Имаме всички изгледи да се присъединим към Еврозоната след около десетилетие и половина отлагане по незнайни причини. Но това не е най-важното - пред страната ни се открива възможност за нова позитивна стъпка към пълноценна интеграция в европейската общност, възможност за социално-икономически напредък след повече от десетилетие застой. Приемането еврото не ни прави автоматично по-богати, но ни предоставя възможност да станем такива, ако я искаме, разбира се.

Това заяви министър-председателят на Република България (2013-2014), министър на финансите (2005-2009) Пламен Орешарски по време на организираната от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

Перспективите за финансова стабилност и икономически растеж в еврозоната представят в третия панел още министърът на финансите (2014-2020) Владислав Горанов, депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по енергетика в НС Драгомир Стойнев, Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005), финансовият министър (2001-2005) Милен Велчев и председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

Орешарски благодари на организаторите. Мисля, че има голяма полза от дискусията, коментира бившият премиер и припомни с исторически фрагмент как България е стигнала дотук по отношение на финансовата политика.

Действително колективната валута облагодетелства силните и конкурентно способни икономики, посочи Орешарски

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

"За крайните песимисти относно еврото ще припомня, че още през 1997 година приехме неформално еврото, като въведохме валутния борд и установихме за резервна валута германската марка - разбирайте еврото", обясни Орешарски и продължи:

"Тогава и в следващите няколко години икономиката ни преживя шока от фиксирането на валутния курс. Разбира се, с наред други характерни за времето си шокове - може би заради това не го видяхме в явен вид".

За еуфоричните привърженици на еврото Орешарски отбеляза, че действително колективната валута облагодетелства силните и конкурентно способни икономики, а нашата не е сред тях. 

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Свидетелство за това са развилите се диспропорции в Еврозоната в последните две десетилетия. Ще допълня, че приемането еврото не ни прави автоматично по-богати, но ни предоставя възможност да станем такива, ако я искаме, разбира се", подчерта Орешарски. 

Укрепването на еврото е важна задача пред всички страни членки, каза бившият премиер

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Той припомни на "самоцелните и технически критици" за извършената преди около четвърт век деноминация на българския лев, като сред инициаторите за това е бил и самият той. "Тогава някои страхове, подобни на сегашните, се пропукаха и разсеяха поради отлично извършената подготвителна работа дано и сега е така", посочи бившият премиер.

Той отправи призив към властите да разработят и предложат мерки и политики за подобряване на конкурентната способност на икономиката ни. 

"Това е истинският отговор на предизвикателствата, които идват с членството ни в Еврозоната", подчерта още Орешарски.

И завърши речта си в продължение на историческия фрагмент с думите: "Днес злато и сребро няма като монетарен инструмент, но има и политическа нестабилност, и война и дигитални валути. Струва ми се обаче, че укрепване на еврото е важна задача пред всички страни членки и се надявам те да разбират това. А и историята не винаги се повтаря - в автентичен вид, никога".