Очевидно е, че отлагаме решението си по проекта, коментира  депутатът от левицата и бивш министър на икономиката и енергетиката. Овчаров подчерта, че, ако има нещо ясно към този момент, това са две неща – първото е, че цената на атомната електроцентрала сама по себе си е четири милиарда за двата блока и второто е, че цената на електроенергията от тази централа за тази част от изграждането ще бъде около четири евроцента за киловатчас.

Оттук нататък вече уточняванията на допълнителните разходи са в изключително голяма функция от това как ние във времето решаваме проблемите, заяви ексминистърът. Според него, ако проектът бъде въведен в експлоатация 2015-2016 година, както би могло да бъде, цената и на финансовия ресурс, и на инфлационните надбавки ще бъде една. Но ако продължим да протакаме проекта до 2020 година, цената ще бъде двойно по-голяма.

От спирането на "Белене" преди една година до сега, централата се оскъпява, категоричен е Овчаров. Руснаците държат на проекта, защото по този начин ще докажат в рамките на Европейския съюз, че имат добра технология, посочи още депутатът от левицата, цитиран и от БГНЕС.

Овчаров коментира и прогнозите на НСИ, че през есента излизаме от кризата: "от страна отличник сме се превърнали в страна - двойкаджия", заяви той. Ще може да се каже, че излизаме, ако три месеца по ред се отчита реален растеж на икономиката, подчерта той.