Коментари - МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия | Днес.dir.bg

МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия

От днес влиза в сила задължителното шофиране с гуми, предназначени за зимни условия, напомнят от "Пътна полиция".

Обратно в новината

Коментари - МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия | Днес.dir.bg

Коментари

Задължително и снимка на Бойко Борисов с лопата под зарядното.

Пак някой не е в час или умишлено заблуждава аудиторията. Или има връзка с търговците на гуми. Заглавието "Задължително с гуми за зимни условия" не отговаря на последвалото го съдържание : "..задължително използването на гуми предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм"." Вторите са летни гуми, и макар и при определени условия, могат да се ползват и през зимата. Друг е въпросът на каква цена (риск), но законът го позволява.

на човека! Като чуя как тъпи полицаи ми обяснват че се грижат за моята безопасност и сърцето ми започва лудо да бие и вади пушката от мазето. Първо бяха коланите - но катастрофите със смъртни случаи нарастнаха. Второ бяха включени светлини - но челните удари станаха ежедневие. Трето бяха забрана за телефони, но това се оказа безсмислена забрана Четърто - вдигнаха глобите десет пъти, но тъпанарите пак се надбягват. Пето - навсякъде по пътищата подмениха ограничението на скоростта с по-ниска скорост, но те продължават да се надбягват. Шесто - свалиха промила за алкохол и тестват за дрога, но тъпанарите си пият и се "напушват" без да им пука. Седмо - правят задължителни зимните гуми, а с това наливат пари в бизнеса за продажба на автомобилни гуми, а по леда грайфера няма значение. Има значение дали пътищата са изчистени до черно. Тези тъпанари се подиграват с нас!

Точно така. Под предлог че се грижат за хората, административно си наливат приходи в бизнесите. Полицаите да вземат да спят по -малко и да намалят подкупите. А и в МВР са само по партийно-земляшка линия.

Аз си нося в багажника и плажен чадър и 3 сгъваеми стола, както и дрона.

И тъкмо сложих стиковете на голфа.

Много мразим да ни редактира авторедактор. Щото стиковете и бирата може да са в багажника, ама сложих сликовете.

ИСКАТ:АПТЕЧКА,КОЛАНИ,ПОЖАРОГАСИТЕЛ,ВЪЖЕ,ТРИЪГЪЛНИК,СОЛ,РЕЗЕРВНИ КРУШКИ!АЗ ПРЕДЛАГАМ И ВСЕКИ ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И РЕЗЕРВЕН ДВИГАТЕЛ!!!

...Уурааа,аз си нося един,отзад в ...багажника...все пак карам...,, Porsche"... Да не казвам,колко са ме порили за това Порше...не само в ..багажника:)))

Хе, хе аз като видим катаджия, вадя зимните гуми от багажника и веднага ги слагам. Така правя и в гр. транспорт- дебна за контрольори и тогава дупча билетче.

шапкари с два пръста чело, безмозъчни идиоти с 2 гънки на мозъка!!! Един куп простотия наизмислиха която няма нищо общо с реалните условия по пътищата. Със забрани и огромни глоби не се решават проблемите!

Гумите толкова пластмасови станали че не се изтъркват вече... помня на времето като бях малък келеш ладата беше с едни руски 15 годишни гуми и се опитвах да ги съсипя... не става и не става, асфалта се яде гумата неще....

ЗАКОНИТЕ ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ ОТ МАЛОУМНИЦИ.И 6ММ. ДА ТИ Е ПРОТЕКТОРА КАТО ТИ Е ВИСОКА СКОРОСТА СПИРАЧНИЯТ ПЪТ СЕ УДЪЛЖАВА И ОБРАТНО И 2ММ.ДА ТИ Е ПРОТЕКТОРА ПРИ НИСКА СКОРОСТ ПАК ЩЕ СПРЕШ.

... НЕ СА МАЛОУМНИЦИ ТИЯ ДЕТО ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ .... СЕГА СИКАЖИИТЕ ЗАКОННО ВИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА СИ КУПИТЕ ГУМИ ОТ БАТЕ МУТРА :))

Хора които до вчера са карали каруци сега раздават акъл за гуми....а бе сульовци,чукча писател а не читаел....четете бе кретени за какво става дума ,че се изтрепахте от много акъл

какво ще ми помогнат зимни гуми в заледен участък или при поледица....помага само двигателя.

Не позна ! Помагат само шиповете !

Или да се прекръстиш преди евентуален заледен път.

шипове но ги забраниха. А и като излезеш на чист път в купето става лудница и на пътя трябва да сменяш нормални гуми с джанти. Голям кеф.

Разликата в спирачният път на летна и зимна гума на лед е точно три пъти. Ако зимната гума е шипована тогава разликата е още по драстична. Има тестове и хората са го установили на практика. Отделно идея си мнямате за бртуталните разлики на летните гуми при различни теператури - карал съм италиански дето при +35 лепнеха за асвалта, но като падне температурата под 10 градуса се пързаляха като ролкови кънки. И обратното - има летни дето до -10 на сухо държат по добре от зимните. А че идиотите НС гласуват само простотии спор няма - като почнем с фаровете - вече дадохме разходна норман един комплект крушки на 3 месеца на камион щото се карат постоянно. това е яка далавера за производителеите на крушки. Отделно на малолитражките не им издържат алтернаторите при градксо каране и съсипват акумулаторите за 2 години. Отделно производителите на очила колко изкараха от факта че си светим по цял ден в очите.

Едно време искаха и апарат за изкуствено дишане !? :)))) .. - не като в болниците..., а за обдишване - уста в уста, без да има контакт с другия човек. И това го имам ! Нося и презервативи ( здрави, а не вулканизирани ), че като ме спре някой пробит кап*т, да му покажа колко малко му трябва за да изглежда привлекателен и с хубав аромат.

Ха ха ха ха .......

