Цените на храните достигат рекорди

ООН предупреди, че цените на храните по света достигнаха най-високото си равнище през януари от 1990 г. насам, а проблемът може да се влоши поради наводненията в Австралия и снежната буря в САЩ.

Обратно в новината

Коментари - Цените на храните достигат рекорди | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Надявам се бизнеса ми да се разрастне, като всички депутати,администрация,феодалите от БАН и най-вече маститите специалисти от форумите да се оборудват с по една мотика номер 6 и по едно сомбреро...А по-нежните пръстчета - ръкавици!

Вече над 20 години нашите политици след 10.11. и преди тази дата са тъпи, крадливи и не обичащи земята - нашата прекрасна българска земя! Имаме всички дадености да развиваме земеделието - то е нашият нефт, нашият газ и нашето злато! Запомнете маскари, проблемът за храната и проблемът за водата са винаги най-важните въпроси за всички народи и всички държави!Това е проблемът за всички войни и бедствия от както свят светува! Забравете всички други неща и впрегнете всички ресурси на държавата и на народа за развитие на земеделието! То, земеделието, влече след себе си всички други професии и промишлености! Всяка една промишленост трябва да е в пряка или косвена връзка със земеделието! Нашата земя маже да храни 50 пъти повече население, ако направим така, че то да стане над световно равнище. С една 4-тонна газка", натоварена с български домати и продадена в Швеция, може да се купи най-луксозният автобус! С ВАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЗУМИЯ БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ ЗАПУСТЯВА! Хей, загубени земеделци, не Ви ли е срам от Вашата некадърност, три пъти военните да правят преврати срещу Вас, а Вие да не можете да направите преврат срещу тези продажни политици и некадърни военни, които все още се кланят на червения северен вятър и не са способни да направят едно коремно, заради думбазките си шкембета! Ние сме страна производител и износител! Държавата трябва да насърчи производителите и да имаме стратегия за изхранването си и износа на храни! Тази криза трябва да е от полза за икономиката ни! Поливно земеделие, овощни, технически култури. Това дето разсипахме след 1989, бързо трябва да си го върнем! Лошо е за бедните! Земя бол! Мотика иска! И малко технологии! Сега ГМО ще процъфтяват - нали е криза, добиви трябват!... Природата чисти боклука от гърба си!...

Имаме си земя бол, хубав климат (все още).... Като ни понамалее мързелът и гражданите пак станат селяни ще може с наше производство да се храним, а не да купувам германски картофи от магазина.

А ти знаеш ли колко е безсмислено да произвеждаш в България? Системата така е създадена, че да се движиш по ръба на мизерията. Хвърлял съм с тонове, защото борсите буквално те обират с ниски изкупвателни цени. А колко пъти съм приключвал годината на загуба, да не отварям тема. Само ще ти спомена, повече от сигурен съм, някой или някои в България много щателно се грижат родните производители да не се развиват правилно.

докато никой не ревизира положението, което са завоювали търговските вериги и да им покаже местото като последни в редичката, а не да пререждат производителите и да им оставят най-мизерният дял, дотогава аз не виждам смисъл производителите да се морят...

Да, всичко е точно така ! ... Но индексът по начало не отчита локалната покупателна способност изобщо ; И като си знаем нашата .... Абе карай да върви -- защо пък не към натурална/разменна търговия ! ( Баба знае две и двеста ! ... нали ?! )

Статията е актуална. Редно бе оператора да посочи побликуваните в сайта му цени на пшеницата и петрола такива каквито те са в момента на световните борси. БОРСОВАТА ЦЕНА НА ПШЕНИЦАТА Е 628 ЕВРО ЗА ТОН !!!!!!!!! ЦЕНАТА НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ Е 101 ДОЛАРА !!!!! За тези, които са чували за борси е ясно каква ще е цената на хляба след няколко месеца при положение, че кило зърно ще струва 1,20 български лева!!!! КАКВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ИМА ЛИ ЗЪРНО В ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ Е ВЪПРОС КОЙТО НАМИРА ОТГОВОР В ИЗКАЗВАНЕТО НА ГЪЛЪБ ДОНЕВ (зам.-председател на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси) ЧУЙТИЕ КАКВО КАЗВА ПО ТОЗИ ВЪПРОС ГЪЛЪБЧЕТО ДОНЕВ : "Това, което се съхранява като държавен резерв при нас, съгласно Закона за държавните резерви и военновременните запаси, може да се използва само при военно положение, при извънредни ситуации, свързани с бедствия, аварии, поражения и т.н. По друг начин то не може да се ползва. По закон НИЕ НЕ МОЖЕМ да се намесваме на пазара, особено когато става въпрос за растящи цени." АМИ ТОЧНО ПРИ РАСТЯЩИ ЦЕНИ НА ЗЪРНОТО НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОГАТ И НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ НАМЕСЯТ НА ПАЗАРА !!!!! Това вече е ужасно. Само след няколко месеца вълна цунами с растящи цени на зърното и неговите производни в хранителната верига ще помете пазара ни. ЩЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ВКЛЮЧИ ПЕЧАТНИЦАТА НА ПАРИ КОЯТО ДА КОМПЕНСИРА ТОЗИ ЦЕНОВИ ШОК. Ние обаче сме във валутен борд. КАКВО ЩЕ СЕ ПРАВИ БЕ Г-Н ПОЖАРНИКАР ??? След като допуснахте през БОГАТАТА НА ЗЪРНО 2010 година същото да бъде изнесено и не сте в състояние да регулирате цената му е ясно, че идва Жан Виденовото време. С ТЕБ И ТВОЯ ЦАР НЕ НИ ЧАКА НИЩО ДОБРО. Вервайте ми.

