Коментари - Любимец въстана срещу гръцките дини | Днес.dir.bg

Любимец въстана срещу гръцките дини

Десетки производители на дини от Любимец излязоха на протест срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция, който срива цената на българските дини.

Обратно в новината

Коментари - Любимец въстана срещу гръцките дини | Днес.dir.bg

Коментари

Не разбирам защо производителите вместо да правят протести на място където са просто атракция на медиите не се раздвижат и докарат продукцията си до градовете.Ако местните кметове не им окажат съдействие да продават свободно и на по-ниски цени от мафиоти прекупвачи тогава нека организират на място протести -ние местните ще ги подкрепим ако продават по-евтино .Гледах по телевизията как тръшкат дини а аз и семейството ми още не сме си позволили да хапнем тази година ,а и от години си позволяваме 2-3 когато почнат да преминават и омекват но дори и тогава преди да ги изхвърлят някъде ,едва спада цената.Същото е положението и с другите плодове и млякото.ТРЯБВА ДА ТЪРСЯТ ДИРЕКТЕН ПАЗАР ДО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ А НЕ ДА СЕ ЖАЛВАТ ОТ ВНОСА.Ще споделя нещо лично от миналото на моя дядо който някога натоварвал една волска кола (движи се много по-бавно от тази с впрегнати коне)със своите дини и пътувайки цяла нощ в тъмното на другия ден ги продавал в областния град на пазара.Като него били стотици други и всичко се продавало на дребно и едро още същия ден.Цяло лято хората не сядали без дини ,плодове и зеленчуци и били здрави..а сега...

Време е вече тези селяндури и прекупвачи у нас да отпаднат от пазара.Като не могат да произвеждат ефтина стока да си стоят в къщи и да си смучат опитците.На нас потребителите основно на интересува цената на стоката, а не от къде е произведена.Важното е да е евтина и да е качествена.Специално за дините са много хубави и никога по това време след като са минали сигурно през няколко прекупвачи , са на цена 45- 50 ст килограма.Затова производителите от Любимец или ще продават на тези цени или да ходят и да си ги правят на трушия.

bobsyn@

Защитата на националния интерес по отношение на храните от моя гледна точка е държавата да помога до толкова на производителите, че в страната да се отглеждат достатъчно животни, фураж, плодове и зеленчуци, че изхранването на населението в никой момент да не зависи от внос. От пазарна гледна точка ако при равни разходи за отглеждане 1 дка засят с дини в Гърция дава повече реколта от 1 дка в България то е нормално чуждите дини да са по-евтини от тукашните. Отделен е въпроса до колко нашите производители имат търговски умения, дали в чужбина дават субсидии и има ли нелегален внос.

Какви мита с Гърция бълнуван нашите производители? Защо на гърците им излиза хесапа, а на нашите специалисти - не?

Производители от Любимец,никъде в Българи не се продават дини на цена по ниска от 50-60 стотинки и пъпеши под 1 лв.за килограм.Не чакайте правителството да ви продава дините,а товарете на камионите и...на пазара в градовете и селата.Но ако искате по левче за кг.-яжте си ги в Любимец.

и кой им е крив на селяндурите че гръцките дини са по-евтини и по-качествени?

Не става така - с изхвърляне на дините. Трябва да блокираме тировете от гърция на границата за една седмица, както правеха гръцките фермери. Така товарът им ще се развали и ще стане непродаваем и нашите дини ще са единствените на пазара. И така ще им върнем жеста на гърците :)))

За 1 седмица седене пък и на границата на диня нищо няма да и стане, ама толкова разбирате от дини, колкото и от пазари!

Абе защитавай маляките като искаш. Иди да живееш там направо да се радваш на 150 килограмовите залоясали мазни красавици дето се разхождат по улиците :))) Не ! разхождат не е подходящата дума търкалят е по-правилно :))) Ако трябва и с месеци трябва да се блокира границата! Докато не изгният и последните гръцки дини, домати и всички други зеленчуци и плодове, които подбиват Българския пазар!

Гръцките дини са много по-сладки от нашите. Въпрос на климат и сорт. Ние зеленчуци и зърно внасяме, едното постоянно, другото понякога, неща които би трябвало да изнасяме с влакови композиции. А дините, за разлика от жените, са по хубави в Гърция отколкото у нас по обективни причини, като са и по-евтини избора е ясен. Бай Тошо не даваше да се внасят, ама сега дават, капиталисти новоизлюпени. Щеше да е хубаво и банани да произвеждаме, поне да знаем защо ни приравняват с банановите републики.

kgb777kgb

Абе големи боклуци сте ! Договорът с който се присъединихме към Европа го подписа Кунева и царчето ! В този същия договор ВСИЧКИ други държави без България си записват защитни клаузи за производителите и за СТОЙНОСТИ за доплащане на декар ! А сега пак гласувайте за БСП , ДПС и Кунева - да ви е честито !!!

Не, бе! Бойко е виновен, преди него всичко беше наред, ама той окраде страната и не иска да ни пере насраните гащи и да ни купува кюфтета наготово без да работим.

Мунчовците на ББ са виновни! ББ, както и Сакса не е виновен. Той нищо не знае. Те неговите го лъжат, а той нали е на футбол, няма как да разбере какво правят подчинените му.

И 1/2 ,И 2/3 от казаното от протестиращите ми сънародници от любимец да е вярно - пак щях да се наредя рамо до тяхното рамо в протеста им защото само това е пътя. Е, живея доста далече от Любимец, но ги подкрепям, заклеймявайки несекващите митнически далавери на управляващите от ГЕРБ, пък и от другите партийки и коалицийки!!! АНАТЕМА за тях!!!

Ми всъщност гръцките дини са по-вкусни :)

иди в Гърция и си яж там ,много големи познавачи станахте гражданите!!

Човека си остави хубавата работа в световната банка взимаики повече от $10 000 на месец за да дойде в България, да стане министър за 3000 лева на месец ... и да ни помогне да станем по-погати от Румънците :) Какъв смях :) Той е тук защото в нашата родина се правят мнооооого повече пари от колкото в Америка особенно ако си ключова фигура - министър на финансите, и естественно че е готов за втори мандат. Евала американецо ...

Какво им пречи на нашите производители сами да си продават продукцията вместо да чакат на прекупвачи да им определят цените. По закон такива хора имат право да продават без фирма и касови апарати.Идват със стоката в големите градове както до преди няколко години това ставаше с трактори и ремаркета и си продават.Сега го има същото на някои места,но явно мързела си казва думата. Аз така продавах черешите на моя колежка,която се беше отчаяла и искаше да продава наследствена си нива с череши.За 2 седмици не остана една череша по дърветата и хората са доволни.