"....е задължително използването на гуми "предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм....". С една дума, използването на зимни гуми Не Е задължително. Ама в държавата на празните приказки, всеки може да си плещи на воля. Все някой от 80-те % дебили ще се върже, пък и никой няма да му търси отговорност.

ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН ПРИЯТЕЛ СЪРБИН РАЗПРАВЯШЕ : - НЕГОВИЯ ШЕФ В КАНАДА ,ПРОКАРАЛ В КАНАДСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАКОН С КОЙТО СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ В ТОАЛЕТНИТЕ ДА ИМА ПОЖАРОГАСИТЕЛИ ОТ НЕРЪЖДАВЕЙКА И НЕГОВАТА ФИРМА БИЛА ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ИМАЛА НА СКЛАД СЕРТИФИЦИРАНИ ТАКИВА :))

Аре у лево. В закона пише или зимни гуми или гуми с протектор над 4 мм. Това второто автоматично отхвърля първото, ако го имаш. Така че нека от МВР, не знам що, ама сте го лепнали в заглавието, да си прочетат закона и да го осмислят, преди да плашат хората със зимни гуми. И не разбрах що ми е зарядното за акумулатор - като закъсам в снега къде ще го включа да ми зарежда акумулатора - в зад*ика ли? Пък и никой няма да ти даде да си зареждаш акумулатора на аванта - те телефона няма да ти дадат да си заредиш....

Заглавието е правилно - гуми за зимни условия, а не зимни.

Не разбирам защо се обръща внимание само на дълбочината на грайфера? Уважаеми законотворци, научете, че гумите много по-важно е годината на производство. Не може неделен водач с калцирани гуми на 20 години, но с нов грайфер да е изправен. Аз лично карам само с нови скъпи зимни гуми и когато видя, че каучукът не е лепкав - на боклука /2 год. макс./ Да, по-бързо се износват, но сигурността си има цена. Както казва един пилот, ако стигнеш до там, гумите да те спасяват, значи караш лошо.

Държа колата в подземен гараж. Подстъпите към него се чистят редовно. Миналата година, мога да кажа, че зимата ме изненада и мен. Не че бях много изненадан, но просто от грижи по детето, колата остана назаден план. Заваля първия сняг и тръгнахме за работа.... Предния ден вече си бях запазил час и поръчал нови гуми. Викам си "Само още ден".... Да ама... колата неще да излази от гаража.... Няма качване този баир и това е ... не мърда .... слязох, сложих две стари зимни от пред .... даже не избуксува..... все едно нямаше ни сняг, ни баир.... Така че... зимните гуми може да ти трябват веднъж през зимата, ама е по-хубаво като ти трябват да ги имаш от колкото да ги нямаш....

500 лева за зимни гуми ще даде, ама няма да слезе от колата да си изчисти с една лопата пред гаража за 5 минути :-) Порода: чистокръвно балканско говедо Диагноза: не се лекува

Имал време да си смени гумите, а немАл време да си почисти - подкрепям те !

Виж какво... "чистокръвно балканско говедо" ли беше.... Първо както казах "подстъпите към него се чистват редовно". Второ, за услугата "почистване на подстъпите" си плащам на фирма и повярвай ми тя почиства.... Трето- ако беше само подстъпа към гаража с китка да го боднеш. Пътувам цяла зима (както и лятото) из цялата страна и не само. В малките улички снегорин не влиза, а такива "чистокръвни балкански говеда", дето си чистят пред техните коли хвърлят всичкона пътя, така че и да е било почистено сляд тях трябва пак да се чисти. Преди време на магистара "Хемус" върху пътя имаше 20 сантиметра сняг.... да слезна да почстя магистралата а? Като се метна някъде къде куче защото съм решил да спестя "500 лв за зимни гуми" после на кой да се оплаквам, а и да се оплаквам какво??? В тази кола возя себе си, жена си и детето, и ако с 500 лв. мога да си осигуря, по-удобно, по-спокойно и най-вече по-сигурно пътуване, занчи това са най-добре похарчените ми 500 лв!

Петков, то си има сравнителни таблици за различните гуми. И от тях се вижда, че разликите са под 10%!

Абе Мачев, то от зимна до зимна гума има разлика по тестовете над 50% ти ми говориш за разлика 10% между зимна и лятна ... хайде стига с глупостите ви !

Имат ли експертиза,че с 3 мм не може, а с 4 мм грайфер може?Ако нямат, при съставен акт ще ги опукам в съда.

Има точка в закона... там пише "4мм", не 3 мм, 3,5 мм, 3,8 мм, а точно 4 мм... и ако е по-малко ... можеш само да оспорваш начина на измерване....

И 3 и 4мм са изфирясала гума. За зимата. Не пестете от сигурността си. Какво като ги опукаш в съда, ако някой преди това тебе те опука или сам се опукаш в дерето?

Привърженик съм на зимните гуми. Ама заглавието е изключително неточно и тенденциозно написано. Зимните гуми НЕ СА задължителни. Има изискване за дълбочина на грайфера 4 мм. Това е. А неграмотното журналистче, с интелект на глистче - да се върне в училище.

Не виждам сняг!

нали ловим снежинките във въздуха:)))

ние ги ловим, те ги пускат !

проблема е в задкормилното устройство.

КОЙ ДЪРЖИ ГУМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ??? ... РАЗНИ МУТРИ ПРИЯТЕЛИ НА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА , КАТО ОНАЯ СВИНЯ-АВТОДЖАМБАЗИН ДЕТО МУ ОТВЛЯКОХА ШОПАРЧЕТО ЛЯТОТО .... В САЩ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ ... И В КАНАДА ГИ НЯМАТ ... А ТАМ ЗИМИТЕ СА СИБИРСКИ НА МНОГО МЕСТА ... В ТЪПИЯ МУТРИСТАН ТОВА САМО ХРАНИ ШОПАРИТЕ НА СЪДЖУЦИТЕ :))

""В САЩ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ"""- не спираш с шизофренията обаче. Снощи пишеше от Сусурлево, сутринта се събуди в САЩ. Иначе че законите са лобистки при нас е ясно. Като почнем с жилетките които всички се избивахме да купуваме още при Станишко, че пишеха актове.

