Пред журналисти министърът на транспорта Александър Цветков обясни, че спирачният път на камион с износени гуми се увеличава с около 30 метра на мокра настилка, съобщи Дарик радио.

Затова ще започне акция "Гумите", която ще продължи две седмици на територията на цялата страна, а инспекторите на "Автомобилна администрация" ще проверяват гумите на превозните средства над 3,5 тона и на автобусите, извършващи обществен превоз и превоз за собствена сметка.

По думите на Александър Цветков минималният грайфер, който трябва да имат гумите, е 1,6 милиметра. Санкциите за нарушение, предвидени в закона, са между 50 и 100 лева. Министърът уточни, че на практика всяко пето нарушение на пътя е заради техническа неизправност и по-точно лоши гуми, предаде БТА. Това по думите му досега е било подценяван фактор в пътната безопасност - не само за спирачния път, но и за цялостното поведение на пътя. Проблемът особено се задълбочава през есенно-зимния сезон, когато пътищата са мокри и хлъзгави.

Въпреки че размерът на санкциите не е голям, акцията е ясен сигнал към транспортните фирми да се приведат към техническите изисквания, каза още Александър Цветков. Той изрази надежда, че тя ще бъде приета от тях добре.

"Гумите на един камион се износват при 50-60 000 километра и те се "навъртат" за около 4-5 години, смята един от проверяваните шофьори Николай Иванов от София. Проверките ще стават на обезопасени места, каквито има и на магистралите, уточни инспекторът от "Автомобилна администрация" Ивайло Иванов. Той каза още, че камионите с износени гуми в движение ще бъдат спирани от движение и ще им се съставя акт за административно нарушение. Санкциите са определени в Закона за движение по пътищата.
Леките автомобили ще бъдат проверявани от полицията.