Токът ще поскъпва заради замърсяващите ТЕЦ

Токът може да поскъпне с 20% след две години, тъй като от 2013 г. влиза в сила новият пакет мерки за опазване на климата.

Обратно в новината

Коментари - Токът ще поскъпва заради замърсяващите ТЕЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според Евростат средната цена на електроенергията във всички страни членки на ЕС е в рамките на 17 евроцента на киловатчас или 34 стотинки, а в България е 14,5 стотинки, посочи Терзийски. А според евростат минималната работна заплата е около 1000 евро (средно за ЕС) или 1955.82 лева, а в България е 240 лева, посочи интернет...

Защо чак след две години? Увеличете го с поне 40% (20 е малко) още от утре. Като пенсионирането... дето няма да го дочакаме.

С влизането в НАТО българската армия беше разпусната, оръжието нарязано и България загуби независимостта. Честито! Заради влизането в ЕС, България трябваше да затвори атомната ел. централа, в един исторически период на многократно повишаване на цените на енергийните източници като петрол, газ. Да си направим една проста сметка какво спечелихме от параноята Европа. Пак Честито! Във всеки един град имаше по 4-5 завода, сега няма нищо, хората бяха принудени да бягат навън за да могат да се изхранват. Заводите които мафията не успя да опропасти, западно европейските фирми го довършиха. Последния останал завод в Кюстендил, Марек , го купиха немци, които го сринаха до основи и на негово място построиха магазин Каъфман, за да си продават боклуците. Е така заменят западняците кон за кокошка. И много примери такива. Извода е вън от ЕС и стига сме разчитали на някой да дойде да ни оправи, защото с всеки изминат ден ни заробват все повече. Всичко зависи от нас.

незабавно ЕС. Нямаме никаква полза от него а само разходи: членски внос - повече от 600 млн. евро на година, измишльотина след измишльотина- замърсяване, прахови частици, зелена енергия, акциз след акциз и какво ли още не. Вън от ЕС!!! Не сме дорасли за ЕС, на гол тумбак чифте пищови. Това е.

Спешно трябва да започне строежа на АЕЦ Белене.Ветро и фотоволтаични паркове да се замразят и спрат.Собствениците им са престъпници и мястото им е в затвора.Но най-напред трябва да бъде свалено това просташко правителство.Още1 год. и с България е свършено.

Съгласен съм

е не се оплакваите като го избрахте викахте браво сега защо невикате браво плащаите и си траите и после пак ги искаите тези поярникарчета ялкото е за пенсионерите миналото правителство гадно мизерно и така нататак но все пак вдигна пенсиите на хората 3 а тези им ги намаляват че били взимали много така ще баде и с вас че взимате големи заплати и защо да не обеличат тока парното и защо неслоят и данак да плащате на ваздуха че го замарсявате докато дище да ви е честито боичето

Последно щеше да поевтинява?! Гадна тройна коалиция!

В час ли си или си намираш работа да плюещ без да мислиш

Да си дойдем на думата. Ето как затворените под натиска на ЕС атомни реактори ще доведат до наливане на мнооого парички в страни като Германия и Франция, които са с много развита ядрена енергетика и които най-много настояваха да ги затворим. Това е и целият смисъл на ЕС в сегашният му вид - да превърне бедните източноевропейски роднини в нови колонии. Не само като пазар и източник на евтина работна ръка, но дори и плащащи пари в брой под формата на такси, глоби, емисии за изгорели газове и т.н. Сега е ясно защо се унищожават и културата и науката и образованието у нас. Наближава времето да си внасяме и специалисти, но те ще са на западните цени и ще доизтръскат и малкото останало по джобовете ни.

Американците не са ни купили централите. ЧЕЗ купи ТЕЦ Варна. Енел ТЕЦ Марица Изток 3 и вложи към милиард евро. Американците вложиха милиард и 200 милиона евро в ТЕЦ Марица Изток 1, в заместваща мощност, която тази есен би трябвало да бъде пусната в експлоатация. Ще я изплащаме , като изкупуваме тока и. Руснаците не искат подобна схема за Белене. Иначе отдавна да сме я почнали. По времето на комунизма бяха вложени огромни средства в индустрията. Това е причината за трагично ниския стандарт, защото тази индустрия не носеще печалба , а другите страни изживяха икономическо чудо,стандартът скочи заплатите и 10 20 пъти по - големи. Бълха ги ухапала за по - скъпия ток. А у нас индустрията се амортизира и сега дори за отпадъци не искат да купят Кремиковци. Новите централи са скъпи , а пари нема. Някои тъгуват за социализма. Но това е глупаво. Спомнете си само, когато почваха промените, как се гъбаркаха по телвизията с нас. Пускаха филма Титаник. Е там хората скачаха в ледената вода и тези, които останаха на потъващия кораб живяха още два часа. Виновен бяха тези , които блъснаха кораба. Виновни са тези, които докараха тази система , а сега се кефят от "спасителните лодки", казано алегорично