Като спомена закона, какви "такива" хора могат да продават без фирма и касов апарат? Защото и аз не давам на едни приятели да си продадат градината и се чудя, каква идея да дам?

и само като се сетя що закани бяха като ни блокираха границата, що клетви и обещания бяха :-))))))))))))

интересен народ сме българите :-) при всяка новина свързана с гърция се скъсваме да ги плюем, кълнем и проклетисваме, неизменно изтъквайки всички наши достойнства, но в същото време охотно им купуваме продукцията :-) аз пък им харесвам музиката, поназнайвам им езика, симпатизирам им по сантиментални причини, но когато съм в бг (където работя за жълти стотинки), купувам само българска продукция. както казваше мумифицираният другар ''дела трябват, а не думи!'' :-) патриотизъм на думи, във форума - всеки знае :-)

Ама, душо, никъде не виждам по пазарите надпис "гръцки дини"! Цялата страна е залята с дини от "Любимец". По какво да ги позная, че да купя български?

Това е първия "признак" как Гръцката криза се отразява на България. Фалира ли Гърция, фалирва и България. Но стадото българи те го разбира а предпочита да се подиграва на съседа си или да се ровят в миналото. А и управленците не искат да го разберат понеже не интересуват от държавите и обществени интереси, а собственици лични и джобни.

броят на българите, симпатизиращи на гърците е огромен в сравнение с броя на гърците, някога симпатизирали на българите за окаяното положение на страната ни. вече двадесет години ни се надсмиват и екслоатират нашите. не са минали по нашия път и положението им в момента е неоправдано - споделям ти мнение на грък. не е редно да искаш да управляваш страната (защото точно това искаш), след като мразиш народа си - ще бъдеш също толкова лош стопанин.

Научи се да разсъждаваш прагматично само в свой национален интерес, това е мисленето и поведението на истинския демократ. Няма значение колко гърци симпатизират но българите, ние трябва да помогнем на съседа, да не загори и нашата черга. Ние сме готови да въоръжим тяхната опозиция с нашата идеология Да строим welfare state!, да им помогнем да направят силна програма да излизане от кризата( като я свържат с България), за да свалят проваленото и корумпирано правителство на Папандреу.

Не им е проблемът гръцките дини , а бг мафията, която печели поне по 200% чисто от всеки зелнчук или плод! Проверете цните в Гърция и в Турция и Митническите декларации, и посл на пазара! Цената се надува поне 3 -4 пъти и познаите , колко влиза в хазната?! -

Е това е истината! Искат мангала с купчината дини да ги продава по левче килото и да направи 200% печалба. Е няма да купя, дори и да нямаше гръцки дини, пак няма да купя на тази цена!

По проста сметка ако даваш по 8000лв. на ТИР то веднага ти се вдига цената с 0,40лв. а то в магазините е по 0,50лв/кг. Всички цени са реални само дето гръцките дини са сладни а на нашите им чупят дръжките за бързо зреене. Аз лично си купувам гръцки .

изпускаш най-важното, и то е проблема на хората от Любимец (и не само): тук изкуствено се вдига цената за крайния клиент, когато е българско. Да, студена война е. Защото каквато и да е цената на производителя, щом при мен е непосилно скъпо (а цените за клиента са демонстративно по-скъпи, ама просто наказателни!)

не искате българско ще плюскате чужда пластмаса:) Няма проблем! Яжте турски и гръцки плодове и зеленчуци и се кефете:)) Аз моят проблем съм си го решил и се кефя на българското!

няма какво да се противят. това е свободен пазар. интересно обаче как така техните са по-евтини от нашите ...

Няма в ЕС свободен пазар. Всички останали страни намират начини да протекциониста своите производства. Явно не си наясно с това положение. Не е наясно и държавната власт в България понеже НЕ управляват професионалисти и националноотговорни политици, а некадърници и крадци!

От злоба ще е. Вземай си хапчетата, розовите, редовно...

Ще купуваме само вносно , защото българското вече е с най- долно качество ,а с най-висока цена!!! Пример в АСЛАНОВГРАД (Асеновград), селянчицата от Болярци, Избегли и т.н продават 2,80 розов домат ,така че неми говорете за прекупвачи. Да хвърлят и да се научат да продават домата на 0,80ст.!!!!!

не искаш ли да ти го подаряват:)))))

Тия примитиви и аграр-тарикати отще не са разбрали на кой свят живеят. Какви митници, какво ДДС - вече от почти 5 г. няма българско, няма гръцко - всичко е ЕС и всякакви ограничителни мерки са абсолютно забранени в рамките на ЕС. Ама явно пак някакви, на които чипа им е от Правец 16 вдигат олелия. А що се отнася до дините конкретно, тази година реколтата на гръцките дини (продълговатите) е много качествена - плътни, сладки и с тънки кори. В нашия квартален магазин сега са 55 ст. и не смятам да ги сменям с български.

Трябваше да прочетеш статията първо!:) Митници още има на някой граници:) ДДС още има при вътрешнообщностно придобиване и т.н.:)))) А иначе си яж гръцките! Щом ти харесват! Но после не псувай българите, че не те предпочитат теб, който си предпочел гръцкото:))) И това го има!

И къде има ДДС при ВОП???Когато човек не е запознат а слуша от сутрин до вечер за "източване на ДДС" е по редно да прочете закоба за ДДС и после да коментира...

Върнете им дините обратно. Не ги идсакаме гръцките нито дини, нито пъпеши...... Искаме си наште!

Западните страни дори спират чуждия внос, за да защитят собственото си производство на земеделска продукция, а нашите ги пропускат през границата без да си плащат и налозите! Трябва национална политика в защита на нашите производители по примера на страните от ЕС; трябват субсидии, а не залъгалки...

лафовете ЕС и свободно движение на стоки говорят ли ти нещо - или под западни страни разбираш щатите канада ... това за съжаление е нашенския манталитет - някой друг ни е виновен и някой друг трябва да се погрижи за нашия бизнес (защото ни е длъжен нещо)

умнико знаеш ли колко е субсидията на гръцкия земеделец и българският:) Бунаци:)

Не искам да бъда вулгарен, но заслужаваш една хубава сочна ........... диня.Човека ти говори по принцип.Ограмоти се малко - субсидиите за Богатите от ЕС са 70% по-високи от нашите субсидии, понеже бавно включваш обяснявам.Примерно за 1дка дини в бг субсидията е 30 лв.то в Гърция респективно е 100лв. по тази логика ако в бг килограм струва на производителя 0.30 лв. то в Гърция ще струва 0.10лв. Понеже България е много богата и за да може по лесно да ги настигнем те взимат 70% по високи субсидии и така до 20...... кутурнайста година.

