Индексът за цените на храните се е повишил за седми пореден месец, като през януари е достигнал 231, надхвърляйки рекордното равнище от 224,1 от юни 2008 г. предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Тези високи цени вероятно ще продължат през идните месеци", предупреждава икономистът на Световната организация по прехрана и земеделие Абдолреза Абасиян. Пшеницата, царевицата и соята са близо до рекордните си нива.
Инфлацията на храните предизвиква опасения сред световните лидери. Тя може да доведе до политически безредици с високи равнища на бедност и безработица, като например свалянето на президента на Тунис.

Безредиците засегнаха и Египет, Йемен и Йордания. В отговор някои страни натрупват запаси.

Снежните бури заплашват реколтата в Средния запад – житницата на САЩ, а цените на захарната тръстика и малайзийското палмово масло достигнаха рекордни цени поради наводненията и другите щети, които се очаква циклонът Яси да е причинил в Австралия.

Изпълнителният директор на Програмата на ООН за прехрана Джозет Шийран подчерта, че светът е вече в ера, при която въпросът с доставките на храни ще трябва да бъде разглеждан с подобаваща сериозност.