БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в Агенцията за българите в чужбина, с колегите от "Обединени патриоти" нямаме взаимни обвинения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ДАБЧ и исканите оставки на вицепремирите Каракачанов и Симеонов.

В понеделник бе арестуван шефът на агенцията, главния и секретар и още няколко служители. От ОП в чиято квота е Петър Харалампиев, обявиха че това е политическа поръчка и заподозряха за атаката ДПС. От БСП и "Воля" поискаха оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Относно казаното от БСП, че ГЕРБ хвърля малкия си партньор на кучетата, Цветанов заяви:

"Разбира се, че в тези събития ще се опитат да направят политическа интрига. Всички народни представители, вие видяхте и днес, си говорим с колегите, участваме активно в гласуването и нямаме взаимни обвинения и различия по това държавата да изпълни ангажимента си".

Председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че от партията, както и "Обединени патриоти" са подписали искането за създаването на анкетна комисия по инициатива на ДПС. 

"Недейте да смятате, че някой иска да прикрива действията на определени институции, които са допринесли или са създали условия за някакви корупционни схеми. Точно за това има парламентарен контрол. Изпълнителна власт има механизми със своите инспекторати, със съответните компетентни институции, които да осъществяват този контрол и там, където има необходимите данни и достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация. Впоследствие знаем, че съдът определя дали един човек е виновен", допълни още Цветанов.

На въпрос дали има смисъл от такава комисия, след като тече разследване, той обясни, че е имало такива случаи, защото компетентните институции не могат да споделят какви са техните разработки.

Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби, каза също Цветанов.

Във връзка с определянето на акцията в ДАБЧ като политическа офанзива, Цветанов коментира:

"Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби, които могат да се установят", каза Цветанов. Той посочи, че както към ДАБЧ, така и към всяка друга държавна структура, където би могло да има корупция, компетентните органи трябва да работят много адекватно.

"Тези ръководители на политически партии и тези, които участват в политическия живот на страната и сме декларирали, че имаме политическа воля да се борим с това, трябва само да подкрепяме институциите да си свършат своята работа", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. "Това, което мога да кажа е, че в момента ние се стараем максимално да изпълним ангажимента си, който е даден от социалния, финансовия и от представителите на майките на деца с увреждания, за да може да се придържаме към графика, който е утвърден от всички страни, за да може българският парламент да е приел законите за личната помощ и за хората с увреждания", каза Цветанов.

Той уточни, че Валери Симеонов през всичките месеци, когато е дискутирана темата за Закона за хората с увреждания, е бил за това да се удовлетворят исканията на майките.