бастун, ти в кои западни страни си ходил/а? Я кажи как беше на границата между Франция и Германия и провериха ли те митничарите! Аман от малоумници!

Истината е ,че продълговатите гръцки дини са по-хубав сорт от нашите по-сладки и вкусни са ,любимишките са блудкави и без захарност ,дори и да са по-евтини аз си купувам от гръцките.Колкото до цената не мога да разбера колко искат тези "производители",динята е тежък плод половината от теглото е фира-кора, и цена повече от 8-10 стотинки е ненормална .Днес купих диня ,гръцка за 42 ст.кг. което ми се струва нормално като крайна цена ,а сигурно ще падне и още. По татово време дините в сезона бяха по 4ст. а през август ставаха и по 2ст..

истината е, че когато някой говори за 'истината' лъже като циганин. пример - ти, тези дини са лоши и със сигурност са си затворили много очите за качеството им. а за българските - основните пазари, в големия град - са съсипани от мафиите прекупвачи, на които наистина им е по-еФтино да препродават пластмасови домати, нитратни цитруси и неясни по съдържание дини.

пи4, тия поразтъртени дини на асфалта са на присадка.(Сеят се едновременно дини и тикви- на определен етап в растежа им върха на динята се реже и присажда върху тиквата) Това не са дини а тикви- виж ги как жълтеят - отвратителни са на вкус и са жилави като гума По-устойчиви са узряват по-рано и докато цената е висока се отърваваш от тях. Познават се мн лесно - цвета им е мн по-тъмно зелен и шарката не личи, дребни са и са поливани с маришка вода заради които миришат отвратително. (Марица в долното си течение е клоаката на България) Нямат нищо общо с истинската диня и това е мн добре извистно на производителите и търговците. Ако на теб не ти е известно си е за твоя сметка. В Любимец се отглеждат и истински дини с чудесен вкус но те излизат на пазара по-късно

Живея в София,но съм от едно от най-богатите пловдивски села в миналото. На село хората се трудят от сутрин до здрач и каквото произведат им го изкупуват за жълти стотинки,обикалят с бусовете от село на село и предлагат много ниски цени,след това отиват на борсата в София и предлагат на търговците на едро от сергиите на двойни и тройни цени. Последните ги подреждат на сергиите и отново на двойни и тройни цени. Ако доматите са 1.50лв във вашата торбичка, то от градината са купени за 20-30 до 40 стотинки. Познавам един помак от Ардинско,който за няколко години от сергия си купи 2 апартамента,същия докара и други роднини ,които също продават на сергии и ходят с гордо вдигнати глави. Това не е лошо,щом сме пазарна икономика това е положението,всеки се оправя както може.Нали е справедливо за производителите това всеки да си го обясни за себеси???!!!

Ей за това става дума! Изкупвачи, прекупвачи...мафия

1грешна ти е информацията. 2цената се различава в магазина и при производителя. българското се смачква умишлено. 3защо българските картофи са в полша а полските - тук, знаеш ли?

Правилно. Щом Боби може да забрани да гледаме "вносни" мачове, защо да не забранят и да ядем вносни плодове и зеленчуци. Филмовите продуценти също да наложат забрана за излъчване на чужди филми.

Много зяете, но в София и в големите градове цената е толкова надута, щом е българско, че... абе с 2 думи : ПРАВИ СА.

А, бе, ясна е тя нашата ! Гърците са ни ВИНОВНИ пак!!!

сега очаквам ловчанлии да поискат забрана за внос на чужди автомобили за да може техните да се продават.

Защо все пак гръцките дини са по-евтини от БГ дините, при положение, че има по-големи транспортни разходи за гръцките

Абе чудя им се на тия пък от Любимец и въоще им се чудя на тия от провинцията! Абе оставете това производство и газ всички към софия бре това във софето ще имате апартаменти къщи коли и прочие! Знаете ли колко е по-лесно да се разхождаш по жълтите павета отколкото ан бустана да копаш!? Та продаваите къщи ниви и друго и към софия пловдив или варна това ви е изхода то така или иначе това което требе да се случи не зависи от вас а от тия на жълтите павете, така, че поне туа ще имате и некав контрол над това което се случва! От това любимец дето никои не го знае къде е на картата и дали е Българско или турско, нищо не можете да направите!

То в София, Пловдив, Варна и там субсидии не раздават!!! Работа нема, помощи също ... ще им остане само да ритат жълтите павета, а вечер в парка, а зимъска в подлеза...

Ами то така или наче май на там върят нещата, дето се вика поне парк и подлез ще има! :)

На нашите лакомии и 270 лв за дка да им беше субсидията пак щяха да искат цена по лев за килограм. Тъй де - ден година храни, от татово време си го знаят

Koгато навремето се водеха преговорите за влизане в ЕС,министерството на земеделието,ръководено от ДПС,бързаха да претрупат преговорната глава"Земеделие"Румънците бяха по-упорити и извоюваха по-добри условия по редица преговорни глави за влизане в ЕС от нас.Субсидиите за старите страни членки са няколкократно по-големи от тези на новоприетите.Спомнете си кой се хвалеше,че е подписал договора за влизането ни в ЕС.Вместо нашите депутати да клепат страната си,заедно с другите евродепутати от новоприетите страни да се борят за изравняване на селскостопанските субсидии за всички страни в ЕС.

ами докарайте същата себестойност бе , нали не мислите ,че гърците работят на загуба , или че им крадем дините и ги внасяме нелегално ;-)

цнаеш ли колко е гръцката субсидия и българската:) Хайде поне тъпанарите да не се обаждат! И знаеш ли какво е себестойност и пазарна цена:))

Както беше споменато, бг. дините са по-малко, по-скапани и по-скъпи, по това спор няма! Извода е: Да си се борят за субсидии или каквото трябва и да си оправят производството! Изобщо да станат конкурентно способни, а не да хвърлят дини по площада!

Ами като е така, защо цапате площада?! За начало можете да замеряте с дини ДПС-рите виновници за кризата в селското стопанство!! Когато се решаваха субсидиите в Селското им министерство само на турски се говореше и се крадеше и рушветчийстваше *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Абсолютно вярно ,тия дини от Любимец са безвкусни ,не са сладки ,като тиква са и на какво отгоре им търсят цена по-висока от сладките гръцки дини.

