Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василeва пред парламентарната комисия по европейски въпроси, предаде БГНЕС. Все още няма информация каква ще е съдбата на останалите проекти по ИСПА.

Василева припомни становището на ЕК, според което само проекти, при които безвъзмездното финансиране е над 100 милиона евро подлежат на удължаване. В случай, че се стигне до там срокът на изпълнението на проектите по ИСПА да не бъде удължен, ще се обмислят варианти средствата за тяхното осъществяване да бъдат заделени в бюджета за следващата година.

За българската част от втория мост на Дунав е предвидено финансиране от 70 милиона евро. Експерти коментираха обаче, че сумата за целия мост заедно с финансирането за Румъния надхвърля 100 милиона и ако ЕК приеме да го разглежда като един съвместен проект за него най-вероятно ще бъде дадена исканата отсрочка.

Общата сума, която може да бъде загубена за завършване на проекти по ИСПА е 147 милиона евро. Надеждите ни са, че поне част от финансовите меморандуми ще подлежат на удължаване - тези сключвани от 2004 година до сега, обясни Василева. Сред проектите е и този за инсталациите в ТЕЦ „Марица - изток“, където можем да загубим 36 млн. евро.

Зам.-министърът коментира, че има случай, при който една община е заявила 410 000 лева, които са й необходими за попълване на апликационната форма за кандидатстване за европейско финансиране. Сумата е заложена в договор за безвъзмездно финансиране. Апликационната форма се опира на предварителните проучвания и на финансовите и икономическите анализи, но няма как да струва толкова много, смята Василева. Според нея подобна услуга възлиза на не повече от 50 000 лева в зависимост от сложността на проекта.