Адвокатите: Пешеходецът няма абсолютно предимство на пътека

Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на друго място не е абсолютно, той би имал предимство, само ако я е заел правомерно.

Обратно в новината

Коментари - Адвокатите: Пешеходецът няма абсолютно предимство на пътека | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще е добре айдукатите да носят отличителни белези за да няма жал на пешеходни пътеки и другаде, където ти паднат! Червена лента на ръката или знака на долар на гърба...

Е,явнУ нЕмЪ тЕкавЪ ДРЪЖАВЪ..... Да се издаде закон пешеходците да прелитат над улиците,за да е удобно на водачите на МПС..... в БълХария отдавна нЕма шофьори....

най-добре да предостави писмена молба до водача с обосновано намерението да ползва пешеходната пътека , но ако водача е пил , дрогиран или бърза, може да сгази пешеходеца без предизвестие

Като чета злобните писаници на някои субекти тук, стигам до извода, че са инвалиди, неспособни да управляват МПС, мразят околните за собствената си недостатъчност и защитават само пешеходците, като при това настояват да са безотговорни по закон, така че по-бързо да достигат до тяхното собствено състояние на инвалидност, а може би направо до гробищата.

Опитай, моля те, да обясниш на някого на Запад от Калотина как пешеходецът, блъснат на пешеходна пътека, има вина за инцидента и той всичко ще ти обясни. И за да не е "балкански субект", вземи някой етнически германец примерно. Ние, тъмните субекти, няма да се намесваме:)

Такива сме, все бързаме за някаде, все нашите проблеми са по големи от на другите. -Този сега ли намери да ми пресича..... -Тези сега докога ще ги чакам да ми дадат предимство.... Все бързаме да се срещнем със св Петър, и ние НИКОГА нямаме вина..... естественно.

Шило

Всичко опира до културата на участнците в движението- водачи на МПС, велосипедисти, пешеходци. Не включвам каруцарите, щото там проблемът е друг.

Моля изясни се кои каруцари? ;)) има каруцари, дето скачат от каручка с магаренце на каруца с 80+ коня и един катър и стой та гледай...цяра на кушиите..."Гле'й кЪк въ'ри!!!"

се защитава от закона! А тук НЕ Е ТАКА! ВЪВ ВИЕНА СА АРЕСТУВАЛИ ВОДАЧ ЗА ОПИТ ДА ПРЕГАЗИ ХОРА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА!!!!

Арестувания виенски турчин си e мислел, че е в булгаристан и е викал: - АДВОКАТ АКБАР! АДВОКАТ АКБАР! - визирал гуси н мОр.КоФ.ски... немците не дочули, не разбрали...

Би било справедливо и пешеходците и шофъорите да се съобразяват един с друг. Всичко обаче зависи от матеряла

един се записал на шофьорски курс и след първото кормуване го питали как е... - От 20 мин съм шИфИор и вече мразя пешеходци!!!

Адвокатите!!! Да има знаци, предупреждаващи пешеходците за слепи шофьори !? Има ЗНАЦИ, предупреждаващи шофьорите за ПЕШЕХОДНА пътека? От кога, автомобилът стана по важен от ЧОВЕКА?

Абсурдни становища. То излиза, че по презумпция пешеходеца е виновен. Ами слабият на пътя е виновен, а мощната машина може да те отнесе с несъобразена скорост. Брех и вината на пешеходеца по-голяма от тая на шофьора с нула внимание... Това само в България могат да измислят. Ами какво да правят трудноподвижните, слепите и децата? Да не се вясват на пътя, че някой чака и на широк път да ги уцели и притрепе. Срам! Ха сега да започнат да газят смело магистратите, докато пресичат на път за залата, където кривораздават. Все пак по презумпция ще са виновни, нали така?

Във Виена са арестували шофьор опитал се да прегаза хора на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА!!!!!!!!!!!Това тук е ежедневие!