Хъх, много глупаво. ЕС санкционира електропроизводителите, а те си го вадят на гърба на потребителите. Т.е. енергопроизводителите си печелят, а народът убеднява. Трябвало е да предвидят таван за цената на тока - всички предприятия продават на една цена, но тези, които изхвърлят парникови газове над нормата плащат и глоби. Ама българска му работа. Пак хората ще плащат таксите на мафиотите.

Абе забелязахте ли, че новината за скъпия ток идва от някакво дружество на топлофикациите - един вид, стойте при нас, че токът ще стане скъп! Това е лъжа, защото и топлофикациите ще имат същия проблем с емисиите, и парното също ще поскъпне, дори повече, защото топлофикациите са губещи, а електроцентралите все пак имат печалба, с която да плащат таксите!!!

Спирайте тока, няма да ви плащаме!!!

Боко, хайде кажи какво реши с провеките на ЕРП-та, доведени от "царя"!!! Кажи какв реши с АЕЦ - Белене!!! А Вие, братя гласоподаватели, запасявайте се със свещи и газеничета!!!

а защо маика им мрасна европеиска ни спират да си построим аец белене...и тоя пуико порисов не се стегне...нали бил не рентабилен та са да плащаме повече...боклуци...искаме аец белен а не геноцид... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

В зората на демокрацията зарязахме цените натока от социализма (3.2 ст дневната и 2.6 ст. нощната) и подгонiхме капиталистическите цени от 3.5 цента. След година - две ни казаха че при капиталистите цената не била 3.5 ами 5.5 цента.. Преди 10-тина години се оказа че плащаме тока по- къп отколкото е във Франция.. После тока поскъпна наняколко пъти. Е докога??? Или сега след като ни приучат към новите цени ще пускат най-сетне АЕЦ Белене, изграден с наши пари, ще ни търкалят по цените на които са ни дресирали

Плащаш ток по-скъп от този във Франция, защото Франция произвежда 70% от електроенергията си от ядрени централи, умнико...а не с "възобновяеми" измишльотини като ветропаркове/слънчеви колектори/биогорива. Това е, пич, положението - искаш ли евтин и чист ток - само ядрена енергетика е решението, друго няма... И интересно, кой е длъжен да си даде парите вместо теб - да ти построи АЕЦ Белене, понеже искаш евтин ток? Може би на французите някой друг им ги строи, без пари, а след това им подарява евтина, почти безплатна електроенергия? Стратегическите НАЦИОНАЛНИ инфраструктурниобекти затова са НАЦИОНАЛНИ, защото НАЦИЯТА си ги строи и след това ги използува десетилетия наред, за да гарантира бъдещето си. Нацията това са всички българи/данъколпатци, като теб и мен. Ако българският данъкоплатец си мисли, че е много тарикат и някой му е длъжен, горчиво се лъже...Ако чакаш едни добри чичковци "европейски инвеститопри", да дойдат и безплатно да построят една ядрена централка, пък след това евтино да ти продават ток, понеже така "ще минеш по-тънко" и не ти се ще да се набутваш...не си познал, мой човек...

Докога ли? Питай наглия лъжец Ферхойген, който фалшифицира докладите на експертните комисии относно безопасността на АЕЦ и който си позволи да лъже българския народ от трибуната на българския парламент! Питай и Дянков и Трайчо Трайков, според които АЕЦ-Белене е излишна и в подопечните фирми на които се "изпариха" 300 млн. лева държавни пари само за 1 година с оправданието, че уж липсвал "стратегически инвеститор".

Малко трудно ще палтиш ток, по-скъп от френския. Не приказвай глупости! Наистина ни е най-евтин токът в ЕС. Ако искаш по-евтин ток, отиди да живееш в Русия или в Северна Корея. Все пак не ти го препоръчвам, защото ще си много по-зле на евтиния им ток. Освен ако не си от далавераджиите там разбира се.

Стига с тая Русия и Корея, бе! Че в БГ цените са двойно по-скъпи от ЕС е факт. А заплатите са в пъти по-ниски. Нашите мили политици затвориха работеща и безопасна АЕЦ срещу комисионни. В БГ политиците не са като Анхела Меркел.

Бинго!