Еми така е, понеже няма държава да защитава местните производства. Българинът си няма и хал хабер от факта, че развитите европейски държави, независимо че живеят в общ икономически пазар, намират начини да защитават яростно своите производства и средна класа от дъмпинг на "своите" в ЕС. Разликата е обаче в ЧИПА НА ПОЛИТИЦИТЕ . Те имат политици, които мислят и работят само за народа си и отдавна са се простили с корупцията, в България в 21 век все още няма и помен от такива "политици".

Защитавай ги ти! В Европа голям дял от защитата на разни права, правди и пр. е поета от неправителствени организации и то на доброволни начала

Идеалист, ти влизал ли си в западен магазин да видиш, колко от стоката е местна? Защитата на местното производство не става с налагане на забрани за внос, а със субсидиране на местното производство. Българина колкото и да го субсидираш, пак ще продава скъпо. Ден година храни.

Постоянно влизам, понеже живея в западна страна 30 години. Не съм идеалист, а РЕАЛИСТ и прецеждам всичко видяно през сетивата си. Българинът си няма престава какво е "свободен пазар в Европа и ЕС" нито национално отговорно държавно управление, понеже НЕ го управляват професионалисти и национално-отоворни политици, а некадърници и крадци. Той я кара "по американски"

Не е вярно какво казват производителите/че имало контрабанда//. Вие слушайте вътрешния министър / не си спомням името му/, и шефа на митниците, че няма контрабанда....

Танов , Цветанов и Бойко да не си правят ОГЛУШКИ , ВСЯКА кола с селскастопанска продукция - ПЪЛНА ПРОВЕРКА!!!!!!!!!! Е ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ИЛИ МАЙ НЯМА ЖЕЛАНИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!! Стига с тези андрешковски номера !!! Онези ги знаем ,но и тези ли ще са като тях Бойко!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ти добре ли си. Какво ще проверяват в колите със селскостопанска продукция? Това че някой не умее да си продава продукцията си е негов проблем. Ако има ДДС измама тя става с тирове на с малки коли и пикапи. Защо гръцките дини са 50 ст. по магазините а циганите дето ги продават от купове им иска левче на кило ? Дали магазинте продават на загуба?

Според мен гръцките дини са много по - вкусни от нашите, с много по тънка кора, равномерно червени и с много малко семки. Колкото и да обичам българското няма да си купя от българските, които стават само за изхранване на прасета.

Аман от недоволни производители - вчера доматите от Йордания били евтини, днес дините от Гърция, утре маслините от Турция. Ами по-южни страни са и по-рано им узряват плодовете и зеленчуците. Утре десетина идиота-производители ще засадят банани в Петрич и ще се вдигнат на протест, че еквадорските банани сривали цените на 2-3 лева, а "реалната" цена трябвало да бъде поне 10 лева. Защо въобще се дава гласност на такива протести? Пазарът определя цените - на който не му изнася или са му неизгодни цените - излиза от бизнеса и толкоз. Явно не може да се конкурира с предимствата на другите, както случая с бананите, който цитирах. Или с ананаси или кокосови орехи. Е няма да стане. Където имаме шансове - там да се пробваме - зърнени култури например.

Проблема е освен в цената но и в това че който и да питаш по пазарите дините са му от любимец картофите от самоков черешите от кюстендил зелето от.....да да произвеждаха по тия места толкова продукция колкото по пазарите казват че е от там.Чиста проба лъжа за да дигат цените и да мамят хората.

гръцки дини брани от български работници, пардон роби. голяма оправия. нема що! българския производител в кучи гъз го завряха. гърците ни завиждат за плодородната земя която имаме...щото при тях са едни голи чукари. отглеждат там неща щото яко ги субсидират от ЕС. а нашият селянин ако получаваще и 1/3 от европарите немаше да протестира

Тия па "производители", колко дини сте произвели като не можете да се борите с конкуренцията!!?? Насяли по 5 дини и искат да станат милионери! Не сте ли чували, че сте в ЕС пазара е един, като не можете с количество, борете се за качество! А то и дините им малко, по-скапани и по-скъпи!

Тикво, БГ дините са по-хубави, но субсидия от ЕС не са получили. Гърците само от субсидиите са на печалба. Затова пускат продукцията на дъмпингови цени. С получените пари ще платят заплатите и разходите и ще приберат субсидията. А докато в тази страна живеят "умници" като теб, Гърция ще получава субсидии, а българите ще превиват гръб по гръцките поля като роби !

Гърците имат селскостопански организации, сдружения и плащат на мениджъри, които намират пазар и пласират стока. Наш Андрешко смята, че е достатъчно да сложи масичката на нивата край пътя и да продава на цени над тези на борсата! щото е екологично чисто! Няма грам търговска култура. Какво значи "дъмпинг" и какви са разходите на нашите производители, та дините са 1 лв/кг цена в градовете?

да съм ти виновника на теб!? Аз нито отглеждам дини, нито ти раздавам субсидии!! Даже и не живея постоянно в "тази страна"!! Просто трябва да знаеш, ти и другите бг. динаджии, че в ЕС се внася от една държава в друга и хората избират по-хубаво, по-евтино кой каквото иска! Я, да те питам аз теб, ако мароканците те заливаха с продукция без пари, а пък нямат и субсидии какви щеше да ги дрънкаш тогава????

Гръцките плодове и зеленчуци са по евтини , защото субсидията която получават от ЕС и в пъти по голяма.

Липсва вясякава полити към защина на националния интерес, гръцките дини са по-евтини от нашите на пазара на едро, но на пазара на дребно са еднакво съкпи, къде се губят парите ??? значи държавата с заспалата си полити затрива и малкотоостанало земедеие в България= Така е с всичко тук в България ... важно е да има внос и да има контрабанда ... другите да умират ??? !!!!

Кога ще ги стигне гърците, та дори и в "кризата" която са в момента са на светлинни годин напред. Работат за по 2000 евро или 4000 лева и цените и са на половина по ниски ... а дали не е ецинична ситуацията :) Ние уш ни уверяват, че сме били по добре представете си с по 200 евро заплати или 400 лева и тънем в мизерия и цени до небето .... а сега да видим Дянков може лида смята ... мазника му с мазник. Аз съм за протест, за блокиране на границите, за да се чуе гласкът на българина ... днес са дините утре друго ... хора бъдесе сулидарни, към днес са те утре сте вие !!!!!!!!!!

