Това каза пред bTV министърът на икономиката Трайчо Трайков, предаде БГНЕС. Обикновено дружествата винаги предлагат по-висока цена, регулаторът реже, като посочва като причина повишени оперативни разходи или инвестиционни намерения.

По повод нахлуването на ДАНС в офиси на ЕVN на 13 април министърът поясни, че агенцията за национална сигурност категорично се е разграничила от термина „нахлуване”. Ставало въпрос за проверки на някои документи. Според Трайков от ДАНС не смятат ЕРП-тата за престъпници.

Във вторник служители на ДАНС влязоха в офиси на EVN в 7 града, пред изумените погледи на клиентите на дружеството. Те са изискали от управителите и са иззели документи за направени инвестиции. От ръководството на дружеството в Пловдив реагираха остро.

Трайков определи като губеща инвестиция "Цанков камък".
"Не е проблемът само в това, че Ахмед Доган е взел висок хоронорар. Сегашното правителство не би взело такова решение за вложения от 400 млн. евро, тъй като предварително е ясно, че е губеща инвестиция”, подчерта министърът.

На въпрос какви антикризисни мерки в енергетиката биха били ефективни за страната ни, той изтъкна, че от възобновяемите източници бихме могли да разчитаме предимно на вятъра.
"Малко ни е водата, но има още капацитет за ВЕЦ”, каза Трайков.

България има неизползван потенциал в туризма, заяви малко по-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той участва в конференция "Франция - България: Дестинация зелен туризъм", открита днес в Големия салон на БАН в София. По думите на министър Трайков, възможностите за целогодишен туризъм в България не са добре познати, а страната може да предложи разнообразие и излизане от стереотипа за зимен и летен туризъм. България е една от най-богатите страни на топли минерални извори, посочи той. Министърът отбеляза, че традиционният туризъм в страната също трябва да бъде "зелен" и не трябва да бъде освобождаван от тази отговорност.