Последните две седмици за Брекзит не бяха хаотични, напротив те бяха по-скоро логични. Много важни оттук нататък ще бъдат следващите две седмици. Сигурен съм, че няма никакви сметки какво би коствал Брекзит за България. Това заяви за Dir.bg Петър Ганев, експерт от Института за пазарна икономика.

- Г-н Ганев, Вие предвидихте отлагането на Брекзит, сега ЕС даде на Тереза Мей още две седмици. Каква е вашата прогноза за следващата седмица и има ли хаос при вземането на решенията?

- Малко наобратно на общите впечатления, че всичко е хаотично и безсмислено и има странни резултати в тези гласувания, всъщност последните две седмици са много логични. Всяко едно гласуване още предварително беше ясно какво ще се гласува. Беше ясно, че сделката няма да я одобрят втория път. Беше ясно, че това, като водещо желание на депутатите във Великобритания, няма да е твърд Брекзит и няма да го одобрят. Беше ясно, че депутатите във Великобритания, няма да подкрепят втори референдум, и че ще подкрепят гласуването за отлагане по миналия четвъртък. Ясно бе, и че Европа ще продължи със своята твърда позиция, но все пак ще отвори някаква врата за отлагането. Така че на фона на общото впечатление за някакъв хаос всъщност всяко едно гласуване и развитие от последните две седмици беше абсолютно предвидимо и очаквано. Към момента тези дейности не са хаотични, а са рационални и предвидими на фона на конфликт. Има липса на мнозинства в рамките на проблема.

Това, което се договориха, Европа се съгласи и има официална позиция от вчера, е, че се отлага Брекзит. Но тук има два момента. Единият е - дава се време в рамките на следващата седмица сделката да бъде гласувана трети път и да бъде одобрена, което Тереза Мей каза, че ще го пробва и според нея ще се стигне до гласуване, въпреки, че техния спийкър каза, че може да не го допусне, това не е категорично, не се знае какво ще се случи. Според премиера на Великобритания ще има трети вот. Ако той бъде одобрен, има някакви аргументи, че повече хора ще го подкрепят, дали ще са достатъчно е спорно. Ако той бъде одобрен, влиза удължаването до месец май, т.е. отлага се с 2 месеца. Ако има сделка, Великобритания излиза и после се провеждат европейските избори. Другият сценарий е следващата седмица да няма одобряване на сделката, дали това ще стане, защото не се гласува или е против гласуването, което е вероятно. В този сценарий всъщност се дава срок до първата половина на април, в който Великобритания трябва да каже на ЕС: "Нямаме сделка ето нашия план, ще участваме на избори, да отложим с две години". Или пък нещо подобно ще бъде изредено. Т.е. от развитието следващата седмица ще знаем какво следва, то е - или има сделка преди изборите, или няма сделка и до средата на април Великобритания трябва да каже какъв е планът. Най-вероятно ще участват на избори. Това не го искат много хора, но няма как, ти или си вътре, или си вън от ЕС. Мисля, че решаващата е следващата седмица.

- Излезе изследване на фондация "Бертелсман", в което се посочват евентуалните загуби за държави от ЕС и кой ще спечели от Брекзит. В България наясно ли сме с евентуалните загуби при излизане със споразумение и без споразумение? Знаем, че правителството прие два плана за Брекзит, но ясни ли са рисковете за загуби?

- Сигурен съм, че няма никакви сметки какво би коствало на България, поради две причини - липса на капацитет и това, че се загуби много време в невярване, че ще има Брекзит. Това е и на европейско ниво, не само в България. Много външни наблюдатели си казаха "това няма да се случи", след което има тотална вяра, че по един или друг начин ще се стигне до сделка, т.е. всички залагат на това, че е недопустимо и няма как това да е хаотично. Мисленето е по посока - те там са умни и ще се разберат. И този залог играе лоша шега, тъй като да те са умни, но понякога и умни хора вършат глупости и не успяват да се разберат. Така че със сигурност България не е подготвена и за двата сценария. Трябва да уточним, че ако има сделка, това означава, че трябва да има определени срокове, за да се договорят важни неща като миграцията, какви са правилата за студентите и т.н. Т.е. дори и да има сделка, ние трябва да имаме много силна позиция и да си отстояваме нашите интереси, да могат да се обучават наши студенти, ако и да е отворен пазарът на Великобритания, много българи отиват да работят в страната. Т.е. дори и при сделка ние трябва да имаме силна позиция.

А при липса на сделка тогава наистина се изпада в някаква странна ситуация, тепърва ще се водят някакви преговори. Ясно е, че хората в заварено положение, които са там, най-вероятно няма да пострадат, дори и ако липсва сделка. Но хората, които биха желали следващата година да отидат да учат, може и да пострадат. Ние не сме готови и Европа не е особено готова. На база това, което ще се случи през следващата седмица, и дори и да имаме някаква междуведомствена комисия, тя трябва да заработи. Ние трябва да започнем да си оформяме позиции и да имаме някакъв план, дори и провеждането на информационна кампания да се случи.

Но така или иначе до този момент сметки за загуби няма, според мен. А едно нещо е ясно - загуби поне в началото ще има за всички, тъй като една голяма сила, един голям пазар, излиза контролируемо или неконтролируемо. Това ще има своя ефект, т.е. всички ще изгубят от това, че единният пазар е по-малък. Ако Великобритания излезе неконтролируемо, е нормално трети страни - САЩ, Русия, Китай, да могат да търсят много по-различни сделки директно с Великобритания. Те по някакъв начин ще могат да се възползват, но това не е нашия фокус, а какво ще стане в Европа. Ние имаме интерес пазарът да остане максимално отворен, както е досега. Има твърде много сценарии и е трудно да правиш такива сметки за всеки един. И дори, въпреки че споразумението е публикувано, поради неяснотата, че то ще бъде прието, според мен никой сериозно не е анализирал опасности и възможности на база на това споразумение. Съответно, ако то бъде одобрено следващата седмица, доста хора ще го четат, тъй като почти никой не го изчел изцяло.