Цената се вдига заради ТЕЦ-овете, които американците купиха на безценица с уверението за модернизация заради вредните емисии, но вместо това само вдигнаха цената на произвежданият от тях ток и не вложиха грам инвестиция. Сега ще модернизират централите на наш гръб. Ето защо се бави АЕЦ Белене. Защото някои политици трябва да са в затвора за национално предателство! Не може при най-ниските заплати и то замразени всичко само да поскъпва. Накрая ще избие на някъде и този път наистина някой трябва да си понесе последствията!

Спокойно народе,Супермен ще върти турбините по време на почивките в парламента и всичко ще бъде 6.

Спокойно може да бъдат намалени разходите за аутсорсинг, както и откровенните кражби. Така цената може да се намали.

Не е проблемът в аутсорсинга, приятелю! Съвременната енергетика си иска своето! Проблемът е в беднотията на българина и в хаоса в управлението на отрасъла! Ако не бяхме затворили трети и четвърти блок, ако не бе замразена вече 20 години Белене, ако не бяха американските тецове, ако не бяха ни награкали стръвно поради високите изкупни цени фотоволтаиците и вятърниците, ако не бяха преференциалните изкупни цени за ел. енергията на топлофикациите, които плаща цялата нация. ако ел. разпределителите не изнасяха печалбата навън, ако .... Всичко това е Европа, а ние си оставаме бедни балканци, с чифте пищови на голите тумбаци!

Интересувайте се чия собственост са вятърните източници на ел.енергия в североизточна България,кой забрани строежа на нови ,кой ще вдига цената на тока и от всичко това кой ще печели години на ред.Баламите които гласуваха и го избраха ряпа да ядат.

Г-Н Борисов какво показаха проверките на ЕРП-та? Поредната порция прах в очите на храта. Ще плащаме за всичко в тази скапана държава!!!

хахаха, парво сложи мораториум на всички ВЕИ проекти под смешния претекст заради екологията, през това време си направи неговото проектче за 80МвЧ, което е около 1/5 от цялото потребление на България, и сега започна да подготвя овцете за стригане! този е готов да слиза от власт, и не му пука вече за нищо! освен за селското му его! тъп избирател=смешна държава

Ако по твоите сметки мощността, която консумира България е 400 МВт, къде отиват останалите около 19 000 МВт, произведени от АЕЦ, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и др.? И престанете да се жалвате. Основният ни проблем е ниските доходи, а не цените?

Само дето... Май по отношение на цените за ток, парно, вода и т.н. е само "ТУКА ИМА" поскъпване и то по какъвто и да било повод :( Ей го и електричеството - един път поскъпна заради "чистата зелена енергия", сега пък поскъпва заради "мръсната" енергия... Има ли край това поскъпване оправдавано с какви ли не кретенски обяснения?!

И с какво точно ще помогнат на екологията тия допълнителни стинки? Ше ги превеждат на небето ли??? А дали е скъпа БГ електроенергията или не - все таз. Токът спира безпричинно. За неопределено време и без предупреждение и без извинение и заради "предаварийна ситуация в близкия трафопост".

Тези стинки не помагат директно на екологията, те са санкции за неекологично производство. Демек, ако искаме да дишаме чист въздух, трябва да спрем да консумираме енергия от въглища, нефт и газ. Ще кажеш - мен никой не ме е питал дали изкам да дишам чист въздух. Ама си си избрал управляващите, значи искаш :)

цена на електроенергията във всички страни членки на ЕС е в рамките на 17 евроцента на киловатчас или 34 стотинки, а в България е 14,5 стотинки, посочи Терзийски , цитиран от БТА. Той прогнозира, че у нас цената на електроенергията ще се увеличава" Цените европейски, централите остаряло-социалистически, птитежателите им бай Ганьовци!

Това не са ли на Ковашки ТЕЦОВетер или на някой друг Гениален Бизнесмен. Човека май си плати да не го съдят и сега ние ще му плащаме санкциите. Какво ли мисли ББ.И какво ли ще ни каже. Аз не харесвам много гръцкия пример но май и ние трябва да стачкуваме, но чрез НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ -преки или непреки. Като изгладнеят и Управляващите ни може и да се свестят. Ние плащаме и ние трябва да поръчваме музиката

ЗАЩО ВИНАГИ СЕ СРАВНЯВА ЦЕНАТА НА НЕЩО В ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ,А НЕ СЕ ГЛЕДАТ ТЯХНИТЕ ЗАПЛАТИ СПРЯМО НАШИТЕ?

Тия ТЕЦове държавни ли са, или частни? Трябва собственика им да плаща санкциите, а не бедните потребители.

Дреме ми. Може ли нещо да се промени? НЕ, така че това е поредната новина показваща неуспеха и некадърността на всички, които се изредиха да ни грабят. НО това стана абсолютно с наше съгласие. Хайде, предстоят избори, и да не забравите пак да гласувате... за същите, то други няма.

