Десетки пожари се разгоряха в жегата, достигнала в страната до 41 градуса днес.

Пламна гората край пернишкото село Големо Бучино, съобщиха от ОД на МВР в Перник. Огънят е тръгнал от сухи треви и храсти над пернишките квартали "Тева" и "Мошино" и е достигнал до село Големо Бучино, като е обхванал и горски масив. Пет противопожарни екипа се борят със стихията.

Пожарът е обхванал голям периметър, а силният южен вятър го прави непредсказуем, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

На място са всички налични екипи на пожарната.

Общината помага с водоноски, организират се и доброволци в помощ на огнеборците.

Снимка: ZaPernik.com

Огънят е пресечен към депото за битови отпадъци на Перник и гробищния парк в кв. "Мошино". Временно е затворен пътят между пернишкото село Големо Бучино и софийското Мало Бучино. Служители на полицията са на място и пренасочват движението по автомагистрала "Струма" до ликвидиране на пламъците, съобщиха от МВР.

Снимка: ZaPernik.com

Силният вятър и горещото време са причина за големия фронт на пожара. Гасенето продължава.

В момента пожарът е тръгнал посока София. Няма опасност за момента да стигне до жилищни сгради. Градът е обгазен. Във въздуха се виждат огромни облаци дим, съобщи ZaPernik.com.

Продължаха гасенето на огъня край Благоевград

Продължават доизгасителни действия на пожара в землището на с. Бучино. Сигналът за възникнал огън е постъпил към 13.10 часа в РСПБЗН - Благоевград. По първоначални данни, огънят е обхванал голяма площ от сухи треви и храсти. Силният вятър и високите температури са подпомогнали бързото разпространение на огъня. Към момента екипи на пожарната са на място и продължават дейностите по овладяването на огъня. Няма данни за пряка опасност на населението.

Военен хеликоптер гази пожара край карловското село Розино

Горски пожар е възникнал по обед в гористата местност над карловското село Розино. Сигналът е постъпил в пожарната към 12.35 часа и незабавно към мястото са насочени сили и средства както от Пловдив, така и от София, които и към момента извършват гасителни дейностите, в които участва и вертолет на Министерство на отбраната. На етапа няма опасност за населените места. Теренът е пресечен и има вятър. Засегнатата площ до момента е около 100 дка. Работата по ограничаване на огнищата продължава.

Горя сметището в Първенец

Пожар горя до пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден към 14 часа, като най-вероятната причина за пламъците е запалено сметище. Седем противопожарни екипа от Пловдив, Стамболийски и Пазарджик са гасили огъня, за да не бъдат засегнати част от къщите в селото. Пострадали хора няма, съобщи  кметът на селото Ренета Плевнелиева. В късния следобед пожарът е загасен. Нанесени са щети по сграда на бивш мраморен цех.

Локализираният вчера сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково, отново се е възобновил. Три дни служители на Пожарна безопасност и защита на населението, екип от Регионална дирекция по горите - Пловдив, служители от държавните горски стопанства и военнослужещи гасиха огъня в труднодостъпна местност, намираща се на територията на Държавно горско стопанство - Маджарово. Пожарът с периметър от 9 километра обхвана площ от 3500 декара. За сега няма засегнати нови площи. На място се извършват действия по локализирането му.

12 пожара бушуват в Кюстендилско

12 пожара върлуват в област Кюстендил, обстановката е сериозна, съобщиха от Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на неселението" - Кюстендил.

Сериозни са пожарите край село Гърбино, Долно село , Лисец планина. От Сърбия е навлязъл пожар при село Уши. Всички екипи са терен. Работят и горски служители, екипи на Община Кюстендил. Край село Гърбино са изгорели няколко стопански постройки и къщи, които не са обитаеми. Работата на екипите се възпрепятства от изключително силния вятър.

За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6 700 дка. 4 700 дка от тях са в широколистни гори, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Оттам призовават гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице, забелязало пожар, незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.