Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Инспекторите ще проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти.

Проверките стартираха от 18 ноември и ще продължат до 6 декемрви. Те ще се извършват в сътрудничество с  други с компетентни органи като ИАРА, КЗП и МВР.

Местата, които ще проверяват инспекторите, са обектите за добив на риба, обекти за производство, обекти за търговия на едро и дребно на риба и заведения за обществено хранене.

Специално внимание ще се обръща и на продажбата на риба и рибни продукти в нерегламентирани места.

"Най-вече ще следим за произхода на рибата, която се предлага, да е от регламентирани доставчици, сроковете и условията на съхранение", каза главният инспектор в ОДБХ-Бургас д-р Илияна Митева по БНТ.

Инспекторът обясни, че замразената риба трябва да се съхранява при температура от минус 18 градуса и по-ниска. Даде и съвети как потребителите могат да познаят дали рибата е прясна.

"За прясната риба е характерно, че е покрита с лека бистра слуз, хрилете са червени, месото е плътно и еластично, очите са изпъкнали", каза д-р Илияна Митева.

Българска агенция по безопасност на храните призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, което гарантира произхода и безопасността им. При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.