да му пратят Гуси мОр ковски за адвокатин... веднага ще излезе че тия пешеходци са тероисти, камикадзета...

да го пращат тук... от гНОИ и Нг.ЗОК ще го вземат на хонорар - за сгазен пенсионер...

Глухите виенски-шваби не са разбрали... турчина си e мислел че е в булгаристан и е викал: - АДВОКАТ АКБАР! АДВОКАТ АКБАР!

Ще ми се някой от тия адвокати да блъсне с висока скорост Супермен!

Искате ли знаете как са нещата при нас? Всичко е като в Европа само дето е съвсем наопаки.

Искам когато съм с колата да видя някой от тези адвокати на пешеходна пътека. Ще го подметна леко, ей-така за майтап. Дайте снимки на хубавците!

По този начин юридическата пасмина разширяват възможностите за рекетиране на шофьорите, сгафили на пешеходна пътека - следовател, прокурор и съдия с помощта на адвокат - посредник ще решават колко е невинен шофьора и колко виновен пешеходеца.Още повече че убитият пешеходец рушвети не дава.

С четиридесет годишен стаж съм за волана. Редно е пешеходците да имат предимство. Но тъй като често вървя пеш съм забелязал как някои пешеходци без да се оглеждат, като овце тръгват по пешеходната пътека. Може би някои от тях не знаят, че автомобила има спирачен път, а на водача му трябва време за реакция. Пешеходецът ако не бяга може да спре веднага на първата крачка, но автомобила не може мигновено да спре на първия метър.

странно ама и аз съм шИфИор, колоездач и пешеходец, ама като гледам кви говеда се втурват по купчини старо жИлязУ и си избиват комплексите с бръмчене и фучене направо се плашим...

Боже, чета и колкото по-напредвам, толкова повече си мисля, колко болни мозъци могат да застанат зад подобни безумни изисквания. Нямаше нито една идея, в този текст, в която да прозира поне малко здрав разум. А извадките от законите просто ме умопомрачиха. Мисля, че получих постоянно и трайно увреждане от текста, който нарежда на пешеходците, че независимо от възрастта им, здравословното им психическо и физическо състояние те трябва да се съобразяват със скоростта на прииждащите превозни средства. Слепите да не се появяват на пътя, инвалидите нямат работа сред участниците в движението, бабите, дядовците и трудно подвижните по каквато и да било причина като не могат да пресичат за части от секундата и само пречат на шофьорите и те да си стоят в къщи, децата като бягат без да мислят да ги вържем за стълбовете, за да може джигитите да си правят гонките на воля - ето това е България -богоизбрана, но самозабравена - няма друга такава като нея на света.

Е това не означава ли, че всеки бутнат на пешеходна пътека сам си е виновен, по дефиниция, понеже явно не е преценил превилно скоростта, положението и т.н. на превозното средство. Ако беше ги преценил, щеше да спре.

Не означава. При превишена скорост пешеходецът не е виновен.

ПО ЗАКОН, пешеходеца е участник в движението по пътищата и няма прано на предимство, от къде на къде релсовите ПТС ще имат предимство

защо са пешеходните пътеки, щом ще тичам, ще правя слалом между колите и ще нося ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ барабар с ковчега си.

и то сериозно да не се спират гонките. Давайте момчета, трепете се. Това е единствената присъда, която Бог присъжсда, не сдиите продажни.

не винаги можеш да спреш и да дадеш предимство. Не става дума за ВИНАГИ, а предимство на пешеходна пътека. Видиш ли пешеходна пътека - има.-няма пешеходци намаляй. Ама да сме гледали с каква сккорост кара - демек, ако е голяма - давай му път на тъпанара-селяндур. Преди като чуех, че джигите са се блъснали или в дърво - искаха да се изсечат дърветата по магистралите - да не се нахакват в тях. Бог да ме прощава, но сега ще ми е безразлично, когато се пребиват по пътя.

Видиш ли адвокат на пешеходна пътека, ГАЗИ техната мама долна!!!

