Кабинетът обяви приоритетите в икономиката

На работен обяд, организиран от Американската търговска камара вчера, премиерът Бойко Борисов и министър Трайчо Трайков определиха приоритетите пред икономиката на страната.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът обяви приоритетите в икономиката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази програма на Борисов означава окончателно коленичене и целуване ръцете на САЩ и предаване на всички национални богатства на България и цялата икономика в американски ръце. НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ ПОБЕДИ!

Бойко Борисов винаги намира начин да каже високо и медийте да го разтръбят за да стигне и до последниият човек, това което хората си мислят по големите проблеми на държавата! Така набира страхотен рейтинг! После все едно нищо не е казал! Така, когато ЕРП-тата оставиха през 2010 г. Слънчев Бряг без ток, Борисов каза, че на всяка цена ще върне ЕРП-тата на държавата! Не ги върна, даже скоропродаде и миноритарният държавен дял в тях на айдуците концесионери!

И как точно Американските компании работят ..ЗА минералните извори в България? Като крепят идиоти като този на власт ли!

Прав е ! Точно така ! Стига са богатели на наш гръб.

Защо, * управляващи с недоразвит IQ решават приоритетите и "стратегията". Младите да били ходили на село, нас кЮмпЮтри ни не трЕбват, IT май пи, глупости, и ВЕИ не трЕбЕ и 2ри АЕЦ не требе, само магистрали. Имаме гига-министерство дето са събрали послушковци... и е пълен абсурд 3 ключови области да са в едно министерство.. идиотщина. Друг пример е министерство на транспорта, ИТ и съобщенията. Московки е пич и супер работяга, обаче не може да имаш 3 ключови сектора... кои води ИТ стратегията в БГ..., а колко пари има там, а "съобщенията" самото име е безумно... или"далеко-съобщения" ... wtf..., това са 3 огромни сектора. И няма 1 кадърен който да определя ИТ и телеком стратегията.

А за шистовия газ какво са си говорили? Защо не казват???

Не го слушайте този дръндарин (примера ни) преди около 2 години Цветелина Борисова, чрез СИБанк наля 650 милиона евро точно в такива мощности. То това даже реве за еврокомисия, тък като е дело на заинтересовани лица. В крайна сметка правителството утвърждава цените, а тези цени предварително се знаят и от "инвеститора" Цветелинка. Пореден цирк за радост на обикновените хора !!!

Лошото на тези му приказки е, че с тях изгони няколко големи инвеститора, включително американците от AES. В следствие на това без работа останаха доста хора с образование и опит, а не общи работници. Част от тези хора вече са в чужбина и пак работят по такива проекти, като нямат никакво намерение да се връщат в България, без значение дали нещата в областта ще потръгнат или не.

Не ни трябват такива крадци. Само мафията се урежда да граби антипазарно, като си урежда всичко произведено да им се изкупува на десеторна цена. Трябва със закон да се забранят привилегиите и тук да идват само инвеститори, които ще се борят с реалния пазар. Другото е комунизъм.

Крайно време е да решим какво точно искаме. Дали да осигурим нормален живот на хората, или удобства за птици, мечки и мармоти. Особено са важни мармотите - кой иначе ще завива шоколадите на "Милка". Т.н. еколози използват всякакви спекулации да наложат своята програма за усвояване на пари от ЕС. За свoи цели, разбира се. И поради тази причина периодично се отварят дискусии за защита на горите, на птиците, и на каквото там се сетите. А дискусия за защита на нормалния живот на хората досега не съм чул да има. Глупаво е да с епротивопоставя енергията от АЕЦ с тази от ВЕИ. Двете неща имат съвсем различен смисъл. И ще дойде време, когато всеки блок ще има на покрива си слънчеви батерии, от които ще получава топла вода и ел захранване. Стига тези елементи да станат достатъчно евтини. След като една утвърдена компания като "Сименс" се отказва от бизнеса си в АЕЦ и се насочва към ВЕИ, трябва да си помислим много добре защо го прави. Във всички случаи не от глупост.

