Това заяви Гинка Върбакова по време на заседанието на двете парламентарни комисии по казуса за сделката с ЧЕЗ, предаде репортер на Дир.бг.

Собственичката на "Инерком" засегна и въпроса за общите си фирми с други чешки граждани. Според нея, в момента няма никакви отношения с тях, а цялата информация и история на съвместните им фирми е отразена в Търговския регистър.


„Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на законова сделка. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази сделка възможност само за повишаване на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации“, подчерта Гинка Върбакова.

„Атаките срещу нас са заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати. Те искат да спечелят задкулисно чрез оказване на политически натиск както върху нас, така и върху дружеството-продавач, изкривявайки медийната среда, инсценирайки лъжи и инсинуации. Това е сценарий, в който отказваме да участваме“, категорична бе Върбакова.

На мен не ми е известно съпругът ми да познава Бойко Борисов и да се е срещал с него, каза Гинка Върбакова в отговор на въпрос на депутата от БСП Елена Йончева дали съпругът й се познава с премиера Бойко Борисов и дали се е срещал с него извън МС на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите.

„Бизнесът и политиката са две различни сфери. Вие политиците създавате законите, а ние трябва да ги спазваме“, коментира тя.

„Не съм искала и не искам да познавам политици, извън официалната част. Затова не ме познавате и никой не е знаел за мен до този момент“, заяви Гинка Върбакова. 

Финансовите експерти на "Инерком" разясниха, че обичайна бизнес практика е със собствен капитал да бъдат покрити между 20 и 30% от цената на една сделка. В конкретния случай колко ще е делът на "Инерком" ще стане ясно след като се уточнят условията с финансиращите банки.

За останалата сума извън собственото финансиране ще се вземат кредити от големи, много известни световни банки. Техните имена обаче не бяха споменати поради търговска тайна.