Само за 3 дни имаме 40 000 метра плат готови за защитни облекла от тази фирма, други две фирми започват производство на самите облекла с част от този плат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в текстилното предприятие "Мак" АД в Габрово. Публикуван на официалната страница на премиера в социалната мрежа "Фейсбук" филм показа как той разглежда производствения процес и прави изявление пред журналисти и разговаря със служители на завода.

"Мак" е една от фирмите, които правителството ангажира с тази дейност. Тя произвежда плата и облеклата, а ще снабди други две фирми - едната от които е "Интендантско обслужване", които ще произвеждат защитните облекла.

На фирмите сме платили за 2000 бройки облекла, които в момента се кроят и до два дни започват производство, каза премиерът Борисов.

По 4 км плат на ден ще произвежда "Мак", което осигурява шиенето на 1600 броя защитни костюми, заяви председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Бижев.

Предприятието е спряло износ на 30 000 метра плат, за да осъществи поръчката, казаха от ръководството на дружеството. От наличния плат ще могат да се произведат 12-13 000 защитни защитни костюма.

Поставянето на маската затрудни премиера: нали са ми големи ушите каза той

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов/видео

Всички държави в ЕС имат дългосрочни договори с фирми за производство на предпазни средства, но доставките буквално спряха. Тогава в спешен порядък събрахме водещи фирми за производството им. Намерението е максимално бързо да можем да отговорим на нуждите на нашите доктори, сестри, санитари, социални работници, каза Борисов и отбеляза, че производството започва след направени тестове.

Костюмите са за многократна употреба и заменят вносните за еднократно ползване. Това ще спести на болниците много средства, уточни ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен кризисен щаб.

Премиерът Борисов с вече правилно поставена маска

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов/видео

Целта на всичко, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и нашите производители могат да произведат предпазни средства, подчерта Борисов. Той изтъкна, че са спрени и договорените поръчки за респираторни уреди и са осигурени 5 млн. лева "всичко да се изкупи". Действа се максимално бързо, увери премиерът.

С министър Ананиев, с финансовия министър продължаваме да търсим инструменти за стимули за всички, които са на първа линия, заяви министър-председателят и добави: "С цялата мощ на индустрията ще се справим".

"70 000 маски деблокирахме вчера и те минаха на тестове. Те вече са разнесени и се разнасят. Изразявам голяма благодарност на габровските сестри и лекари и на всички, които първо реагираха на това какво е коронавируса. Продължаваме да търсим инструменти да подсигурим тези, които са на първа линия. Вирусът води несравними загуби в целия свят. Мисля без да се поддаваме на паника, с дисциплина и спазване на всички мерки и с цялата мощ на индустрията, която България има, би трябвало да се справим. Полагаме ежедневни усилия. Благодаря на всички", коментира Борисов.

Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи.

Текстилното предприятие Мак в Габрово произвежда платове за защитни облекла

Снимка: БТА

"Ако нещо ме прави оптимист и толкова уверен е това, че народът не се поддава на паника и, че децата не са уязвими", каза още премиерът в Габрово.

Ген. Венцислав Мутафчийски, Бойко Борисов и председателят на Съвета на директорите на Мак АД Георги Бижев

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

Заедно с премиера и председателя на Националния оперативен кризисен щаб завода обиколиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител Невена Петкова и кметът на Габрово Таня Христова