Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха днес в Брюксел търговското споразумение между ЕС и Великобритания. Предвижда се британският премиер Борис Джонсън да постави подпис под документа в Лондон.

С това договорът ще бъде прилаган от 1 януари догодина с предварително действие, до окончателното одобрение от Европейския парламент и от британския. ЕК предвижда предварителното действие да бъде в сила до края на февруари, а евродепутатите миналата седмица настояха за няколко допълнителни дни, за да могат да гласуват споразумението през март.

Съветът на ЕС даде във вторник, 29 декември, предварително одобрение на постигнатото търговско споразумение с Великобритания.

Държавите от ЕС ще утвърдят споразумението окончателно, след гласуването в Европейския парламент догодина.

Междувременно Великобритания и Виетнам подписаха (на 29 декември) търговско споразумение.

Споразумението, с което Лондон ще замести съществуващото споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам (EVFTA), ще влезе в сила на 31 декември, информира ВИА.

Търговското споразумение с Великобритания има същите клаузи като това между ЕС и Виетнам, се посочва в информацията на агенцията.

Търговската сделка между Брюксел и Ханой, която влезе в сила през август, трябва да съкрати или премахне 99 процента от митата върху стоките, които се търгуват между Виетнам и ЕС.