ИДИОТ , ДОБРЕ КАЖИ КЪДЕ ИМА ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ В САЩ И КАНАДА :))

Да бе ама като заореш в пряспата колко плащаш на частният спасител да те извади? А ако направиш виновно ПТП какво ти се случва?

50-100 ДОЛАРА ... АКО ТЕ ДЪРПА ДО ГРАДА Е ПО-СКЪПО ... КВО ТОЛКОВА ?? .. В БГ-ТО ДА Е 50-100 ЛЕВА ??

А може ли от днес да продължаваме да дишаме или сте приготвили и кранчета, за да спирате въздуха ни ?

Абе, що направо не ви задължим да заковете по 1 гребло на предната броня, няма всяка година да ви чистим пътищата??

Който не може да си позволи зимни гуми, да ходи с градски транспорт! Все пак колата е лукс.

Мдам, в Европейска България 2017, почти 2018- лидер на Балканите и първенец по икон. растеж в ЕС (така рече Боко), колата все още е лукс.

вие я направихте лукс.

Зимните гуми са препоръчителни и не са задължителни. Задължително трябва да имаш 4мм грайфер. Това е по закон.

Най-голямата далавера за зимни гуми и сервизи , щото тези тарикати може да накат хората и в Дубай да карат със зимни гуми , но балъци бол. Подиграват те се на тези ,които хвърляли пари от балкона вие сте на един кантар с тях.

Абе а кой ще ми купи зимните гуми? А едно време като нямаше сезонни? А като е зимна ама е седяла в склад 10 години дали ще спре?

Тихо, че ще решат да са само тазгодишни бре!! Ти ум имаш ли??

Ми купи си всесезонни. Доста са добри и няма да сменяш постоянно.

Едно време като нямаше сезонни, имаше двойно повече жертви по пътищата при двойно по-малък брой автомобили.

Това не е вярно изобщо. Виж статистиката!

Ти виждал ли си автомобилна гума през последните 20 години. Ако не си да ти кажа, че на всяка гума е означено през коя седмица на коя година е произведена.

3евзек

Иска му се да бъдат забранени, защото употребата на гума от 39-а седмица на 2003-а година е изцяло в правомощията на потребителя й. Имал е, сложил е. Принципно не е редно, но от друга страна съществува регенерат на гуми, заради който и 10 годишна гума може да притежава необходимите свойства.

И като сложа сега зимните гуми, и след 10-на дни се затопли до над 20 градуса(случвало се е много пъти през декември да минат температурите над 20 градуса) и ще трябва да летя в някоя канафка заради малоумните задължения да карам със зимни гуми... Интересно ми е,кога ще премахнете задължителното шофиране със светнати фарове,кога?!?!? До ден днешен няма никакъв смисъл от светещите фарове,освен това,че ни бие по джоба всичките и трябва по често да сменяме крушки...

"За зимата е препоръчително в автомобила да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеало. " както и спален чувал, преносим газов котлон със заредена газова бутилка с печат за преминат технически преглед, брезентова палатка с комплект колчета, лютив спрей против мечки, резервна туба с гориво, апарат за изкуствено дишане, апарат за мерене на кръвно, лексотан, парацетамол, фервекс, аналгин, спринцовка, игли, ампули пеницилин, гентамицин, презервативи, сигнален пистолет с поне 3 броя сигнални ракети, че знае ли човек, ако закъса по пътищата български-непочистени, колко време може да чака??

Пропусна възглавница.

ха ха ха ха а

Крайно време е автомобилните брони да се заменят с гумени буфери, като количките в Лунапарк. И без това колите се карат като тях.

Евалааа!!!!!!

А зимни презервативи ще пуснат ли ...

Пуснаха ги вече! С осем ръба и дълбок грайфер... абе зима е !

НЕ бутам тарикати на паркинга, които карат зимата със летни гуми! НЕ давам ток на хитретци, на който логиката им е само и тая зима да ми изкара акумулатора и другата ементуално ще го сменя - ако намеря втораупотреба на далаверка! "SORRY" ще ме прощавате, НО никой НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ВИ НОСИ НА ГРЪБ!

Аз пък помагам...

Ти голем спасител се изкара бе?? В България има 3 милиона коли - значи 12 милиона зимни гуми - това ли ти е интереса бе, пацул???

Ами карайте по джанти бе селски идиоти.....за какво са ви гуми като като може и без тях а зимата слагайте дъски от бъчва и готово

шофьор-40години съм на волана и то без зимни гуми и проблем съм нямал,а ти ,като поредния баламурник си се набутал с зимни гуми не им прави реклама ,щото аз с летни гуми и вериги ще мина там ,където ти няма да можеш , така че тия платени реклами си ги набутай отзад.

Съгласен. Имах такъв случай на Шипка. Спрях да помагам на един търновлия със зимни гуми, а аз бях с летни. Просто бях изпуснал половин атмосфера от гумите - и те омекнаха.

Скоро ще има изискване за есенни и за пролетни гуми. А после и за месечни - ноемврийски, декемврийски и т.н. Само да намеря един шуро-баджанак, че не ми вдига телефона, че да му подскажа идеята...

Абе в тоя ред на мисли, мвр що не ни задължи са си купим по 1 снегорин....

Страх ги е да не стане задръстване по време на европреЦедателството. Насират се от страх, че могат да се издънят, ако действат както обичайно могат.

По кай закон е задължението.Никой не може без законно основание да задължава.Ще карам с каквото имам.

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: 4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Е..бах го в закона, много пожелателен характер има, или така или иначе, според зависи.