Скъпа енергия от ВЕИ.....В България има над 600 минерални извори, които са от най-добрите в света ! ! ! ! и вече има и американски компании, които инвестират и работят в България за тях, каза още той. Уважаеми господа, СМЕНЕТЕ СИ СЪВЕТНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА НА ВЕИ.... Тортално Ви подвеждат..... Съвременната ВЕИ индустрия в България датира още от 1977 г..... Тогава, когато Вие сте викали "ура след автомобиите" ! ! ! У нас има изградени УНИКАЛНИ геотермални централи..... Колкото до цената на тока ! ! ! Ами погледнете как са се променяли цените за последните 6 - 7 години и сами е разберете, че НЕ ВЕИ са причината..... Прочетете Директивата за ВЕИ от 2009 г., както и ЗЕВИ ( който ВИЕ написахте и приехте), можем да продаваме излишъците.... Периодът на дерогация изтича, и...... 30% ще скочи цената на електроенергия от термичните централи,.... да не говорим за гарантираната от държавата изкупна цена на електроенергия от ТЕЦ М.И....... Нещо да кажете по въпроСА !?!?!?!?

Нищо не може да каже за гарантираното изкупуване на тока от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, на цена три пъти по-висока от тази на АЕЦ Козлодуй, защото тези ТЕЦове са американски и оттам американците източват милиарди от нашите пари в прогнилата си икономика. Нали не мислиш че ББ ще критикува началника си Уорлик?

г-н Борисов, ВЕИ не са непременно скъпи. Цената на тока от Вятърните паркове е почти равна на тази на централи на въглища. А в България като чели имишлено се пречи на обикновенните хора да слагат малки инсталации по покриеите си. Като за сметка на това се стимулирата големите компании, които използват за целта земя която може да се използва за земеделие.

Ето и извадка от доклада на МИЕТ за 2010 година: "Мощностите, произвeждащи електрическата енергия от ВЕИ са с обща инсталирана мощност от 2649.8 MW: големи водноелектрически централи 1 918.9 MW (72,42%), малки ВЕЦ с мощност под 10 MW 241 MW (9,10%), вятърни електрически централи 465 MW(17,55%), фотоволтаични електрически централи 21,4 MW (0,81%)". Важно е уточнението, че големите ВЕЦ са държавна собственост. Цената, която Борисов непрекъснато коментира, е тази за електроенергия от фотоволтаични централи. Както се вижда от статистиката на министерството, фотоволтаичната енергия е 0.81% от цялата зелена енергия, произведена през 2010 година. Което е около 0.12% или 1.2 хилядни от цалото енергийно производство на България.

Правете си изводите за зелената енергия, която явно не е толкова зелена ... в-к Дневник 04.05.2011 в гугъл ... "....Затова може да се стигне и до премахване на вятърните турбини, издигнати в защитените територии от началото на 2007 г. насам. Според изнесените данни в момента в зоните за опазване на хабитатите работят или са планирани 631 вятърни генератора, основно в Калиакра, Сакар и около Айтос. В зоните за птиците пуснатите в експлоатация и заявени перки са 2856, като близо 60% от тях са в Добруджа....."

Никъде до тук не съм казал, че ВЕИ трябва да се изграждат на всяка цена. Твърдо съм "за" опазване на защитените територии. Всеки един проект минава през ОВОС, който се одобрява от МОСВ. Така че в тях е властта да спрат всеки един проект в защитени територии (Натура 2000, паркове, резервати).

Цървули нямаме, гайда искаме...

Не ми е ясно какво ще се прави , но като нормален човек пътуващ по страната виждам следното : 1.Скапани пътища и скъпо струващи за това винетки. 2.Срутени и неизмазани къщи ,пред тях стари хора които стоят и продават зеленчуци за да не умрат от глад. 3.Останали да стърчат зловещо разграбени заводи и предприятия. 4.Бедни и опърпани хорица ,които нямат работа и мизеруват. 5.Млади хора тук -таме ,които висят по кафенета грозно и бедно облечени без надеждни за работа и развитие. Ето това е сега България. Има ли значение кой я управлява ? Трябва да се помисли първо за хората ,когато хората са добре и държавата ще е добре. След като не може да имаш работа ,да си плащаш сметките , хладилника да ти е празен , детето ти да се чуди какво да прави безработно по цял ден . Магистралите ли ще те интересуват ?Бойко събуди се . Около теб са само гъзоблизци и няма истински милеещи за хората от обкръжението ти ! Иначе ние обикновените хора ще си кажем :Същата песен на нов глас, а народа кучета го яли !

Естествено, че ВЕИ ще са му приоритет - Цветелина Бориславова нали на там се насочи.

Най сетне се заговори за някакви производства в България. Единствено забележка за туризма - ако под туризъм се има предвид бетонните хотели които се застройха с онези пари се бъркат жестоко! За сега идват само румънци, макенодци и руснаци, но като се опаричат ще ни забравят!