Кипър слага таван на цените на храните-добре!А ние какво чакаме?Или още не са се насисали акулите!Бат Бойко,спри спекулата,ако си пич и ако ти стиска,от нея си напълниха гушките търговците-станаха милиардери от залъка на народа.

вчера причината беше размириците в египет, как изведнъж тия събитие дето се случиха вчера се отразиха на продуктите дето ги гледам да залежават по рафтовете на супермаркетите от два-три месеца. Просто не знам, тия от оон да го обяснят. СПЕКУЛА. МИСЛЕХ ЧЕ ИДИОТИТЕ СА САМО В БГ, А БИЛИ МАСОВО ЯВЛЕНИЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ

Вече над 20 години нашите политици след 10.11. и преди тази дата са тъпи,крадливи и не обичащи земята- нашата прекрасна българска земя.Имаме всички дадености да развиваме земеделието - то е нашият нефт,нашият газ и нашето злато.Запомнете маскари,проблема за храната,проблема за водата , е винаги най-важния въпрос за всички народи и всички държави.Това е проблемът за всички войни и бедствия от както свят съществува. Заебете всички други неща и впрегнете всички ресурси на държавата и на народа за развитие на земеделието.То,земеделието влече след себеси всички други професии и промишлености. Всяка една промишленост трябва да е въвпряка или косвена връзка със земеделието.Нашата земя маже да храни 50 пъти повече население,ако направим така ,че то да стане над световно равнище. С една 4- тонна "газка"- натоварена с български домати и продадена в Швеция,може да се купи най-луксозния автобус. С ВАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЗУМИЯ БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ ЗАПУСТЯВА. Хей,загубени земеделци,не Ви ли е срам от Вашата некадърност,три пъти военните да правят преврати срещу Вас, а Вие да не можете да направите преврат срещу тези продажни политици и некадърни военни,които все още се кланят на червения северен вятър и не са спасобни да направят едно коремно ,заради думбазките си шкембета.

това ако продадеш доматите по 80 евро килото. можеш да опташ де, таман ще почуставш разликата между 0,80 и 80 :)

Ние сме страна производител и износител. Държавата трябва да насърчи производителите и да имаме стратегия са изхранването си и износа на храни. Тази криза трябва да е от полза за икономиката ни. Поливно земеделие, овощни, технически култури. Това дето разсипахме след 1989 бързо трябва да си го върнем. Лошо е за бедните. Земя бол. Мотика иска. И малко технологии. Сега ГМО ще процъфтяват - нали е криза, добиви трябват. Природата чисти боклука от гурба си.

Положението в Света става все по-затегнато, а най смешното е, че правителствата и ООН само седят и го наблюдават и отчитат.... медта свършвала обаче никой не натиска китай да я преработва а не изхвърля... а като стане дума за храната - в моменти на замисляне е добре да оценим, че на Света има хора, които наистина съвсем редовно гладуват, колкото и да сме бедни в България, сме длъжни да мислим и за тях...

само ако държавата е Северна Корея и си произвежда корени за собствена консумация. Истината е че малко останаха "балъците" по света да копат и се друсат по тракторите в жега и киша и ринат лайната на добитъка. Народа се натиска - я на писаклка, я на компютърче с климатик, я на пушка и шапка някаква. В следващите 10-20г който праи мамбото ще живне. Другите да му мислят.

Това е истината - иначе нямаше да има пустеещи плодородни земи.... Бабите с мотиките измират, тези които още са живи, седнаха пред лаптопчето си и коментират световните новини. А то, лозето, иска мотика, а не фейсбук....

Гражданите за европейското развитие на България от година и половина обяснават на лакомото население,че магистралите са по-важни от разни комунистически фантазии като хляба и сиренето.

Когато една държава има икономика и с произвежда храни за собствени нужди, тези тенденции не я влияят!