Задължението е по ЗДвП. Обаче ако се чете закона излиза, че можеш да караш с летни гуми стига да са с грайфер над 4 мм. или със зимни гуми стига под 4 мм. стига грайфера да не е под 1.6 мм.

За зимата е препоръчително в автомобила да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеало. А АЗ КАК ДА ВЛЕЗНА, ЧЕ ДА КАРАМ КОЛАТА?

колега, проблема си е твой! Нали?

За Градски условия, може и да пропуснеш повече от половината неща

Явяваш се на изпит за категория "Е"! И после- лесно. Прикачваш 2 /две/ ремаркета по 10тона за оборудването ,и... тъкмо няма да се притесняваш за превишената скорост. ;-)))))

Извади корабното въже за теглене и купи по-тънко.

Ай ся въже. Като закъса ще я повгигнеш леко от едната страна и ще я пренесеш до по-сгодно място

Само едно се чудим. За какво ми е Резервоарче, а пък за Зарядното да не приказвам. Виж, кабелите по могат да свършат някаква работа

Резервоарче ти е да има къде да се изпикаеш по пътя. Вече си европеец и нЕма да се вреш по храсталаците.

Дааааа Добро предложение

Зимните гими би трябвало да са задължителни през зимните месеци! За съжаление, бай Ганьо е най гоУемия шЕфьор У свЕтО и за него зимните гуми са "рекламен трик" за балъщи бето не мОат А карат..........

МВР задължително с ушанки.

времето е пролетно.

Гейк нюз. Жена ПР на МВР е писала прессъобщението, а репортерка от дир, без шофьорски книжки и двете, е преписала и смеха е голям. Къде в колата да се намира резервоарчето?

Резервоарчето с течноста за чистачките, трябва да е диаметрално противоположно на тенджерата с яхнията и филиите с лютеница. Взема ли властта, обещавам всички работили в системата на КАТ отговорни "фактори" и законодатели да живеят и карат по собствените им правила.И да изплатят с лихвите всички глоби събрани от капаните-камери по пътищата. Само да може да ги видите как ще пелтечат, че другите били виновни. С два комплекта "Мишелин" 17/225 /50 съм.Още не е паднал сняг, няма и помен от поледица.Температурата -около 10 градуса.От какъв зор да съсипвам зимните гумиКой галфон от КАТ може да ми обясни.Дерат хорат с три-четри фрази-несъобразено това,превишено онова и ограничения заради пияни селяни на междуградски пътиша от 60 км/ч.Ами то и конете забранени.Автомобил с 240 конски сили и спирачна система с ABS и един куп блокировки ще го караш със 60-селяни тъпи полицейски,мутри и гнусари.

Поредната българска "полубременна жена". Една гума или е зимна или не е. Какво значение има дали имаш 4, 5 или 8 мм грайфер ако шарката не е подходяща за сезона. Една нова, хубава гума с дълбоки канали за бързо отвеждане на вода, се превръща в смъртоносна шейна върху снежна покривка

глупости. Разликата между зимните и летните гуми е около 10% в поведението Много ти се иска да е 100, нали?

Ако беше сядал в кола щеше да знаеш че и 50 см могат да са разликата между живота и смъртта. Така че дори и 10% е космическа разлика когато си на зор

Една нова, ЛЯТНА, хубава гума с дълбоки канали ако някой не е разбрал

Карал съм всякакви коли и камиони за 38 години на пътя и 2 и половина милиона километра. Каквато и гума да сложите, на лед не помага, и в случая държавата просто е сложила капан за пари.

Като те слушам най-добре е да си скъсаш книжката и никога ,ама никога да не казваш,че си бил шофьор......такива селски тарикати като теб портретите им висят по дървета и стълбове.....капан за пари,вземи малко се по ограмоти за свойствата на зимната гума и разликите и с летните....ти през зимата по сандали или цървули ли караш селски неграмотник!!

За лед си прав но в току що навалял или разтапящ се кишав сняг разликата е голяма

След като така или иначе не помага на лед, за какво въобще ти е грайфер на сухо?

язе карам с пролетни гуми 4,1мм грайфер

Ще ни паднеш следващата седмица, като изтъркаш 0.2 мм!

Аз се чудя защо все повече хора карат огромни SUV, а то вчера отварям багажника на моята малолитражка и гледам - няма място за багаж от задължителни и препоръчителни аксесоари.

Ти остави зад.аксесоари...те са в багажника,ама я виж,кво става в портфейла с документите... Книжка Контр.талон Полица за ГО Талонче за Гар.фонд/зелено/ Талон на колата/малък/ Талон за ГТП Отрязък от год.свинетен стикер/гаранция,че не е фалшив/ За лепенките по предното стъкло да не казвам... При мен всичко това е умножено по две... Карам от 1974-та до 78-ма мотори,а след нея до днес на 4колела....Спомням си навремето,само едно СПУМПС/розово/прегъваше се на три и в него контр.талон и талона на МПС върху който с печат,подпис,дата,бе отбелязано заверката на ГТП.... Това беше ... Нямаше тогава нито компюъри,нито днешните съвременни инфо/комуникационни с/ми... Единствено,което се съхрани,са ТЪПОТИЯТА И ПРОСТОТИЯТА на всички занимаващи с контрол на автом.движение и ...вицовете за тях... Приемственост...:)))

Тъй памперс,и по твое време колко коли се "лъзгаха" по шосетата???А за скоростта да не говорим,че БГ се напълни с големи джипове които едва се разминават по тесните улици......какво било едно време,то тогава и ти си бил млад а сега виждал ли си скоро в огледалото или те е страх

А зарядно за мобилния телефон, лопата за сняг, 20 килограма сол, палатка, спален чувал, туба с вода и пиратки за плашене на мечките - да земам ли?

...вьеми!...

Ко? Не.

Абе да питам в тази връзка, за един преател, гумите задължителни ли са?

