ДПС поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, този път за скандала с нелегалната търговия с българско гражданство от Агенцията за българите в чужбина, които са в ресора на лидера на НФСБ.

"Нека да обърнем внимание кой в правителството носи персонална отговорност като вицепремиер, в чийто ресор е тази агенция, това е вицепремиерът Валери Симеонов", напомни членът на ръководството на ДПС Четин Казак, който направи изявление пред медиите в Народното събрание.

"Това е акция на съдебната власт и на Комисията за борба с корупцията и незаконно придобитото имущество, подчерта юристът. Той посочи, че движението следи разследването и се надява съответните органи да си свършат работата. "И ако има виновни, те да понесат своята отговорност. ДПС винаги е било за това цялата истина и ако има подобни практики, те да бъдат разкрити", каза Казак.

В същото време Казак припомни, че именно ДПС поискаха сформирането на анкетна комисия по скандала, избухнал първо във френски медии, и то още през юни месец. От движението питат още защо, след като са били събрани необходимите подписи за комисията, тя още не е създадена.

Единствено депутати от БСП не са се подписали под искането на комисия, даже и от ВМРО тогава сложиха подписите си с идеята да се докаже, че не са замесени в алъш-вериша с български паспорти.

"Тази анкетна комисия към днешна дата все още не е създадена, защо - трябва да питате управляващите", категоричен е Четин Казак.

"Ето още едно доказателство за основателността на нашето твърдение. Но сега, след като и този скандал се разгоря, скандалите станаха ежедневие, нищо не може да отклони вниманието на обществото от това, което направи Валери Симеонов от исканата му оставка, и ние продължаваме да искаме тази оставка", коментира юристът от ДПС.

"Ние ще говорим, че трябва да се носи политическа отговорност. В нормалните държави ресорните министри си подават оставката, искаме и настояваме за оставката на Валери Симеонов", добави и Хамид Хамид.