Коментари - Любимец въстана срещу гръцките дини | Днес.dir.bg

Любимец въстана срещу гръцките дини

Десетки производители на дини от Любимец излязоха на протест срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция, който срива цената на българските дини.

Обратно в новината

Коментари - Любимец въстана срещу гръцките дини | Днес.dir.bg

Коментари

Не разбирам защо производителите вместо да правят протести на място където са просто атракция на медиите не се раздвижат и докарат продукцията си до градовете.Ако местните кметове не им окажат съдействие да продават свободно и на по-ниски цени от мафиоти прекупвачи тогава нека организират на място протести -ние местните ще ги подкрепим ако продават по-евтино .Гледах по телевизията как тръшкат дини а аз и семейството ми още не сме си позволили да хапнем тази година ,а и от години си позволяваме 2-3 когато почнат да преминават и омекват но дори и тогава преди да ги изхвърлят някъде ,едва спада цената.Същото е положението и с другите плодове и млякото.ТРЯБВА ДА ТЪРСЯТ ДИРЕКТЕН ПАЗАР ДО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ А НЕ ДА СЕ ЖАЛВАТ ОТ ВНОСА.Ще споделя нещо лично от миналото на моя дядо който някога натоварвал една волска кола (движи се много по-бавно от тази с впрегнати коне)със своите дини и пътувайки цяла нощ в тъмното на другия ден ги продавал в областния град на пазара.Като него били стотици други и всичко се продавало на дребно и едро още същия ден.Цяло лято хората не сядали без дини ,плодове и зеленчуци и били здрави..а сега...

Време е вече тези селяндури и прекупвачи у нас да отпаднат от пазара.Като не могат да произвеждат ефтина стока да си стоят в къщи и да си смучат опитците.На нас потребителите основно на интересува цената на стоката, а не от къде е произведена.Важното е да е евтина и да е качествена.Специално за дините са много хубави и никога по това време след като са минали сигурно през няколко прекупвачи , са на цена 45- 50 ст килограма.Затова производителите от Любимец или ще продават на тези цени или да ходят и да си ги правят на трушия.

bobsyn@

Защитата на националния интерес по отношение на храните от моя гледна точка е държавата да помога до толкова на производителите, че в страната да се отглеждат достатъчно животни, фураж, плодове и зеленчуци, че изхранването на населението в никой момент да не зависи от внос. От пазарна гледна точка ако при равни разходи за отглеждане 1 дка засят с дини в Гърция дава повече реколта от 1 дка в България то е нормално чуждите дини да са по-евтини от тукашните. Отделен е въпроса до колко нашите производители имат търговски умения, дали в чужбина дават субсидии и има ли нелегален внос.

Какви мита с Гърция бълнуван нашите производители? Защо на гърците им излиза хесапа, а на нашите специалисти - не?

Производители от Любимец,никъде в Българи не се продават дини на цена по ниска от 50-60 стотинки и пъпеши под 1 лв.за килограм.Не чакайте правителството да ви продава дините,а товарете на камионите и...на пазара в градовете и селата.Но ако искате по левче за кг.-яжте си ги в Любимец.

и кой им е крив на селяндурите че гръцките дини са по-евтини и по-качествени?

Не става така - с изхвърляне на дините. Трябва да блокираме тировете от гърция на границата за една седмица, както правеха гръцките фермери. Така товарът им ще се развали и ще стане непродаваем и нашите дини ще са единствените на пазара. И така ще им върнем жеста на гърците :)))

За 1 седмица седене пък и на границата на диня нищо няма да и стане, ама толкова разбирате от дини, колкото и от пазари!

Абе защитавай маляките като искаш. Иди да живееш там направо да се радваш на 150 килограмовите залоясали мазни красавици дето се разхождат по улиците :))) Не ! разхождат не е подходящата дума търкалят е по-правилно :))) Ако трябва и с месеци трябва да се блокира границата! Докато не изгният и последните гръцки дини, домати и всички други зеленчуци и плодове, които подбиват Българския пазар!

Гръцките дини са много по-сладки от нашите. Въпрос на климат и сорт. Ние зеленчуци и зърно внасяме, едното постоянно, другото понякога, неща които би трябвало да изнасяме с влакови композиции. А дините, за разлика от жените, са по хубави в Гърция отколкото у нас по обективни причини, като са и по-евтини избора е ясен. Бай Тошо не даваше да се внасят, ама сега дават, капиталисти новоизлюпени. Щеше да е хубаво и банани да произвеждаме, поне да знаем защо ни приравняват с банановите републики.

kgb777kgb

Абе големи боклуци сте ! Договорът с който се присъединихме към Европа го подписа Кунева и царчето ! В този същия договор ВСИЧКИ други държави без България си записват защитни клаузи за производителите и за СТОЙНОСТИ за доплащане на декар ! А сега пак гласувайте за БСП , ДПС и Кунева - да ви е честито !!!

Не, бе! Бойко е виновен, преди него всичко беше наред, ама той окраде страната и не иска да ни пере насраните гащи и да ни купува кюфтета наготово без да работим.

Мунчовците на ББ са виновни! ББ, както и Сакса не е виновен. Той нищо не знае. Те неговите го лъжат, а той нали е на футбол, няма как да разбере какво правят подчинените му.

И 1/2 ,И 2/3 от казаното от протестиращите ми сънародници от любимец да е вярно - пак щях да се наредя рамо до тяхното рамо в протеста им защото само това е пътя. Е, живея доста далече от Любимец, но ги подкрепям, заклеймявайки несекващите митнически далавери на управляващите от ГЕРБ, пък и от другите партийки и коалицийки!!! АНАТЕМА за тях!!!

Ми всъщност гръцките дини са по-вкусни :)

иди в Гърция и си яж там ,много големи познавачи станахте гражданите!!

Човека си остави хубавата работа в световната банка взимаики повече от $10 000 на месец за да дойде в България, да стане министър за 3000 лева на месец ... и да ни помогне да станем по-погати от Румънците :) Какъв смях :) Той е тук защото в нашата родина се правят мнооооого повече пари от колкото в Америка особенно ако си ключова фигура - министър на финансите, и естественно че е готов за втори мандат. Евала американецо ...

Какво им пречи на нашите производители сами да си продават продукцията вместо да чакат на прекупвачи да им определят цените. По закон такива хора имат право да продават без фирма и касови апарати.Идват със стоката в големите градове както до преди няколко години това ставаше с трактори и ремаркета и си продават.Сега го има същото на някои места,но явно мързела си казва думата. Аз така продавах черешите на моя колежка,която се беше отчаяла и искаше да продава наследствена си нива с череши.За 2 седмици не остана една череша по дърветата и хората са доволни.