колкото и да огазим, все ще е малко...

шибъна продажна пасмина

ChatGPT

Абсолютно вярно! Пешеходците трябва да знаят, че не са царе на пътя и да се пазят сами преди да претендират, че шофьорите са длъжни да ги пазят. Не винаги можеш да спреш да дадеш предимство.

Пешеходната пътека е ясно и категорично сигнализирана.Моля шофьорите да внимават когато пресичам, защото лично ще ги "санкционирам"!Предупредени сте! Аз също съм шофьор с над 35 годишен стаж и винаги, ама винаги намалявам и давам предимство на пешеходците, пресичащи на пешеходна пътека.

А скочи на някаква пътека мноооого означена без да се съобразяваш с мен, после с гордо вдигната глава ще си буташ количката.

Ши газим наред. Може и по една адвокатска звезда да закачим на адвокатите - като на евреите. Да не сгазим само адвокато по пътката, че виж си сменил мнението.

абе видиш ли мазно-гуси в лъскав, нов, костюм... гази наред, не питай...все някоя гадост ще да е... я дупи.тат, я адвокЪт, я съ.дия/проку.рор, най-малко общинар или крадлив "бизМесмен".

В този случай завзекът би възкликнал - за какво служи пътеката - за да се събира стадото та да не го газят колите един по един. Преценката на всеки е много субективна. Зависи от цвета на колите даже. Може да съм преценил , че ще мина и да се спъна например, да се хлъзна зимата, да ме спре някой насрещно минаващ и т.н. Махайте пътеките и раздавайте оръжия - да се оправяме кой как може. Например може да има и по няколко бъзуки - да си я вземеш докато минаваш - ако случайно те връхлети някой да го спреш успешно. Оставяш бъзуката на другия тротоар - за отсрещните пешеходци. Активна безопасност. Проблемът, е че много малко паркоместа има и по пътеките и близо до тях се спира. Няма видимост. Отделно регулирането на движението у нас е обикновено с проекти правени за крадена, а не за безопасност и т.н.

да махнем тогава пешеходните пътеки и да се приключи, така де да няма проблем за адвокатите ! Адвакатите защо не се произнасят и за законите които имат противоконститутционни текстове?

леле... ей сега ще те намерят и... ами'чи то тогаз Грухи шче умре от глад... още малко убийците ще искаш да забранят...

МОЛЯ?!?! Може ли да попитам, дали някой от взелите това решение има книжка? Ако да - да я връща веднага. В случая е най-добре да ходи да пресича и дано попадне на правилния шофьор /някой,който е оправдал за убийство/, за да не ни пречи на този свят !!!

имат книжки... по една жълта, много СПЕСТОВНИ... и най важната - ВИНЕТУ

Значи аз ще карам с 200 из града, а ти си притичквай... само драсвай преди да излезеш... за да се "срещнем"...с отговорността ще си носиш и гипса... може и кофчега...

Преди съм го писал... на въпросната пешеходна, на която са прегазили детето, преди 20-тина год. един дядо (около 50 кила) пешеходец, който пресичаше, размята едно комплексирано кикиме като чувал с картофи, смяхме му се много, дори бях спрял да помогнем на дядото, но нямаше смисъл...

БРАВО ХРЪТКИ...ПРЕМИЯ ИМАТЕ!

шоферът да намали скоростта, ако има пешеходец, които ще пресича, да спре. Адвокатските увъртания няма да спрат убииствата, всички убити пешеходци бяха пометени, не просто блъснати от кола с намалена под 50 км скорост.

АХА.... А не Гручо и Алко да ми грухтят и правят свободни съчинения в ефир - за някой леФ. Сутринта то 6ТВ-то бяха като подивели глигани срещу нещастната жена, която бе 1/5 на килограми от Грухи ламята.

!!! - Oткога чакам, да го чуя това нещо !!!

