Земеделците блокираха входа на борсата в Любимец, където тонове дини залежават вече седмица. Само за ден цената се срина наполовина и килограм диня вече се търгува за 15 стотинки, но никой не купува,  предаде bTV.

Родните производители казват, че пазарът е залят от гръцка диня, която влиза у нас за жълти стотинки, защото по границата нямало контрол. Производителите обвиняват и прекупвачите, които оскъпяват в пъти стоката им от нивата до пазара, от което губи и клиентът.

Протестиращите настояват за засилен митнически контрол и за внасяне на ДДС върху гръцката стока в хазната. Те смятат, че ако вносителите плащат данъка, продукцията им ще се оскъпи и това ще направи родната по-предпочитана, предаде Дарик радио.
Хората обясниха по-ниските цени на вноса с в пъти по-големите субсидии, които получават колегите им в южната ни съседка. В момента държавната субсидия в България за декар дини и домати е 26-27 лева.

На днешния протест бяха поискани оставките на министрите Симеон Дянков и Мирослав Найденов, който отговаря за земеделието. Земеделските производители заявиха, че след няколко дни ще затворят магистралата, а ако и това не помогне, протестът им ще продължи в столицата.

От общинската администрация в Любимец съобщиха, че не е искано и съответно дадено разрешение за протеста, което автоматично го прави незаконен.

Това не е първият протест на производители в района. Всяка година те блокират пътища и искат оставки.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, заяви по-рано в ефира на bTV председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни. Тези стоки минават в страната ни без да е платено реалното ДДС. По думите й митнически служители го правели, защото на всеки ТИР взимали по 8 000 лева на ръка под масата и си ги деляли.