Коментари - МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия | Днес.dir.bg

МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия

От днес влиза в сила задължителното шофиране с гуми, предназначени за зимни условия, напомнят от "Пътна полиция".

Обратно в новината

Коментари - МВР: От днес задължително с гуми за зимни условия | Днес.dir.bg

Коментари

Задължително и снимка на Бойко Борисов с лопата под зарядното.

Пак някой не е в час или умишлено заблуждава аудиторията. Или има връзка с търговците на гуми. Заглавието "Задължително с гуми за зимни условия" не отговаря на последвалото го съдържание : "..задължително използването на гуми предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм"." Вторите са летни гуми, и макар и при определени условия, могат да се ползват и през зимата. Друг е въпросът на каква цена (риск), но законът го позволява.

на човека! Като чуя как тъпи полицаи ми обяснват че се грижат за моята безопасност и сърцето ми започва лудо да бие и вади пушката от мазето. Първо бяха коланите - но катастрофите със смъртни случаи нарастнаха. Второ бяха включени светлини - но челните удари станаха ежедневие. Трето бяха забрана за телефони, но това се оказа безсмислена забрана Четърто - вдигнаха глобите десет пъти, но тъпанарите пак се надбягват. Пето - навсякъде по пътищата подмениха ограничението на скоростта с по-ниска скорост, но те продължават да се надбягват. Шесто - свалиха промила за алкохол и тестват за дрога, но тъпанарите си пият и се "напушват" без да им пука. Седмо - правят задължителни зимните гуми, а с това наливат пари в бизнеса за продажба на автомобилни гуми, а по леда грайфера няма значение. Има значение дали пътищата са изчистени до черно. Тези тъпанари се подиграват с нас!

Точно така. Под предлог че се грижат за хората, административно си наливат приходи в бизнесите. Полицаите да вземат да спят по -малко и да намалят подкупите. А и в МВР са само по партийно-земляшка линия.

Аз си нося в багажника и плажен чадър и 3 сгъваеми стола, както и дрона.

И тъкмо сложих стиковете на голфа.

Много мразим да ни редактира авторедактор. Щото стиковете и бирата може да са в багажника, ама сложих сликовете.

ИСКАТ:АПТЕЧКА,КОЛАНИ,ПОЖАРОГАСИТЕЛ,ВЪЖЕ,ТРИЪГЪЛНИК,СОЛ,РЕЗЕРВНИ КРУШКИ!АЗ ПРЕДЛАГАМ И ВСЕКИ ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И РЕЗЕРВЕН ДВИГАТЕЛ!!!

...Уурааа,аз си нося един,отзад в ...багажника...все пак карам...,, Porsche"... Да не казвам,колко са ме порили за това Порше...не само в ..багажника:)))

Хе, хе аз като видим катаджия, вадя зимните гуми от багажника и веднага ги слагам. Така правя и в гр. транспорт- дебна за контрольори и тогава дупча билетче.

шапкари с два пръста чело, безмозъчни идиоти с 2 гънки на мозъка!!! Един куп простотия наизмислиха която няма нищо общо с реалните условия по пътищата. Със забрани и огромни глоби не се решават проблемите!

Гумите толкова пластмасови станали че не се изтъркват вече... помня на времето като бях малък келеш ладата беше с едни руски 15 годишни гуми и се опитвах да ги съсипя... не става и не става, асфалта се яде гумата неще....

ЗАКОНИТЕ ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ ОТ МАЛОУМНИЦИ.И 6ММ. ДА ТИ Е ПРОТЕКТОРА КАТО ТИ Е ВИСОКА СКОРОСТА СПИРАЧНИЯТ ПЪТ СЕ УДЪЛЖАВА И ОБРАТНО И 2ММ.ДА ТИ Е ПРОТЕКТОРА ПРИ НИСКА СКОРОСТ ПАК ЩЕ СПРЕШ.

... НЕ СА МАЛОУМНИЦИ ТИЯ ДЕТО ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ .... СЕГА СИКАЖИИТЕ ЗАКОННО ВИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА СИ КУПИТЕ ГУМИ ОТ БАТЕ МУТРА :))

Хора които до вчера са карали каруци сега раздават акъл за гуми....а бе сульовци,чукча писател а не читаел....четете бе кретени за какво става дума ,че се изтрепахте от много акъл

какво ще ми помогнат зимни гуми в заледен участък или при поледица....помага само двигателя.

Не позна ! Помагат само шиповете !

Или да се прекръстиш преди евентуален заледен път.

шипове но ги забраниха. А и като излезеш на чист път в купето става лудница и на пътя трябва да сменяш нормални гуми с джанти. Голям кеф.

Разликата в спирачният път на летна и зимна гума на лед е точно три пъти. Ако зимната гума е шипована тогава разликата е още по драстична. Има тестове и хората са го установили на практика. Отделно идея си мнямате за бртуталните разлики на летните гуми при различни теператури - карал съм италиански дето при +35 лепнеха за асвалта, но като падне температурата под 10 градуса се пързаляха като ролкови кънки. И обратното - има летни дето до -10 на сухо държат по добре от зимните. А че идиотите НС гласуват само простотии спор няма - като почнем с фаровете - вече дадохме разходна норман един комплект крушки на 3 месеца на камион щото се карат постоянно. това е яка далавера за производителеите на крушки. Отделно на малолитражките не им издържат алтернаторите при градксо каране и съсипват акумулаторите за 2 години. Отделно производителите на очила колко изкараха от факта че си светим по цял ден в очите.

Едно време искаха и апарат за изкуствено дишане !? :)))) .. - не като в болниците..., а за обдишване - уста в уста, без да има контакт с другия човек. И това го имам ! Нося и презервативи ( здрави, а не вулканизирани ), че като ме спре някой пробит кап*т, да му покажа колко малко му трябва за да изглежда привлекателен и с хубав аромат.

Ха ха ха ха .......

