Гражданите и фирмите могат да подадат от утре заявление в агенцията и лично да получат кода си, което ще отнеме минути, съобщи на брифинг в НАП Боряна Георгиева, шеф на дирекция "Обслужване", предаде БТА.

С уникалния код ще се спести време за достъп до информацията, похвалиха се от агенцията.
На практика с такъв код лицето ще влезе с идентификатор - БУЛСТАТ или ЕГН, и ще се проверява например дали трудовият му договор е депозиран.
"Кодът ще ни позволи да виждаме своите лични данни в интернет. Стартираме тази година с 3 услуги, достъпни с персонален код - какъв трудов договор е декларирал съответният ни работодател, на какво работно време се трудим, да видим осигурителния си доход и парите, платени за допълнително пенсионно осигуряване", уточни и говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В бъдеще може да се подават удостоверения и за достъп до сметката на лицата и за определени плащания.

Ще могат да се подават декларации и в текстови формат, а тези, подадени по интернет, са без задължението да се попълват на хартиен носител.
За да се ползват данъчните облекчения за младите семейства, те трябва да внесат един единствен документ с бележката, дадена от банката, отпуснала ипотечния кредит на едно от лицата в семейството, което е под 35 г.

През последните 2 г., за да плати едно лице осигурителните вноски по договорите, се изискваше попълване на огромен брой платежни документи и това бе свързано с повече разноски.
За миналата година отпадат нови 20 кода, което означава по-малко разходи за бизнеса и за гражданите.

Няма промяна в сроковете за подаване на декларациите - до 30 април. Поради това, че този ден е неработен, декларации ще могат да се подават и на 2 май.

Въвежда се единна входна точка за предоставяне на отчетите на предприятията, заяви междувременно Диана Янчева, директор на дирекция "Бизнес статистика" в НСИ. Сроковете са същите като при НАП при подаване на декларации.
Може също отчетите да се подават и на хартия. От началото на годината в НСИ са получили 3500 отчета, активността е изключително голяма, добави Янчева.

Според нея любопитното е, че бизнесът е изключително активен нощно време при предоставяне на данните си в НСИ по електронен път.