Образувана е проверка, за която ще се докладва в първия работен ден на следващата година. Найденов е обсъдил с премиера Бойко Борисов подадените сигнали за нарушения, съобщи БНР.

Сигналите са от собственика на "Свилоза" Красимир Дачев за продажба на дървен материал от посредници.

Едно от нещата, които обсъдихме с премиера и с което не сме съгласни, е настояването на т. нар. проблемни ползватели, като "Свилоза", да получават дървесина на преференциални цени, обясни министърът.

Според него това няма как да стане. Такава практика имало в далечната 2002 г. някой да получава переференциално дървесина на переференциални цени.
Днес това не можело да стане, защото би се счело за нерегламентирана държавна помощ и няма нищо общо с пазарната икономика.

Близо 1400 земеделски стопани трябва да платят задълженията си към НАП, за да получат 5,4 млн. лв. от фонд "Земеделие", каза още пред журналисти в МС  Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Тези средства не са от ЕС, а са национално съфинансиране на европрограми.

Проверките, направени по Коледа от министерството, за качеството на храните са показали, че няма драстични нарушения, но министърът е недоволен от поведението на търговците.
"За съжаление станахме за пореден път свидетели, че и аз се оказах лош пророк, видяхте в последните дни какво стана с цените. И тогава, когато някой ми обясняваха, че не ми е работа на мен, кажете на кой му е работа, за да не се случва. В Европа сега навсякъде има драстични намаления", обясни Найденов.