Ръководството на "Джи Пи Груп" излезе със съобщение до медиите, в което обяви, че заради започнатите проверки по проекта за доизграждане на АМ "Струма" - тунел Железница, има опасност от неспазване на графика и риск от загуба на средства. Проектът е на стойност 185 млн. лева.

Това се случи само два часа, след като премиерът Бойко Борисов възложил на шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов още днес да извади "Джи Пи Груп" от проектите с европейско или държавно финансиране. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че са запорирани 14 млн. евро на фирми, свързани с компанията, която е проверявана за злоупотреби с еврофондове след разследването на сайта "Биволъ", заради което двама журналисти бяха задържани за кратко.

"Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма", финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.", пишат обаче в съобщението си фирмата.

Оттам допълват, че забавянето е предпоставка за още тежки катастрофи, защото "пътният участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни".

"Ръководството на "Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда "Джи Пи Груп" - да депозираме пред Aгенция "Пътна инфраструктура" отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница. Същото е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност", пишат още в съобщението до медиите.

От компанията подчертават, че винаги са работили, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес.

Тунел Железница е най-големият инфраструктурен проект, който компанията трябваше да изпълни. През юли пък тя подписа договор за рехабилитация на жп участъка Ребърково - Своге, което трябваше да стане първият й жп проект. "Джи Пи Груп" ремонтира и 26 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград на стойност за 18 млн. лв. в консорциум с "Контратас Инглесиас" АД. 

Тя е поела и няколко важни проекта в София, между които участъци от метрото, ремонтът пред НДК и реконструкциите в центъра.