Районният съд в Стара Загора определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 18-годишния Никола Михайлов, който на 1 октомври прегази с лекия си автомобил БМВ три млади жени на кръгово кръстовище. 

Според магистратите той е с добри характеристики - отличен ученик и разбира вината си. Съдът отчита обаче, че Никола има опасно поведение на пътя и опасност да извърши произшествие затова ще бъде и с проследяващо електронно устройство.

18-годишният младеж, който е син на известен местен строителен предприемач в Стара Загора, е привлечен като обвиняем за това, че на 1 октомври около 23.20 ч., е нарушил правилата за движение, като не е контролирал непрекъснато лекия си автомобил и по непредпазливост е причинил телесни повреди на повече от едно лице, а именно - на 23-годишната Д.М. - многостепенна тежка телесна повреда, изразяваща се в загуба на ляв крак и на 23-годишната П.П., - средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на левия крак, причинила трайно затруднение в движението.

При пътнотранспортното произшествие пострада и 27-годишна жена, която е с причинена лека телесна повреда, установена от извършения медицински преглед. 

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години и лишаване от право да управлява моторно превозно средство.

В съдебната зала прокурорът поиска задържане под стража, докато защитата пледира за подписка. В хода на съдебното заседание се разбра, че наложените до момента две наказания по Закона за движение по пътищата на младия шофьор са за неправилно паркиране и за превишение на допустимата скорост с 13 километра в час извън населено място. Освен това бе изтъкнато, че Никола Михайлов лично се обадил на телефон 112 и съобщил за произшествието.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира решението на Старозагорския съд, защото иска да се запознае с мотивите на съдебния състав.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд -Стара Загора.

Същевременно днес се е състояло първо заседание на новосформираната със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров работна група за набелязване на мерки и предприемане на действия за намаляване на пътния травматизъм в натоварени пътни участъци на територията на Община Стара Загора. Това съобщават от пресцентъра на общината.

Участници в нея са зам.-кметът на Община Стара Загора и председател на работната група Йордан Николов, секретарят на местната администрация Делян Иванов, представители на полицията, зам.-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Работната група е набелязала конкретни задачи, които да повишат безопасността на всички участници в движението и на най-уязвимите групи - деца, пешеходци и велосипедисти.

Определените участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия от ОДМВР- Стара Загора и местата, за които са постъпили сигнали за нарушаване на правилата за движение по пътищата на Горещия телефон на Общината, ще бъдат представени на Европейския център за транспортни политики за обследване и за извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност. Te ще изготвят оценка на участъците с повишен риск от настъпване на пътен травматизъм, съобразно характеристиките им, които представляват опасност от настъпване на ПТП, както и ще предложат решения за подобряване условията за безопасно движение по пътищата на територията на град Стара Загора и осъществяване на превенция срещу случаи на пътен травматизъм. От Европейския център ще направят анализ на определените участъци със завишена пътно-транспортна аварийност, които са причини за настъпване на пътен травматизъм на територията на града и ще представят подробен доклад.

На база днешната инспекция експертите от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" ще предоставят доклад с конкретни препоръки за повишаване не безопасността на територията на общината. Обсъдени са били и вариантите за изграждане на средства за ограничаване на скоростта, съобразно изискванията на нормативната уредба. Експертите са изразили мнение, че изборът на средства за ограничаване на скоростта трябва да се прави след подробен анализ на пътната обстановка и на тяхната необходимост, а не на всички места, където инфраструктурата позволява.

Община Стара Загора ще предприеме целенасочени действия за осветеност на пешеходните пътеки. От звено "Градска мобилност" ще засилят наблюдението си върху камерите. Видеозаписите на всички водачи, които не спазват правилата за движение, ще бъдат предоставяни на компетентните органи за предприемане на действия по установяването и санкционирането им.