Жирардели е в България за откриването на новия зимен сезон и официалното връчване на наградата "Банско - зимна столица на Балканите", съобщи БТА.

Освен Жирардели в курорта са и ски-легендите - световният шампион Андреас Венцел, световната шампионка Мария Вализер, победителят в състезания от Световната купа Йозеф Щробл, световният шампион Михаел фон Грюнинген, ски и рали легендата Люк Алфон, вицешампионът в спускането Михаел Файт и носителят на Европейската купа Петър Попангелов.

"Аз съм от Австрия, живея в Швейцария, много често съм в Германия и Банско вече си е направило име в тези страни. Но името става по-добро, ако се инвестира повече и повече се изгражда. Само така повече хора от цял свят ще идват в България, за да могат да се запознават по-добре със страната. И аз се надявам, че ще се стигне до това", каза още легендарният скиор.

Той бе обявен за почетен гражданин на Банско. Сега е довел и 20 свои приятели от Австрия, Швейцария и Германия. По думите му, именно защото курортът е хубав, Международната федерация по ски е била много бързо убедена да предостави на Банско домакинство на състезания от Световната купа. "Обикновено се чака 20 години, за да се получи домакинство на състезание за Световната купа, ако въобще се стигне дотам, коментира Жирардели.

Според ръководството на община Банско, обществеността на града, БФС и представители на туристическия бранш, неаргументирани и неоснователни са атаките на неправителствени организации и твърденията им, че се вреди на природата и се нарушават екологичните норми със застрояването в Банско.

Местната власт е категорична, че курортът трябва да продължи да се развива и че са нужни нови съоръжения и подобряване на инфраструктурата. Необходимо било да има промяна и на плана за управление на Националния парк "Пирин" и изграждане на втора кабинкова въжена линия, но за решаването на проблемите била нужна политическа воля.

По-късно министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че Банско е достойно за звездите, които са пристигнали за откриването на новия зимен туристически сезон, предаде БТА. Той връчи награди на осемте прочути скиори-алпийци, които направиха демонстрационно спускане по пистата "Алберто Томба" за откриването на скисезона 2010-2011 г. в Банско. Министърът обаче наблегна на факта, че в България има и много други подобни места, които туристите от страната и чужбина могат да посещават.

*Последна актуализация в 15 ч.