Голям пожар обхвана сметището на Велинград. Стихията е трудна за овладяване, а зрители ни сигнализираха, че в града се усеща неприятната миризма, съобщава Нова тв.

Екипи на пожарната и оператора на сметището се борят с пламъците, но са затруднени заради наслоените отпадъци, които са с височина около 20 метра. Огнеборците са успели да предотвратят разрастване на пожара в горските масиви.

Очаква се мобилна станция да започне замерване на чистотата на въздуха, но според властите няма място за притеснение. Община Велинград е на финала на дългата процедура за рекултивиране на сметището, като в кратък срок очаква и финансирането да бъде осигурено.

Припомняме, че в последните дни избухнаха редица пожари в страната, при които бяха нанесени сериозни щети. Огън избухна на старото сметище на територията на оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, пожар имаше и на територията на община Калояново. Пожарът, тръгнал от сметище край Ветрен, унищожи 1000 дка гора и храсти. Силният вятър допълнително затрудни гасенето на огъня.