Много иинтересно кой те граби! Тези, които купуваха асансьори за 900 000 вместо за 150 000 ли? Мога да ти кажа, че това бяха БСП. Те и техните бащи ти осигуриха сринат икономика с огромни за тази икономика милиарди дълг. Днес дългът е минимален, хората имат все по-хубава храна, карат все по-хубави коли, ремонтират си къшите, ходят на кино... Това се постига с нови правила. Ако не си ги чувал, не значи, че не са добри, българино! Ако искаш да си по-добре, приемай ги. Ще дойде време да ги подобряваш, но още не си дозрял за това. Там, от където те се връщат, ти сега отиваш. Учи се.

Кон с капаци.Гебер.

Започвам да заделям пари за слънчеви панели, и без това климатът отива към субтропик. Смятам да се разведа с всички обирджийски монополи :)

Спокойно, имало е такса за притежание на запалка преди много много години, и теб с панелите ще те уредят, да не мислиш че ще ти се размине. :)))

ето ми сметката в Канада: Jun 01 to Jun 30 ( Residential Conservation Rate 1101 ) Jul 01 7784 Basic charge: 30 days $0.13410 /day 4.02 Jul 28 7980 28 days 196 Usage charge: Step 1: 208 kW.h $0.06270 /kW.h 13.04 Next meter reading Step 2: 0 kW.h $0.08780 /kW.h 0.00 on or about Sep 28 Rate Rider at 4.0% 0.68 kWh Daily Average Usage Innovative Clean Energy Fund Levy at 0.4% 0.07 per Billing Period Regional transit levy: 30 days $0.06240 /day 1.87 За да стане по-ясно: 13.4 цента на ден екологична такса 6.27 цента (8-9 стотинки) цена на киловат/час до към 400 киловата мисля 8.78 цента за киловат над 400 киловат/часа 6.2 цента провинциална такса за пренос Токът идва от бая по-далеч отколкото може да сте далече от която и да е електроцентрала в България. Та как така се получава тази цена в България? Сигурно щото построихме Белене и го изплащаме вече?

Просто в Канада има конкуренция в сектора на енергетиката. В България има мутренски монопол с държавно участие (и бездействие).

Първо токът поскъпна заради "приватизацията", че държавата била лош стопанин /тогава 2 ст. дневната и 1 ст. нощната енергия - мноооого лошо!/. После поскъпна защото били въведени свърхмодерни фотоволтаици и прочие вятърни мелници. Сега пак поскъпва щото нЕкои централи били допотопни и честните частници нищо не направили да ги модернизират. Ееее...тогава - чрез скъп ток - към прогрес, хак да е на овчия български народ!!!

Споко, г-н Борисов обеща да ги национализира пак!

ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ! НЯМА ПОЛИТИКА, НИТО ЗА ЕКОЛОГИЧНИ, НИТО ЗА НЕЕКОЛОГИЧНИ ИЗТОЧНИЦИ /АЛТЕРНАТИВНИ/! ЧЕЗ, И ПРОФЕСОРСКАТА ЕЛЕКТИЧЕСКА МАФИЯ ЕБЕВАТ МАМАТА НА ИНВЕСТИТОРИТЕ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ С РУШВЕТИ, ХОНОРАРИ, И НЕВЪЗМОЖНИ ИЗИСКВАНИЧ КЪМ ИНВЕСТИТОРИТЕ! КАКВА ПОЛИТИКА, КАКВИ 5 ЛЕВА! ДА СЕ ПОБЛИКУВАТ ИМЕНАТА НА КОНСУЛТАНТИТЕ ОТ ВУЗ, КОИТО "РАЗРАБОТВАТ" НА ЧЕЗ СТАНОВИЩАТА!

Ааааа това ли е новата причина, дето измислиха умните глави сега?

"Той предвижда енергийните предприятия, замърсяващи околната среда, ще трябват да плащат, за да изхвърлят вредните парникови газове. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски." Е и защо ние ще ви плащаме инвестициите? Нали сте частници! Значи, като е за печалби ВАШИ са си, като е за инвестиции от нас ще са! Като ги изкупувахте ТЕЦ-ове и пр., не пишеше ли нещо за екология, за инвестиции...Ами като ще си продавате тока, като в ЕС и отгоре на това ще продължавате да ни тровите, затваряйте ги!

Още една причина за ограбване на народа. Браво на правителството.

А като дишаш замърсен въздух се обогатяваш... Не е за прост народ ЕС, не е!

Най-сетне изплюха камъчето. На гербарите - честито!