества, при липса на необходимата правоспособност и при превишаване на разрешената скорост на движение с повече от 50 км/ч. В тези случаи бе предложено в полза на държавата да се отнема управляваното превозно средство, независимо от собствеността му.

До момента обаче по направените експертни предложения не са предприети каквито и да е действия от страна на законодателната власт.

Междувременно тричленен състав на Старозагорския окръжен съд потвърди определената от Районния съд мярка "домашен арест" с устройство за електронно наблюдение, която беше наложена на 18-годишния Никола Михайлов. Съдът остави без уважение протеста на прокуратурата, която настоява за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" с мотива, че целта на мярката е да осигури безпроблемно протичане на разследването и не следва да се приема като наказание и присъда. Съдът смята, че устройството за електронното наблюдение гарантира, че няма опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление. 

Определението на Окръжен съд - Стара Загора е окончателно и не подлежи на протестиране или обжалване.

Главният прокурор коментира пред журналистите в Стара Загора и случая Баневи, които осъдиха България в Европейския съд по правата на човека и ще получат парично обезщетение. Той каза: "Практика е подсъдими и обвиняеми лица да използват всякакви способи, за да се защитят. Това не променя въпроса с наказателната отговорност, двете нямат нищо общо. Те са предадени на съд в България. Не съм запознат с решението на Европейския съд по правата на човека в подробности, признавам си. Но от това, което съм прочел - става въпрос за три или четири думи, които са казани по време на брифинг. Мисля, че едната беше обезкостяване. Не знам дали е правилна тази дума, ако прецените, вие може да питате хората от Троян, където са имали предприятие Баневи, или в Девня - нека те да ви кажат какъв термин биха употребили. Вижте, аз няма да коментирам решението на Европейския съд за правата на човека, това е съвсем различна процедура, Баневи у нас са дадени на Специализирания наказателен съд за различни престъпления.