"....е задължително използването на гуми "предназначени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм....". С една дума, използването на зимни гуми Не Е задължително. Ама в държавата на празните приказки, всеки може да си плещи на воля. Все някой от 80-те % дебили ще се върже, пък и никой няма да му търси отговорност.

ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН ПРИЯТЕЛ СЪРБИН РАЗПРАВЯШЕ : - НЕГОВИЯ ШЕФ В КАНАДА ,ПРОКАРАЛ В КАНАДСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАКОН С КОЙТО СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ В ТОАЛЕТНИТЕ ДА ИМА ПОЖАРОГАСИТЕЛИ ОТ НЕРЪЖДАВЕЙКА И НЕГОВАТА ФИРМА БИЛА ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ИМАЛА НА СКЛАД СЕРТИФИЦИРАНИ ТАКИВА :))

Аре у лево. В закона пише или зимни гуми или гуми с протектор над 4 мм. Това второто автоматично отхвърля първото, ако го имаш. Така че нека от МВР, не знам що, ама сте го лепнали в заглавието, да си прочетат закона и да го осмислят, преди да плашат хората със зимни гуми. И не разбрах що ми е зарядното за акумулатор - като закъсам в снега къде ще го включа да ми зарежда акумулатора - в зад*ика ли? Пък и никой няма да ти даде да си зареждаш акумулатора на аванта - те телефона няма да ти дадат да си заредиш....

Заглавието е правилно - гуми за зимни условия, а не зимни.

Не разбирам защо се обръща внимание само на дълбочината на грайфера? Уважаеми законотворци, научете, че гумите много по-важно е годината на производство. Не може неделен водач с калцирани гуми на 20 години, но с нов грайфер да е изправен. Аз лично карам само с нови скъпи зимни гуми и когато видя, че каучукът не е лепкав - на боклука /2 год. макс./ Да, по-бързо се износват, но сигурността си има цена. Както казва един пилот, ако стигнеш до там, гумите да те спасяват, значи караш лошо.

Държа колата в подземен гараж. Подстъпите към него се чистят редовно. Миналата година, мога да кажа, че зимата ме изненада и мен. Не че бях много изненадан, но просто от грижи по детето, колата остана назаден план. Заваля първия сняг и тръгнахме за работа.... Предния ден вече си бях запазил час и поръчал нови гуми. Викам си "Само още ден".... Да ама... колата неще да излази от гаража.... Няма качване този баир и това е ... не мърда .... слязох, сложих две стари зимни от пред .... даже не избуксува..... все едно нямаше ни сняг, ни баир.... Така че... зимните гуми може да ти трябват веднъж през зимата, ама е по-хубаво като ти трябват да ги имаш от колкото да ги нямаш....

500 лева за зимни гуми ще даде, ама няма да слезе от колата да си изчисти с една лопата пред гаража за 5 минути :-) Порода: чистокръвно балканско говедо Диагноза: не се лекува

Имал време да си смени гумите, а немАл време да си почисти - подкрепям те !

Виж какво... "чистокръвно балканско говедо" ли беше.... Първо както казах "подстъпите към него се чистват редовно". Второ, за услугата "почистване на подстъпите" си плащам на фирма и повярвай ми тя почиства.... Трето- ако беше само подстъпа към гаража с китка да го боднеш. Пътувам цяла зима (както и лятото) из цялата страна и не само. В малките улички снегорин не влиза, а такива "чистокръвни балкански говеда", дето си чистят пред техните коли хвърлят всичкона пътя, така че и да е било почистено сляд тях трябва пак да се чисти. Преди време на магистара "Хемус" върху пътя имаше 20 сантиметра сняг.... да слезна да почстя магистралата а? Като се метна някъде къде куче защото съм решил да спестя "500 лв за зимни гуми" после на кой да се оплаквам, а и да се оплаквам какво??? В тази кола возя себе си, жена си и детето, и ако с 500 лв. мога да си осигуря, по-удобно, по-спокойно и най-вече по-сигурно пътуване, занчи това са най-добре похарчените ми 500 лв!

Петков, то си има сравнителни таблици за различните гуми. И от тях се вижда, че разликите са под 10%!

Абе Мачев, то от зимна до зимна гума има разлика по тестовете над 50% ти ми говориш за разлика 10% между зимна и лятна ... хайде стига с глупостите ви !

Имат ли експертиза,че с 3 мм не може, а с 4 мм грайфер може?Ако нямат, при съставен акт ще ги опукам в съда.

Има точка в закона... там пише "4мм", не 3 мм, 3,5 мм, 3,8 мм, а точно 4 мм... и ако е по-малко ... можеш само да оспорваш начина на измерване....

И 3 и 4мм са изфирясала гума. За зимата. Не пестете от сигурността си. Какво като ги опукаш в съда, ако някой преди това тебе те опука или сам се опукаш в дерето?

Привърженик съм на зимните гуми. Ама заглавието е изключително неточно и тенденциозно написано. Зимните гуми НЕ СА задължителни. Има изискване за дълбочина на грайфера 4 мм. Това е. А неграмотното журналистче, с интелект на глистче - да се върне в училище.

Не виждам сняг!

нали ловим снежинките във въздуха:)))

ние ги ловим, те ги пускат !

проблема е в задкормилното устройство.

КОЙ ДЪРЖИ ГУМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ??? ... РАЗНИ МУТРИ ПРИЯТЕЛИ НА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА , КАТО ОНАЯ СВИНЯ-АВТОДЖАМБАЗИН ДЕТО МУ ОТВЛЯКОХА ШОПАРЧЕТО ЛЯТОТО .... В САЩ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ ... И В КАНАДА ГИ НЯМАТ ... А ТАМ ЗИМИТЕ СА СИБИРСКИ НА МНОГО МЕСТА ... В ТЪПИЯ МУТРИСТАН ТОВА САМО ХРАНИ ШОПАРИТЕ НА СЪДЖУЦИТЕ :))

""В САЩ НЯМАМЕ ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ"""- не спираш с шизофренията обаче. Снощи пишеше от Сусурлево, сутринта се събуди в САЩ. Иначе че законите са лобистки при нас е ясно. Като почнем с жилетките които всички се избивахме да купуваме още при Станишко, че пишеха актове.