Щом тю.флеците /особено нежното същество мОрковски/ и кифлите, седейки удобно, на топло или студено, на завет и на сушинка им е много трудно да натиснат пе.дала на спирачката, да се въведе РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ВСИЧКИ - НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, ВСИЧКИ ПЕША! Тю.флеците и ки.флите и мото.олиго.май.френдите - спират, изгасят си купчините старо жиЛязУ и го БУТАТ - 5м преди, през и след пешеходната пътека!

ще отбележа че почти нищо не разбирам от право,но твърдя че все още мога да разсъждавам рационално. Това 'тълкувателно' решение е минимум неадекватно ако не и абсурдно,защото човек и със кевларен светлоотразителен потник да се е "сигнализирал",когато водача кара с превишена скорост "сигнализациите" няма да помогнат много.

кви сложни работи... елеци, мелеци ;)) с тухла единичка, даже 2 за всеки случай, сигнализацията е по-надеждна и БЕЗОТКАЗНА... лично изпоробвано- по надолу, вчера, съм описал как :)

Щом като пешеходец стъпи на пешеходна пътека, всичкото МПС трябва да е спряло. Другото е бошлаф. Айдукатите се упражняват в логически тъпотии, за да оправдаят поредният джигит, който е сгазил мовек и пасле си е платил. А колкото за пешеходна пътека и светофар - веднъж две селски лели се разприказваха насред на зеленото насред на пътеката. Зачаках, защото имаха право. Добре ама светна им червено, а те тродължаваха да стоят и да си дрънкат глупости. Като натиснах клаксона обаче те поскочиха и изчезнаха със скорост по-голяма от тази на светлината. Това нещо ме топлеше после през целия ден.

това тряба да в чл.1 от ЗДвП и повторен в правилника ;-) Добяваме и велосипедисти, и скорост 20 км/ч има-няма пешеходци... А не Гручо и Алко да ми грухтят и правят свободни съчинения в ефир - за някой леФ.

Няма да стане, защото съм ги научил, как се пресича пътно платно, където и да е нужно. А ти, щом твоите си ги научил да летят из облаците, си живей със страховете. Чувал ли си за надписа на надгробния камък: "Тук почива Ханс, който имаше предимство!"?

....и в Япония.Наблюдавах как пресичат там.Изчакват да се съберат поне 10 -на души и тогава, оглеждайки се внимателно тръгват.А тук на Ректората диви самоубийци,говорейки по телефон тръгват без да си направят труда да се огледат.Не преценяват,че в момента свети червено за Цариградско и 3 ленти коли се изтеглят от задръстването, което е още от Паметника Левски....но не една пикла се е засилила да пресича и всички са длъжни да спрат и да чакат.....Уважавам законите и винаги съм много внимателен преди пешеходна пътека но самите те нямат никакво отношение към трафика.

Човек, ти си поредния самохвалко, който приказва големи приказки в интернет/щото 'очевидно' цял живот е живял по бушидо кодекса/. Тия щуротии в интернет и децата на децатата ти ще могат да ги четат след време/помисли малко като пишеш и не се изказвай 'неподготвен'/.

Не бях карал в България от много години, миналото лято си докарах голям джип, само защото си мисля, че е по-безопасно да си нависоко. Останах изненадан, че в София не нахалстват спрямо мен, дали не ме вземат за мутра, още повече, че съм 192см и 125кг, хахаха.....

...забравих да кажа, че спирам винаги на пешеходци, дори и да няма пътека и отзад често ми свиркат, иде ми да дам на задна и да тресна някой забързан цървул.

Когато купувам кола, държа да е с теглич. Обикновено ми изгнива отдолу, обаче, тегличът ми доста брони, маски и радиатори е привел в съответстващо с поведението, състояние. Сигърен съм, че и под твоята броня се мъдри някаква такава екстра. И с лебедка става. Ха-ха-ха!