Някой станаха "еколози" и започнаха да ре-инвестират парите от бетона във ВЕИ-та ...

договорът за АЕЦ "Белене".

Евала, Бойко. Пожелавам ти още един мандат като премиер!

Ама ти сериозно ли?...

Тури му пепел, в БГ нищо не е сигурно, няма дългосрочна последователна политика. Един ден ще развиваме едно , на следващия ден - друго.

Къде се намират повечето от тези ВЕИ?Отговор: Където НЕК няма изградена подходяща мрежа и бива принуждавана да изгради такава и после от своя страна да иска повишаване цената на тока. Пример: генераторите в района на Калиакра , а тама как стоят нещата с Натура 2000 и пр.? Има много въпроси около поставянето на тези генератори там ....

" електрониката и електротехниката, фармацията, машиностроенето, химическата индустрия, екотехнологиите и технологиите в областта на здравеопазването" целия свят не спи за да мисли как да ни развият точно тези отрасли от които се печели най-много и ние сами си ги унищожихме! Само селско стопанство, евтин туризъм и хранителна промишленост - това ни е орисията. Другото е сън в лятна нощ /пардон зимна/.

Този нещастник не знае за какво говори и то няколко месеца след Фукушима.

Какво общо има тук Фукошима? Не злоупотребявайте с чуждото нещастие!!!

Това е поредното безумно изказване на Борисов. Същият този човек преди две години разби бутилката шампанско в една от турбините в парка на AES и каза, че "ще покрием България с перки и солари, България ще стане водеща в Източна Европа по зелена енергия." Спекулацията с цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" е много опасна, защото подвежда масово българите. Цената на тока от нов АЕЦ ще бъде минимум 190 лв./МВтч, а в момента цената на ток от вятърни централи е между 120 и 180 лв./МВтч.

Незнам от къде имаш точната цена на тока от АЕЦ Белене, но за вятърни централи цената е от 137.06 до 191.00 лв./МВтч, а за фотоволтиците от 485.60 до 605.23 лв./МВтч.

Все още няма паркове, подписали договори за изкупуване със споменатите от теб цени. Работещите в момента паркове продават на стари (по-ниски) цени. Освен това преференциалната цена на тока от ВЕИ е за период от 12 години (15 преди промените за фотоволтаиците). След този период цената е пазарна - както се договорят с НЕК. Но това, че новите цени са с 5% по-високи не е най-страшното. Страшното е, че се лъжат хората за цената на тока от нов АЕЦ. В момента цената от 45 лв/МВТч включва единствено разходи по експлоатация, поддръжка, производство и печалба. При инвестиция от поне 10 Млрд евро, която трябва да се върне за не повече от 8 години, сметни с колко ще се повиши цената на МВТч. Никой няма да се съобрази с глупостите на Борисов, да построи АЕЦ и да продава енергията на загуба.

Нито една от цитираните от теб цифри не е вярна!

Цените, които съм написал са осреднени за периода от сключване на първите договори за присъединяване. Иначе актуалните цени всеки може да види на сайта на ДКЕВР. Стига се заяждахте с разлики от 5%!

Объркал си се за цената на тока от АЕЦ Белене. Производствената цена на тока с включени всички разходи по строителство, заеми и т.н. бъде дори по-малка от тази на АЕЦ Козлодуй.

Аргументирай се, моля! Може би новите реактори ще са с КПД 60%, новите турбогенератори ще са с КПД над 50%, както и електрогенераторите? Или цената на горивото ще бъде наполовина от цената за АЕЦ "Козлодуй"?

Бат Бойко,инсталирането на 1 Kwp струва от порядъка на 2500 евро,което носи около 1 Мв на година,сметни колко години трябва да работи за да избиие вложините средства,отделно разходите за подръжка,проблемите с ЕОН и ЕРПтата,разходи за охрана,защото за една вечер може да осъмниш без нито един панел,който струва около 400450 евро.да не говорим че тези панели имат срок капацитет на полезно действие и след 1520 години не струват нищо.

след такова жестоко убийство-толкова вулгална "защита" на МВР имам в предвид изказването на премиера относно усилията за намиране трупа на момичето как не са спали............ и пр. да се награди кучето с еди какво си........вие ми говорите за приоритети в икономиката и т.н.няма смисъл от каквито и да са коментари!За съжаление това е....