ИДИОТ , ДОБРЕ КАЖИ КЪДЕ ИМА ТАКИВА ИЗИСКВАНИЯ В САЩ И КАНАДА :))

Да бе ама като заореш в пряспата колко плащаш на частният спасител да те извади? А ако направиш виновно ПТП какво ти се случва?

50-100 ДОЛАРА ... АКО ТЕ ДЪРПА ДО ГРАДА Е ПО-СКЪПО ... КВО ТОЛКОВА ?? .. В БГ-ТО ДА Е 50-100 ЛЕВА ??

А може ли от днес да продължаваме да дишаме или сте приготвили и кранчета, за да спирате въздуха ни ?

Абе, що направо не ви задължим да заковете по 1 гребло на предната броня, няма всяка година да ви чистим пътищата??

Който не може да си позволи зимни гуми, да ходи с градски транспорт! Все пак колата е лукс.

Мдам, в Европейска България 2017, почти 2018- лидер на Балканите и първенец по икон. растеж в ЕС (така рече Боко), колата все още е лукс.

вие я направихте лукс.

Зимните гуми са препоръчителни и не са задължителни. Задължително трябва да имаш 4мм грайфер. Това е по закон.

Най-голямата далавера за зимни гуми и сервизи , щото тези тарикати може да накат хората и в Дубай да карат със зимни гуми , но балъци бол. Подиграват те се на тези ,които хвърляли пари от балкона вие сте на един кантар с тях.

Абе а кой ще ми купи зимните гуми? А едно време като нямаше сезонни? А като е зимна ама е седяла в склад 10 години дали ще спре?

Тихо, че ще решат да са само тазгодишни бре!! Ти ум имаш ли??

Ми купи си всесезонни. Доста са добри и няма да сменяш постоянно.

Едно време като нямаше сезонни, имаше двойно повече жертви по пътищата при двойно по-малък брой автомобили.

Това не е вярно изобщо. Виж статистиката!

Ти виждал ли си автомобилна гума през последните 20 години. Ако не си да ти кажа, че на всяка гума е означено през коя седмица на коя година е произведена.

3евзек

Иска му се да бъдат забранени, защото употребата на гума от 39-а седмица на 2003-а година е изцяло в правомощията на потребителя й. Имал е, сложил е. Принципно не е редно, но от друга страна съществува регенерат на гуми, заради който и 10 годишна гума може да притежава необходимите свойства.

И като сложа сега зимните гуми, и след 10-на дни се затопли до над 20 градуса(случвало се е много пъти през декември да минат температурите над 20 градуса) и ще трябва да летя в някоя канафка заради малоумните задължения да карам със зимни гуми... Интересно ми е,кога ще премахнете задължителното шофиране със светнати фарове,кога?!?!? До ден днешен няма никакъв смисъл от светещите фарове,освен това,че ни бие по джоба всичките и трябва по често да сменяме крушки...

"За зимата е препоръчително в автомобила да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеало. " както и спален чувал, преносим газов котлон със заредена газова бутилка с печат за преминат технически преглед, брезентова палатка с комплект колчета, лютив спрей против мечки, резервна туба с гориво, апарат за изкуствено дишане, апарат за мерене на кръвно, лексотан, парацетамол, фервекс, аналгин, спринцовка, игли, ампули пеницилин, гентамицин, презервативи, сигнален пистолет с поне 3 броя сигнални ракети, че знае ли човек, ако закъса по пътищата български-непочистени, колко време може да чака??

Пропусна възглавница.

ха ха ха ха а

Крайно време е автомобилните брони да се заменят с гумени буфери, като количките в Лунапарк. И без това колите се карат като тях.

Евалааа!!!!!!

А зимни презервативи ще пуснат ли ...

Пуснаха ги вече! С осем ръба и дълбок грайфер... абе зима е !

НЕ бутам тарикати на паркинга, които карат зимата със летни гуми! НЕ давам ток на хитретци, на който логиката им е само и тая зима да ми изкара акумулатора и другата ементуално ще го сменя - ако намеря втораупотреба на далаверка! "SORRY" ще ме прощавате, НО никой НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ВИ НОСИ НА ГРЪБ!

Аз пък помагам...

Ти голем спасител се изкара бе?? В България има 3 милиона коли - значи 12 милиона зимни гуми - това ли ти е интереса бе, пацул???

Ами карайте по джанти бе селски идиоти.....за какво са ви гуми като като може и без тях а зимата слагайте дъски от бъчва и готово

шофьор-40години съм на волана и то без зимни гуми и проблем съм нямал,а ти ,като поредния баламурник си се набутал с зимни гуми не им прави реклама ,щото аз с летни гуми и вериги ще мина там ,където ти няма да можеш , така че тия платени реклами си ги набутай отзад.

Съгласен. Имах такъв случай на Шипка. Спрях да помагам на един търновлия със зимни гуми, а аз бях с летни. Просто бях изпуснал половин атмосфера от гумите - и те омекнаха.

Скоро ще има изискване за есенни и за пролетни гуми. А после и за месечни - ноемврийски, декемврийски и т.н. Само да намеря един шуро-баджанак, че не ми вдига телефона, че да му подскажа идеята...

Абе в тоя ред на мисли, мвр що не ни задължи са си купим по 1 снегорин....

Страх ги е да не стане задръстване по време на европреЦедателството. Насират се от страх, че могат да се издънят, ако действат както обичайно могат.

По кай закон е задължението.Никой не може без законно основание да задължава.Ще карам с каквото имам.

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат: 4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Е..бах го в закона, много пожелателен характер има, или така или иначе, според зависи.

