Това стана ясно след заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените, която се оглавява от Димитров. Комисията се събра по искане на премиера Сергей Станишев, за да обсъди доколко обосновано е поскъпването на основните хранителни продукти заради по-високите цени на зърното. Преди заседанието той се срещнал с Димитров, с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и със зам.-министър Светла Бъчварова.
Димитров ще внесе предложение в Министерския съвет за попълване на държавния резерв с внос на зърно. Според комисията, ситуацията ще бъде овладяна чрез внос на приемливи цени и в необходимите количества, включително и от страни извън ЕС. Недостигът на царевица можело да бъде преодолян чрез купуването й от Интервенционната агенция на Унгария и с внос от Украйна. При необходимост, правителството ще вземе и други мерки за окуражаване на вноса на фуражи, както и за нуждите на хранителната индустрия с цел нормализиране на цените, обясниха от пресслужбата на МС. Зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова е представила актуални данни за добива на зърно. Според нея количеството хлебна пшеница в страната е достатъчно за осигуряване баланса на страната, за фураж и семена. Близо 40% от добивите се съхраняват в рискови складове и имало опасност да влошат качеството си. През тази година са произведени 2,2 милиона тона пшеница, а остатъкът от миналата година е 150 хиляди тона. Наличните количества били достатъчни за осигуряване на баланса на страната за изхранване на населението, за фураж и семена.
Според комисията, повишаването на цените е заради климатичните аномалии, увеличаването на туристите и на цените на хранителните стоки в Европа и по света, цените на петрола и петролните продукти, "вероятността от спекулативно повишаване на някои цени, включително елементи на неформални картелни споразумения". Димитров заяви за БНР, че нарастващото потребление от повишените доходи на населението също са причина за скока на цените.