Като спомена закона, какви "такива" хора могат да продават без фирма и касов апарат? Защото и аз не давам на едни приятели да си продадат градината и се чудя, каква идея да дам?

и само като се сетя що закани бяха като ни блокираха границата, що клетви и обещания бяха :-))))))))))))

интересен народ сме българите :-) при всяка новина свързана с гърция се скъсваме да ги плюем, кълнем и проклетисваме, неизменно изтъквайки всички наши достойнства, но в същото време охотно им купуваме продукцията :-) аз пък им харесвам музиката, поназнайвам им езика, симпатизирам им по сантиментални причини, но когато съм в бг (където работя за жълти стотинки), купувам само българска продукция. както казваше мумифицираният другар ''дела трябват, а не думи!'' :-) патриотизъм на думи, във форума - всеки знае :-)

Ама, душо, никъде не виждам по пазарите надпис "гръцки дини"! Цялата страна е залята с дини от "Любимец". По какво да ги позная, че да купя български?

Това е първия "признак" как Гръцката криза се отразява на България. Фалира ли Гърция, фалирва и България. Но стадото българи те го разбира а предпочита да се подиграва на съседа си или да се ровят в миналото. А и управленците не искат да го разберат понеже не интересуват от държавите и обществени интереси, а собственици лични и джобни.

броят на българите, симпатизиращи на гърците е огромен в сравнение с броя на гърците, някога симпатизирали на българите за окаяното положение на страната ни. вече двадесет години ни се надсмиват и екслоатират нашите. не са минали по нашия път и положението им в момента е неоправдано - споделям ти мнение на грък. не е редно да искаш да управляваш страната (защото точно това искаш), след като мразиш народа си - ще бъдеш също толкова лош стопанин.

Научи се да разсъждаваш прагматично само в свой национален интерес, това е мисленето и поведението на истинския демократ. Няма значение колко гърци симпатизират но българите, ние трябва да помогнем на съседа, да не загори и нашата черга. Ние сме готови да въоръжим тяхната опозиция с нашата идеология Да строим welfare state!, да им помогнем да направят силна програма да излизане от кризата( като я свържат с България), за да свалят проваленото и корумпирано правителство на Папандреу.

Не им е проблемът гръцките дини , а бг мафията, която печели поне по 200% чисто от всеки зелнчук или плод! Проверете цните в Гърция и в Турция и Митническите декларации, и посл на пазара! Цената се надува поне 3 -4 пъти и познаите , колко влиза в хазната?! -

Е това е истината! Искат мангала с купчината дини да ги продава по левче килото и да направи 200% печалба. Е няма да купя, дори и да нямаше гръцки дини, пак няма да купя на тази цена!

По проста сметка ако даваш по 8000лв. на ТИР то веднага ти се вдига цената с 0,40лв. а то в магазините е по 0,50лв/кг. Всички цени са реални само дето гръцките дини са сладни а на нашите им чупят дръжките за бързо зреене. Аз лично си купувам гръцки .

изпускаш най-важното, и то е проблема на хората от Любимец (и не само): тук изкуствено се вдига цената за крайния клиент, когато е българско. Да, студена война е. Защото каквато и да е цената на производителя, щом при мен е непосилно скъпо (а цените за клиента са демонстративно по-скъпи, ама просто наказателни!)

не искате българско ще плюскате чужда пластмаса:) Няма проблем! Яжте турски и гръцки плодове и зеленчуци и се кефете:)) Аз моят проблем съм си го решил и се кефя на българското!

няма какво да се противят. това е свободен пазар. интересно обаче как така техните са по-евтини от нашите ...

Няма в ЕС свободен пазар. Всички останали страни намират начини да протекциониста своите производства. Явно не си наясно с това положение. Не е наясно и държавната власт в България понеже НЕ управляват професионалисти и националноотговорни политици, а некадърници и крадци!

От злоба ще е. Вземай си хапчетата, розовите, редовно...

Ще купуваме само вносно , защото българското вече е с най- долно качество ,а с най-висока цена!!! Пример в АСЛАНОВГРАД (Асеновград), селянчицата от Болярци, Избегли и т.н продават 2,80 розов домат ,така че неми говорете за прекупвачи. Да хвърлят и да се научат да продават домата на 0,80ст.!!!!!

не искаш ли да ти го подаряват:)))))

Тия примитиви и аграр-тарикати отще не са разбрали на кой свят живеят. Какви митници, какво ДДС - вече от почти 5 г. няма българско, няма гръцко - всичко е ЕС и всякакви ограничителни мерки са абсолютно забранени в рамките на ЕС. Ама явно пак някакви, на които чипа им е от Правец 16 вдигат олелия. А що се отнася до дините конкретно, тази година реколтата на гръцките дини (продълговатите) е много качествена - плътни, сладки и с тънки кори. В нашия квартален магазин сега са 55 ст. и не смятам да ги сменям с български.

Трябваше да прочетеш статията първо!:) Митници още има на някой граници:) ДДС още има при вътрешнообщностно придобиване и т.н.:)))) А иначе си яж гръцките! Щом ти харесват! Но после не псувай българите, че не те предпочитат теб, който си предпочел гръцкото:))) И това го има!

И къде има ДДС при ВОП???Когато човек не е запознат а слуша от сутрин до вечер за "източване на ДДС" е по редно да прочете закоба за ДДС и после да коментира...

Върнете им дините обратно. Не ги идсакаме гръцките нито дини, нито пъпеши...... Искаме си наште!

Западните страни дори спират чуждия внос, за да защитят собственото си производство на земеделска продукция, а нашите ги пропускат през границата без да си плащат и налозите! Трябва национална политика в защита на нашите производители по примера на страните от ЕС; трябват субсидии, а не залъгалки...

лафовете ЕС и свободно движение на стоки говорят ли ти нещо - или под западни страни разбираш щатите канада ... това за съжаление е нашенския манталитет - някой друг ни е виновен и някой друг трябва да се погрижи за нашия бизнес (защото ни е длъжен нещо)

умнико знаеш ли колко е субсидията на гръцкия земеделец и българският:) Бунаци:)

Не искам да бъда вулгарен, но заслужаваш една хубава сочна ........... диня.Човека ти говори по принцип.Ограмоти се малко - субсидиите за Богатите от ЕС са 70% по-високи от нашите субсидии, понеже бавно включваш обяснявам.Примерно за 1дка дини в бг субсидията е 30 лв.то в Гърция респективно е 100лв. по тази логика ако в бг килограм струва на производителя 0.30 лв. то в Гърция ще струва 0.10лв. Понеже България е много богата и за да може по лесно да ги настигнем те взимат 70% по високи субсидии и така до 20...... кутурнайста година.

