Двете деца, ухапани от ротвайлер, остават под наблюдение и няма опасност за живота им, каза в "Тази сутрин" по bTV говорителят на "Пирогов" Мария Порязова. Състоянието им е стабилно, по оценка на лекарите. Те са с множество ухапвания, основно в областта на долните и горни крайници. Частично имат наранявания и по главата.

Тежкият инцидент стана вчера в село Железница.

 

Най-леко пострадалото момче бе изписано. Пострадал е и дядото, който е бил на разходка с трите си внучета - братчета на 7, 9 и 12 г., в района на Минералните бани. Най-тежко пострадалото момче е оперирано.

Пред bTV бащата на децата разказа, че семейството живее от пет години във Великобритания и са дошли в България на ваканция. Според него това няма ред в тази държава и ето какво се случва. Нападението станало изненадващо, разказва дядото на пострадалите деца. На помощ се притекла случайно минаваща жена с бебе. Тя напръскала кучетата със спрей. До "Пирогов" ги закарал техен близък роднина.

Полицията арестува за 24 часа собствениците на ротвайлерите - майка и син. Те са от кв. "Симеоново". Двете кучета са откарани в приют. Веселин Андреев от "Екоравновесие" разказа, че ротвайлерите не са проявили агресия нито при залавянето, нито при настаняването им. Той допусна, че са били изоставени и вследствие на това са проявили агресия.

Проблемът с изоставените кучета в района на Железница е ежедневен проблем, обясни кметът на селото Дойчин Сремкин.

Той допълни, че в социалните мрежи е била пусната обява, че се издирват. Все още обаче не се знае дали са били изоставени, или сами са избягали. Предстои това да се изясни.

"Инцидентът е случайност. Може би са щели да нападнат някой друг. Доколкото знам едно от децата е имало страх от кучетата и може би това е предизвикало агресията им", допусна Сремкин.

Подобни случаи са чести, а съставените актове са само девет, обясни д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор в Столичния инспекторат. В този случай се води досъдебно производство по Наказателния кодекс. По закон, ако бъде доказана вината на собствениците, ги грози до 3 г. затвор и 5000 лв. глоба.