Вчера стана ясно, че фирми за управление на проекти ще помагат безплатно на желаещите да санират жилищата си с европейски средства. По схема по оперативна програма "Регионално развитие" 50% от стойността на санирането на жилището ще се отпускат безвъзмездно, а останалата сума ще осигурят собствениците. Има идея всеки собственик да внесе 500 лв. гаранция.

Тези 500 лева не се губят, обясни днес Плевнелиев пред журналисти преди началото на кръглата маса "Лидери на бъдещето", организирана от Българския форум на бизнес лидерите, предаде БТА.
Ако хората след това се откажат, те ще си ги получат обратно, коментира той предложението на министерството за начина на финансиране на санирането.

Концепцията ще бъде - който пръв е дошъл, отговаря на условията, взима парите, уточни министърът, защото предвидените пари ще стигнат за ремонт на едва 500 стари сгради.

"Хората още от сега могат да се подготвят и да знаят, че от тях единственото, което се изисква, е да могат да съберат половината от сумата за саниране", каза още Плевнелиев и добави, че останалото било "бонус" от държавата, в това число енергийното и структурното обследване на сградите.

По думите му в началото на юни ще бъде готова окончателната схема за саниране на многофамилни жилищни сгради в страната, предаде "Фокус".
На 10 юни схемата ще бъде разгледана от Комитета за наблюдение на „Регионално развитие” в ЕК и чак тогава ще започнат да се правят първите стъпки и подготвянето на разписани правила, по които ще се изпълни.

Държавата да поеме дела на социалнослабите за саниране и обновяване на сградата, в която живеят, предложи междувременно депутатът от "Атака" Николай Пехливанов.
Той обясни, че тези средства няма да са като подарък, а ще се вписват като тежест на жилището и ще се възстановяват при продажба, наследяване на имота, или при отпадане на обстоятелството, квалифициращо гражданина като социалнослаб.

По 5000 лева излиза на апартамент участието в санирането на блока, която сума е непосилна за много български семейства, посочи Пехливанов.
Според него, ще са необходими около 200 млн. лева, които държавата да инвестира в саниране на жилищните сгради в рамките на пет години. За тази година ще са необходими между 10 и 15 млн. лева, за да можем да усвоим предвидените за това европейски средства, добави той.