бастун, ти в кои западни страни си ходил/а? Я кажи как беше на границата между Франция и Германия и провериха ли те митничарите! Аман от малоумници!

Истината е ,че продълговатите гръцки дини са по-хубав сорт от нашите по-сладки и вкусни са ,любимишките са блудкави и без захарност ,дори и да са по-евтини аз си купувам от гръцките.Колкото до цената не мога да разбера колко искат тези "производители",динята е тежък плод половината от теглото е фира-кора, и цена повече от 8-10 стотинки е ненормална .Днес купих диня ,гръцка за 42 ст.кг. което ми се струва нормално като крайна цена ,а сигурно ще падне и още. По татово време дините в сезона бяха по 4ст. а през август ставаха и по 2ст..

истината е, че когато някой говори за 'истината' лъже като циганин. пример - ти, тези дини са лоши и със сигурност са си затворили много очите за качеството им. а за българските - основните пазари, в големия град - са съсипани от мафиите прекупвачи, на които наистина им е по-еФтино да препродават пластмасови домати, нитратни цитруси и неясни по съдържание дини.

пи4, тия поразтъртени дини на асфалта са на присадка.(Сеят се едновременно дини и тикви- на определен етап в растежа им върха на динята се реже и присажда върху тиквата) Това не са дини а тикви- виж ги как жълтеят - отвратителни са на вкус и са жилави като гума По-устойчиви са узряват по-рано и докато цената е висока се отърваваш от тях. Познават се мн лесно - цвета им е мн по-тъмно зелен и шарката не личи, дребни са и са поливани с маришка вода заради които миришат отвратително. (Марица в долното си течение е клоаката на България) Нямат нищо общо с истинската диня и това е мн добре извистно на производителите и търговците. Ако на теб не ти е известно си е за твоя сметка. В Любимец се отглеждат и истински дини с чудесен вкус но те излизат на пазара по-късно

Живея в София,но съм от едно от най-богатите пловдивски села в миналото. На село хората се трудят от сутрин до здрач и каквото произведат им го изкупуват за жълти стотинки,обикалят с бусовете от село на село и предлагат много ниски цени,след това отиват на борсата в София и предлагат на търговците на едро от сергиите на двойни и тройни цени. Последните ги подреждат на сергиите и отново на двойни и тройни цени. Ако доматите са 1.50лв във вашата торбичка, то от градината са купени за 20-30 до 40 стотинки. Познавам един помак от Ардинско,който за няколко години от сергия си купи 2 апартамента,същия докара и други роднини ,които също продават на сергии и ходят с гордо вдигнати глави. Това не е лошо,щом сме пазарна икономика това е положението,всеки се оправя както може.Нали е справедливо за производителите това всеки да си го обясни за себеси???!!!

Ей за това става дума! Изкупвачи, прекупвачи...мафия

1грешна ти е информацията. 2цената се различава в магазина и при производителя. българското се смачква умишлено. 3защо българските картофи са в полша а полските - тук, знаеш ли?

Правилно. Щом Боби може да забрани да гледаме "вносни" мачове, защо да не забранят и да ядем вносни плодове и зеленчуци. Филмовите продуценти също да наложат забрана за излъчване на чужди филми.

Много зяете, но в София и в големите градове цената е толкова надута, щом е българско, че... абе с 2 думи : ПРАВИ СА.

А, бе, ясна е тя нашата ! Гърците са ни ВИНОВНИ пак!!!

сега очаквам ловчанлии да поискат забрана за внос на чужди автомобили за да може техните да се продават.

Защо все пак гръцките дини са по-евтини от БГ дините, при положение, че има по-големи транспортни разходи за гръцките

Абе чудя им се на тия пък от Любимец и въоще им се чудя на тия от провинцията! Абе оставете това производство и газ всички към софия бре това във софето ще имате апартаменти къщи коли и прочие! Знаете ли колко е по-лесно да се разхождаш по жълтите павета отколкото ан бустана да копаш!? Та продаваите къщи ниви и друго и към софия пловдив или варна това ви е изхода то така или иначе това което требе да се случи не зависи от вас а от тия на жълтите павете, така, че поне туа ще имате и некав контрол над това което се случва! От това любимец дето никои не го знае къде е на картата и дали е Българско или турско, нищо не можете да направите!

То в София, Пловдив, Варна и там субсидии не раздават!!! Работа нема, помощи също ... ще им остане само да ритат жълтите павета, а вечер в парка, а зимъска в подлеза...

Ами то така или наче май на там върят нещата, дето се вика поне парк и подлез ще има! :)

На нашите лакомии и 270 лв за дка да им беше субсидията пак щяха да искат цена по лев за килограм. Тъй де - ден година храни, от татово време си го знаят

Koгато навремето се водеха преговорите за влизане в ЕС,министерството на земеделието,ръководено от ДПС,бързаха да претрупат преговорната глава"Земеделие"Румънците бяха по-упорити и извоюваха по-добри условия по редица преговорни глави за влизане в ЕС от нас.Субсидиите за старите страни членки са няколкократно по-големи от тези на новоприетите.Спомнете си кой се хвалеше,че е подписал договора за влизането ни в ЕС.Вместо нашите депутати да клепат страната си,заедно с другите евродепутати от новоприетите страни да се борят за изравняване на селскостопанските субсидии за всички страни в ЕС.

ами докарайте същата себестойност бе , нали не мислите ,че гърците работят на загуба , или че им крадем дините и ги внасяме нелегално ;-)

цнаеш ли колко е гръцката субсидия и българската:) Хайде поне тъпанарите да не се обаждат! И знаеш ли какво е себестойност и пазарна цена:))

Както беше споменато, бг. дините са по-малко, по-скапани и по-скъпи, по това спор няма! Извода е: Да си се борят за субсидии или каквото трябва и да си оправят производството! Изобщо да станат конкурентно способни, а не да хвърлят дини по площада!

Ами като е така, защо цапате площада?! За начало можете да замеряте с дини ДПС-рите виновници за кризата в селското стопанство!! Когато се решаваха субсидиите в Селското им министерство само на турски се говореше и се крадеше и рушветчийстваше *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Абсолютно вярно ,тия дини от Любимец са безвкусни ,не са сладки ,като тиква са и на какво отгоре им търсят цена по-висока от сладките гръцки дини.

