Джеф Безос - най-богатият човек в света и основател на интернет магазина "Амазон" (Amazon), реши как да използва богатството си - той възнамерява да улесни достъпа до жилища и образование за бездомните семейства, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Безос, чието богатство възлиза на 160 милиарда долара, оповести, че лансира фонд - Bezos Day One Fund, в който засега има 2 милиарда долара. Фондът, основан съвместно със съпругата му Маккензи, ще финансира създаването на нова мрежа от детски ясли и градини в бедни квартали с идеална цел.

Вестта идва година, след като Безос отправи призив да му бъдат предложени идеи за начина, по който да използва богатството си.

"Парите ще бъдат предоставени на организации, които са се заели с хуманитарна дейност, за да осигурят прехрана и подслон за млади бездомни семейства", поясни той.

Парите ще послужат също за лансиране на мрежа от училища, в които учениците получават стипендии.

"Тези учебни заведения ще функционират в съответствие с принципите, които са на почит в "Амазон" - детето ще е клиентът", отбеляза 54-годишният американски предприемач.

Самият той и съпругата му имат четири деца.

Джеф Безос е завършил е Принстънския университет, след което работи на Уолстрийт. Основава "Амазон" през 1994 г.

През 2013 г. той купи за 250 мил. долара ежедневника Washington Post.

Вчера Безос посъветва президента Доналд Тръмп да не напада медиите и да не ги нарича "врагове на народа", защото така подкопава свободата на печата, която нацията тачи.

"Грешно е за всеки избран представител по мое мнение... да напада медии и журналисти. Мисля, че те са съществен компонент на нашата демокрация. Това, което президентът трябва да каже, е: "Правилно. Добре. Радвам се, че ме наблюдават. Но наистина е опасно да демонизираш медиите. Опасно е да наричаш медиите отрепки", каза Безос в беседа в Икономическия клуб на Вашингтон той, цитиран от "Политико".