Той предвижда енергийните предприятия, замърсяващи околната среда, ще трябват да плащат, за да изхвърлят вредните парникови газове. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски, предаде Медиапул.

В момента големите горивни инсталации, сред които и въглищните електроцентрали получават безплатни парникови квоти, в чиито рамки трябва да вместят изхвърлените в атмосферата годишни количества въглероден двуокис. Ако ги надхвърлят, те трябва да купуват емисии или да плащат солени глоби. Новият регламент на Европейския съюз предвижда от 2013 г. предприятията в страните членки да купуват на аукцион правата за изхвърляне на определени количества вредни емисии. Именно с аргумента, че това би повишило драстично цената на електроенергията, България успя да извоюва през 2013 г. бизнесът да плаща само за 30% от парниковите квоти, а останалите да получи безплатно. През всяка следваща година до 2020 г. обаче безплатните квоти се намаляват с по 10 процента и се увеличават с по 10 на сто платените квоти, обясни Терзийски, цитиран от БТА.
При всички случаи предприятията ще увеличат себестойността на електроенергията, която произвеждат със стойността на една квота парников газ за всеки мегаватчас произведена енергия, заяви експертът.

"53 процента от електропроизводството са от въглищни централи, които имат най-висок коефициент на излъчване на парникови газове. Миксът за България за 2009-та е 90 лева за метаватчас, по който НЕК изкупува различните видове електроенергия. Тоест 50 процента от този микс ще бъде утежнен с около 30 лева на мегаватчас или крайната цена на общия микс атомна енергия, ВЕИ и въглищни централи ще се увеличи с половината от тези 30 лева с около 15-16 лева на мегават час или като крайна цена около 105 до 110 лева за мегаватчас", коментира Терзийски, цитиран от Медиапул. Сметките му обаче не включват евентуално повишение на цените на тока поради други причини като инвестиции в мрежата, увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници и др.

Според Евростат средната цена на електроенергията във всички страни членки на ЕС е в рамките на 17 евроцента на киловатчас или 34 стотинки, а в България е 14,5 стотинки, посочи Терзийски. Той прогнозира, че у нас цената на електроенергията ще се увеличава, за да бъдат изпълнени всички критерии на ЕС за инвестиции в екология и безопасни условия на труд.

В същото време заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че срещу България се очаква да стартират наказателни процедури от ЕС за таваните на вредни емисии във въздуха и за фините прахови частици.