Еми така е, понеже няма държава да защитава местните производства. Българинът си няма и хал хабер от факта, че развитите европейски държави, независимо че живеят в общ икономически пазар, намират начини да защитават яростно своите производства и средна класа от дъмпинг на "своите" в ЕС. Разликата е обаче в ЧИПА НА ПОЛИТИЦИТЕ . Те имат политици, които мислят и работят само за народа си и отдавна са се простили с корупцията, в България в 21 век все още няма и помен от такива "политици".

Защитавай ги ти! В Европа голям дял от защитата на разни права, правди и пр. е поета от неправителствени организации и то на доброволни начала

Идеалист, ти влизал ли си в западен магазин да видиш, колко от стоката е местна? Защитата на местното производство не става с налагане на забрани за внос, а със субсидиране на местното производство. Българина колкото и да го субсидираш, пак ще продава скъпо. Ден година храни.

Постоянно влизам, понеже живея в западна страна 30 години. Не съм идеалист, а РЕАЛИСТ и прецеждам всичко видяно през сетивата си. Българинът си няма престава какво е "свободен пазар в Европа и ЕС" нито национално отговорно държавно управление, понеже НЕ го управляват професионалисти и национално-отоворни политици, а некадърници и крадци. Той я кара "по американски"

Не е вярно какво казват производителите/че имало контрабанда//. Вие слушайте вътрешния министър / не си спомням името му/, и шефа на митниците, че няма контрабанда....

Танов , Цветанов и Бойко да не си правят ОГЛУШКИ , ВСЯКА кола с селскастопанска продукция - ПЪЛНА ПРОВЕРКА!!!!!!!!!! Е ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ИЛИ МАЙ НЯМА ЖЕЛАНИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!! Стига с тези андрешковски номера !!! Онези ги знаем ,но и тези ли ще са като тях Бойко!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ти добре ли си. Какво ще проверяват в колите със селскостопанска продукция? Това че някой не умее да си продава продукцията си е негов проблем. Ако има ДДС измама тя става с тирове на с малки коли и пикапи. Защо гръцките дини са 50 ст. по магазините а циганите дето ги продават от купове им иска левче на кило ? Дали магазинте продават на загуба?

Според мен гръцките дини са много по - вкусни от нашите, с много по тънка кора, равномерно червени и с много малко семки. Колкото и да обичам българското няма да си купя от българските, които стават само за изхранване на прасета.

Аман от недоволни производители - вчера доматите от Йордания били евтини, днес дините от Гърция, утре маслините от Турция. Ами по-южни страни са и по-рано им узряват плодовете и зеленчуците. Утре десетина идиота-производители ще засадят банани в Петрич и ще се вдигнат на протест, че еквадорските банани сривали цените на 2-3 лева, а "реалната" цена трябвало да бъде поне 10 лева. Защо въобще се дава гласност на такива протести? Пазарът определя цените - на който не му изнася или са му неизгодни цените - излиза от бизнеса и толкоз. Явно не може да се конкурира с предимствата на другите, както случая с бананите, който цитирах. Или с ананаси или кокосови орехи. Е няма да стане. Където имаме шансове - там да се пробваме - зърнени култури например.

Проблема е освен в цената но и в това че който и да питаш по пазарите дините са му от любимец картофите от самоков черешите от кюстендил зелето от.....да да произвеждаха по тия места толкова продукция колкото по пазарите казват че е от там.Чиста проба лъжа за да дигат цените и да мамят хората.

гръцки дини брани от български работници, пардон роби. голяма оправия. нема що! българския производител в кучи гъз го завряха. гърците ни завиждат за плодородната земя която имаме...щото при тях са едни голи чукари. отглеждат там неща щото яко ги субсидират от ЕС. а нашият селянин ако получаваще и 1/3 от европарите немаше да протестира

Тия па "производители", колко дини сте произвели като не можете да се борите с конкуренцията!!?? Насяли по 5 дини и искат да станат милионери! Не сте ли чували, че сте в ЕС пазара е един, като не можете с количество, борете се за качество! А то и дините им малко, по-скапани и по-скъпи!

Тикво, БГ дините са по-хубави, но субсидия от ЕС не са получили. Гърците само от субсидиите са на печалба. Затова пускат продукцията на дъмпингови цени. С получените пари ще платят заплатите и разходите и ще приберат субсидията. А докато в тази страна живеят "умници" като теб, Гърция ще получава субсидии, а българите ще превиват гръб по гръцките поля като роби !

Гърците имат селскостопански организации, сдружения и плащат на мениджъри, които намират пазар и пласират стока. Наш Андрешко смята, че е достатъчно да сложи масичката на нивата край пътя и да продава на цени над тези на борсата! щото е екологично чисто! Няма грам търговска култура. Какво значи "дъмпинг" и какви са разходите на нашите производители, та дините са 1 лв/кг цена в градовете?

да съм ти виновника на теб!? Аз нито отглеждам дини, нито ти раздавам субсидии!! Даже и не живея постоянно в "тази страна"!! Просто трябва да знаеш, ти и другите бг. динаджии, че в ЕС се внася от една държава в друга и хората избират по-хубаво, по-евтино кой каквото иска! Я, да те питам аз теб, ако мароканците те заливаха с продукция без пари, а пък нямат и субсидии какви щеше да ги дрънкаш тогава????

Гръцките плодове и зеленчуци са по евтини , защото субсидията която получават от ЕС и в пъти по голяма.

Липсва вясякава полити към защина на националния интерес, гръцките дини са по-евтини от нашите на пазара на едро, но на пазара на дребно са еднакво съкпи, къде се губят парите ??? значи държавата с заспалата си полити затрива и малкотоостанало земедеие в България= Така е с всичко тук в България ... важно е да има внос и да има контрабанда ... другите да умират ??? !!!!

Кога ще ги стигне гърците, та дори и в "кризата" която са в момента са на светлинни годин напред. Работат за по 2000 евро или 4000 лева и цените и са на половина по ниски ... а дали не е ецинична ситуацията :) Ние уш ни уверяват, че сме били по добре представете си с по 200 евро заплати или 400 лева и тънем в мизерия и цени до небето .... а сега да видим Дянков може лида смята ... мазника му с мазник. Аз съм за протест, за блокиране на границите, за да се чуе гласкът на българина ... днес са дините утре друго ... хора бъдесе сулидарни, към днес са те утре сте вие !!!!!!!!!!