Задължението е по ЗДвП. Обаче ако се чете закона излиза, че можеш да караш с летни гуми стига да са с грайфер над 4 мм. или със зимни гуми стига под 4 мм. стига грайфера да не е под 1.6 мм.

За зимата е препоръчително в автомобила да има също антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво; зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеало. А АЗ КАК ДА ВЛЕЗНА, ЧЕ ДА КАРАМ КОЛАТА?

колега, проблема си е твой! Нали?

За Градски условия, може и да пропуснеш повече от половината неща

Явяваш се на изпит за категория "Е"! И после- лесно. Прикачваш 2 /две/ ремаркета по 10тона за оборудването ,и... тъкмо няма да се притесняваш за превишената скорост. ;-)))))

Извади корабното въже за теглене и купи по-тънко.

Ай ся въже. Като закъса ще я повгигнеш леко от едната страна и ще я пренесеш до по-сгодно място

Само едно се чудим. За какво ми е Резервоарче, а пък за Зарядното да не приказвам. Виж, кабелите по могат да свършат някаква работа

Резервоарче ти е да има къде да се изпикаеш по пътя. Вече си европеец и нЕма да се вреш по храсталаците.

Дааааа Добро предложение

Зимните гими би трябвало да са задължителни през зимните месеци! За съжаление, бай Ганьо е най гоУемия шЕфьор У свЕтО и за него зимните гуми са "рекламен трик" за балъщи бето не мОат А карат..........

МВР задължително с ушанки.

времето е пролетно.

Гейк нюз. Жена ПР на МВР е писала прессъобщението, а репортерка от дир, без шофьорски книжки и двете, е преписала и смеха е голям. Къде в колата да се намира резервоарчето?

Резервоарчето с течноста за чистачките, трябва да е диаметрално противоположно на тенджерата с яхнията и филиите с лютеница. Взема ли властта, обещавам всички работили в системата на КАТ отговорни "фактори" и законодатели да живеят и карат по собствените им правила.И да изплатят с лихвите всички глоби събрани от капаните-камери по пътищата. Само да може да ги видите как ще пелтечат, че другите били виновни. С два комплекта "Мишелин" 17/225 /50 съм.Още не е паднал сняг, няма и помен от поледица.Температурата -около 10 градуса.От какъв зор да съсипвам зимните гумиКой галфон от КАТ може да ми обясни.Дерат хорат с три-четри фрази-несъобразено това,превишено онова и ограничения заради пияни селяни на междуградски пътиша от 60 км/ч.Ами то и конете забранени.Автомобил с 240 конски сили и спирачна система с ABS и един куп блокировки ще го караш със 60-селяни тъпи полицейски,мутри и гнусари.

Поредната българска "полубременна жена". Една гума или е зимна или не е. Какво значение има дали имаш 4, 5 или 8 мм грайфер ако шарката не е подходяща за сезона. Една нова, хубава гума с дълбоки канали за бързо отвеждане на вода, се превръща в смъртоносна шейна върху снежна покривка

глупости. Разликата между зимните и летните гуми е около 10% в поведението Много ти се иска да е 100, нали?

Ако беше сядал в кола щеше да знаеш че и 50 см могат да са разликата между живота и смъртта. Така че дори и 10% е космическа разлика когато си на зор

Една нова, ЛЯТНА, хубава гума с дълбоки канали ако някой не е разбрал

Карал съм всякакви коли и камиони за 38 години на пътя и 2 и половина милиона километра. Каквато и гума да сложите, на лед не помага, и в случая държавата просто е сложила капан за пари.

Като те слушам най-добре е да си скъсаш книжката и никога ,ама никога да не казваш,че си бил шофьор......такива селски тарикати като теб портретите им висят по дървета и стълбове.....капан за пари,вземи малко се по ограмоти за свойствата на зимната гума и разликите и с летните....ти през зимата по сандали или цървули ли караш селски неграмотник!!

За лед си прав но в току що навалял или разтапящ се кишав сняг разликата е голяма

След като така или иначе не помага на лед, за какво въобще ти е грайфер на сухо?

язе карам с пролетни гуми 4,1мм грайфер

Ще ни паднеш следващата седмица, като изтъркаш 0.2 мм!

Аз се чудя защо все повече хора карат огромни SUV, а то вчера отварям багажника на моята малолитражка и гледам - няма място за багаж от задължителни и препоръчителни аксесоари.

Ти остави зад.аксесоари...те са в багажника,ама я виж,кво става в портфейла с документите... Книжка Контр.талон Полица за ГО Талонче за Гар.фонд/зелено/ Талон на колата/малък/ Талон за ГТП Отрязък от год.свинетен стикер/гаранция,че не е фалшив/ За лепенките по предното стъкло да не казвам... При мен всичко това е умножено по две... Карам от 1974-та до 78-ма мотори,а след нея до днес на 4колела....Спомням си навремето,само едно СПУМПС/розово/прегъваше се на три и в него контр.талон и талона на МПС върху който с печат,подпис,дата,бе отбелязано заверката на ГТП.... Това беше ... Нямаше тогава нито компюъри,нито днешните съвременни инфо/комуникационни с/ми... Единствено,което се съхрани,са ТЪПОТИЯТА И ПРОСТОТИЯТА на всички занимаващи с контрол на автом.движение и ...вицовете за тях... Приемственост...:)))

Тъй памперс,и по твое време колко коли се "лъзгаха" по шосетата???А за скоростта да не говорим,че БГ се напълни с големи джипове които едва се разминават по тесните улици......какво било едно време,то тогава и ти си бил млад а сега виждал ли си скоро в огледалото или те е страх

А зарядно за мобилния телефон, лопата за сняг, 20 килограма сол, палатка, спален чувал, туба с вода и пиратки за плашене на мечките - да земам ли?

...вьеми!...

Ко? Не.

Абе да питам в тази връзка, за един преател, гумите задължителни ли са?