Според него желанието на САЩ е петролопроводът "Бургас-Александруполис" и “Южен поток“ да преминават през Турция.
"Убеден съм, че САЩ имат своята ясна стратегия на Балканите, свързана със стабилизирането на Турция като фортпост в борбата срещу ислямизма и международния тероризъм", заяви депутатът по БНТ, предаде БГНЕС. 
"Разбира се, че нашите геополитически интереси трябва да съвпадат с тези на нашите съюзници -САЩ и НАТО. Но не е ли по-изгодно за България и Европейския съюз тези проекти да преминават през България", попита риторично той.

Според него много по-изгодно за България е да си произвежда ток от три пъти по-евтина АЕЦ, каквато е “Белене“, която струва – 4 милиарда евро, вместо да купуваме ток от няколко пъти по-скъпата атомна централа, която ще строи Турция в Аккую -18-20 милиарда долара. Той смята, че противоречивите изказвания на премиера Бойко Борисов, който се обяви за замразяването на строежа на АЕЦ “Белене“ и трансбалканския петролопровод, са направени по неподходящ начин в неподходящото време.

Миналата седмица Борисов заяви, че България се отказва от проектите. Първият  няма да бъде осъществен поради липсата на пари и силната съпротива на хората от Бургас срещу тръбата. За втория тепърва ще се чака консултантът да определи икономическата изгода от него. Премиерът обаче е твърд, че държавата няма да финансира проекта, а ще търси частен европейски инвеститор, ако той е изгоден.

Овчаров смята, че от самото начало на управлението на Бойко Борисов е станало ясно отношението на неговия кабинет към енергийните проекти с руско участие. Свидетелство за това, според него, са и изказванията по темата на министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Румен Овчаров подчерта, че ако това правителство наистина е искало да направи преглед на тези енергийни проекти, то 10 месеца са напълно достатъчен срок затова.