Една година след стартирането на строителните работи са изпълнени две трети от изкопа и първичната облицовка на тунел "Железница" на АМ "Струма".

Вижте снимки

Първичната облицовка на съоръжението от южната страна достигна 790 м лява тръба и 706 м за дясната. От северната са изкопани 680 м дясна и 670 м лява тръба, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Тунел "Железница" се изгражда по нов австрийски метод, като се прокопават около метър и половина-два във всяка тръба и посока на денонощие, а веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери.

Строителните дейности започнаха през октомври миналата година и на обекта се работи денонощно.

Снимка: АПИ

"Железница" е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Ще разполага с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т.н.

Паралелно се изгражда и мост при директното трасе преминаващ над р. Суха река с дължина 108 м, подпорна стена при директно трасе, както и мост над р. Суха река с дължина 24 м заедно с обслужващ тунелен път при Южния портал на тунела откъм гр. Симитли, хеликоптерна площадка, корекция над р. Суха река.

Проектът за строителството на тунел "Железница" на АМ "Струма" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Изпълнител на тунел "Железница" е Обединение ДЗЗД "АМ Струма тунел 2018", в което участват: "Джи пи груп", "Гпобал кънстръкшън" ООД и Виа план ЕООД.

Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС.

През юли при строежа на тунела имаше инцидент. Част от тунела се срути и бяха затрупани трима работници.