преди години взех една РЕГАТА, да я ползвам за трудовашка количка-вар, цимен, пясък, талпи... и т.н. естествено и вида и беше такъв - боя незвестна, никога не мита, поучукана от всякъде, с яки брони и... парктроник - теглич. ТАКЪВ КЕФ ДА КАРАМ НИКОГА НЕ СЪМ ИЗПИТВАЛ ;))) Дори и Москвичите ми правеха път, огледала не ползвах. После я дадох за 2-3 месеца на жена ми да се научи да кара... и тя ми вика: - Защо все псуваш и казваш че шофьорите били идоти? Толкова са възспитани, правят ми път дори и тия с 'жиповете. Викам - А колко струва емблема на 'жип знаеш ли? ... Колко то цялата РЕГАТА.

Абе някой знае ли кой е тоя мото.олиго.френ дето е прегазил детето, че зарад' него такива ГЛУПОСТИ се творят? Май е БАШ мамин-татин?

Твърденията на ВАдС са правилни. Можеш да твърдиш обратното, само ако не си шофьор и се бориш за привилегии на пътя. И все пак, описаните права на пешеходците, ми намирисват на олиго. Какво значи, "да прецени скоростта и разстоянието на МПС до печеходната пътека, за да я заеме с предимство"? Представяте ли си на една пешеходна пътека без светофар по "Сливница"(примерно), кога пешеходецът ще открие пролука в автомобилния поток, за да "заеме с предимство" пешеходната пътека? Може би, ще трябва да дочака сутрешните часове -около 2 -3 ч.?

"По същество" - БАШ СИ ТЪПО СЪЩЕСТВО!!! FYI: не слизам от коли...

Не, не са правилни! Решението е незаконосъобразно. Нито в ЗДП, нито в правилника за прилагането му има текст за сигнализация от страна на пешеходеца. Срам и позор за тия от съвета.

Истински случай: Бул. "Драган Цанков" до телевизионната кула. Има зебра, която излиза от едната част на парка и влиза в другата. Колоездач с бясна скорост изскача от гората, не намалява, не се оглежда, минава по зебрата и влиза в отсрещната гора. Ако някой нещастен шофьор го удари, то само той ли ще е виновен?

ама ли пътека? а вело алея? иди в Румъния /да не казвам Германия/ и след като не спреш на пешеходна... там питай... как да стигнеш пеша до селУ...

Няма да цитирам ЗДДП, но велосипедистът не би трябвало да е на с едлото, ако е на тротоар или пешеходна пътека. А ако го блъснат, ще оговарят, като за бездомно куче -2-3 г.

и ти слез от купчината си старо жИлязо и я бутай през пешеходната пътека - за равнопоставеност.

ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО ЕДВА ВИЖДАТ И ТРУДНО РАЗСЪЖДАВАТ , МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ ГАЗЕНИ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА В БЪЛГАРИЯ? ТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОГЛЕЖДАТ ДОСТАТЪЧНО И НЕ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ ДАЛИ ДЕБИЛА ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ИМ ДАДЕ ПРЕДИМСТВО НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА.

за пореден път отговарям: вожда, гНОИ и Нг.ъ.ЗОК (Болната Каса) са предприели допълнителни стъпки за решаване на пенсионните проблеми...

Има инвалидни колички, патероцо, електромобили... Баба ми, като не можеше да се движи като тийнейджър, си ходеше само в двора, а за покупки и лекарства пращаше съседските деца. Който е нефелен, да си седи у дома. Всички биха се погрижили за него. А щом ходи да създава УМИШЛЕНО препятствия на нормалния живот, да си носи последствията. Всички сме тук временно и на всеки времето ще му дойде. Това, РАЗУМНИТ възрастни хора го знаят и грижата им е за младите, а не против тях.

изключително си проС... да не се чудиш ако някой ден почнеш да се пречкаш на останалите и трябва да си се върнеш на селУ, и да си гледаш купчината смачкано старо жИлязо у двора...

