За правителството на България ще бъдат приоритетни секторите с висока добавена стойност, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Сред тях той открои електрониката и електротехниката, фармацията, машиностроенето, химическата индустрия, екотехнологиите и технологиите в областта на здравеопазването.

Министърът заяви в отговор на въпрос от бизнеса, че минералносуровинният сектор продължава да е приоритет за правителството, и посочи, че браншът ще бъде под наблюдение в технологичен и екологичен аспект.
Трайков каза, че страната се нуждае също и от индустрии с висока добавена стойност, в които може да бъде наета и нискоквалифицирана работна ръка.

"Не искам сега българите да плащат скъпа енергия от възобновяеми енергийни източници. Нищо не ни задължава сега да се присъединяваме към енергосистемата на ветрогенераторни и соларни паркове, защото сега те са скъпи", каза Бойко Борисов. Поставили сме си за цел до 2020 година да има 20 процента дял от електроенергия от ВЕИ и ще я постигнем, добави той.

Искаме елементите за тези паркове да са по-евтини и да се произвеждат в България, за да създават работни места, каза още премиерът. Според него не е случаен фактът, че всички големи компании се насочват към производството на зелена енергия.
"Зелената енергия се изкупува сега по 580 лева за мегавтчас, докато тази
от АЕЦ "Козлодуй" - по 42 лева за мегаватчас", посочи премиерът, цитиран от БТА.
Той допълни, че подкрепя всички инвестиции за получаване на енергия от биомаса.
По-рано Борисов каза, че бъдещето на АЕЦ "Белене" ще се реши в следващите три месеца.

"Туризмът е една от сферите, в които разчитаме България да дава добри резултати в следващите години", подчерта още премиерът. По думите му информацията от преди дни, че българската гранична полиция е задържала терористи на границата е лъжа.

В България има над 600 минерални извори, които са от най-добрите в света и вече има и американски компании, които инвестират и работят в България за тях, каза още той.

Министър Трайков изрази очакванията си, че през 2012 г. износът ни ще надхвърли прогнозните за 2011 г. обеми от над 20 млрд. евро. Индустрията в България е големият невидим в икономиката ни, допълни министърът. Той аргументира тезата си с данни от статистиката, според които за първите девет месеца на 2011 г. ръстът на икономиката като цяло е 1,6 на сто, а на индустрията - 4,2 на сто.
Трайков съобщи, че през следващия програмен период с подкрепата на европейски фондове ще бъдат създадени от три до пет проекта за технологични паркове. През тази година започва осъществяването на един такъв проект на стойност 50 млн. евро, финансиран по оперативната програма "Конкурентоспособност".