/аз, по стечение на обстоятелствата, не слизам от колИ!!!/ 95% от каруцарите в булгаристан са диви селски комлелсари, яхнали купчина, обикновенно старо, жИлязо и избиваши комплексите си с перчене, фръцкане и селски кушии по т.нар. пътища, в опити да "впечетлят гражданята". Паркират си каруците, където им падне, особено по тротоари, правят и опите да се катерят по дървета, къщи и балкони. ПЕШЕХОДЕЦА E ВРАГ N-1, защото, според комплексаря, не е стинал неговото ниво-да яхне купчината жИлязо.

А дано пра.сето Марковски намаже някоя пешеходна пътека... таман дълго време ще е мазно, а пияния Алекси да виси като чирус вместо знак "пешеходна"... Уроди малоумни...

Това да додат да го съоПщат на британските адвокати. Тук се взима книжка директно, ако минеш пешеходна пътека когато пешеходец е стъпил на пътеката! Изравнено е като провинение с не-спиране на червена светлина. ДИРЕКТНО СЕ ВЗИМА КНИЖКА за такова нещо!

Коментарът на съда е абсолютно смислен, базира се на Закон аи на реализъм. Виждам много шокирани, също чета и келтив разни, типично поведение на балкански субекти. Внушено им е нещо, не могат да го избият от главите си. Поведението, което визира законът, е базирано на разум и нормалност. Има да учи нацията ни как да живее нормално! Има да се учи на разум. Има да се учи.

Пешеходците в над 50% от случаите злоупотребяват с предимството си на пешеходна пътека , а поведението им на места неподходящи за пресичане е направо БЕЗОБРАЗНО. Всеки участник в движението (МПС-та и пешеходци) трябва да има адекватно поведение, въпреки привилегиите си.

всички водачи на превозни средства да са задължени по закон да намалят скоростта си до тази на пешеходците когато им предстои пресичане на място пешеходци . Така ще се навлиза с еднаква скорост и от двете страни(водач и пещеходец) и които пръв е влязъл в обозначеното място за пресичане -трябва пръв да го напусне и освободи пътя. НЕ Е ВЪЗМОЖНО ПЕШЕХОДЕЦ СУБЕКТИВНО ДА ПРЕЦЕНЯВА ЧУЖДАТА СКОРОСТ ЗАЩОТО АВТОМОБИЛИТЕ СЕ ДВИЖАТ С РАЗЛИЧНА СКОРОСТ - ДОСТАТЪЧНО Е ДА СИ ВДИГНЕ РЪКАТА ЗА ДА ЗАЯВИ ЖЕЛАНИЕТО СИ ЗА ПРЕСИЧАНЕ , АКО АВТОМОБИЛИТЕ НАМАЛЯТ СКОРОСТТА СЕ ПРИБЛИЖАВАЙКИ ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ЩЕ ИМАТ ВРЕМЕ ДА СПРАТ , ВЪПРЕКИ ИНЕРЦИЯТА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ : ПЕШЕХОДЦИТЕ СА ОСНОВНО ДЕЦА - НЕ ВИНАГИ ВНИМАТЕЛНИ И ВЪЗРАСТНИ ХОРА - БАВНОПОДВИЖНИ - и в двата случая водачите трябва да намалят скоростта.

Dimi

Но е възможно да спрат за 10секунди и да се огледат и да не стъпват на платното ако на 5 метра има кола. За тези 5-10 секунди водача има време да реафира и да спре. Така формално пешеходеца е изпълнил задълженията си по закон... за 10 секунди няма да закъсне за никъде... не се опитвайте да бъдете като мургавите събратя и само да си търсите правата а да забравяте за задълженията си

А не е ли възможно водача да намали и да види дали няма някой на пътеката? Не не е защото сме селска нация и карането с превишена скорост ни е в кръвта, как така някакви си закони ще ми казват какво да правя! А най-лошите са "PK", "A", "KH", "P", "У" и "E". От тези като дявол от тамян трябва да се пазиш, защото не зачитат някакви закони, червени светлини, забранителни линии и знаци, та какво остава за пешеходни пътеки!