17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По рождение съм левак, обаче поради особеностите на оня строй, когато да пишеш с лява ръка не е било приемано, мен са ме научили да пиша с дясната ръка, дали в резултат на това или нещо друго са сега съм смесица от левичар и десничар - пиша с дясна ръка, играя тенис с дясна ръка, бръсна се с лява ръка, хвърлям топка с лява ръка, ритам футбол и с десен и с ляв крак почти едновременно добре. Та ми е любопитно има ли други подобни на мен, държа пистолет с дясна ръка, отверка с лява ръка.....

Има братле. Не си сам!

И аз съм така. По соца една амбициозна учителка докато не ме научи да пиша с дясната ръка, не ме остави на мира. От това така и не се научих да пиша красиво. И аз като вас едно правя по-добре с лявата ръка, друго с дясната, а трето и с двете ръце. Понякога се шегувам се със себе си, че имам "две леви ръце".

В нашето семейство 80% сме така. Мен ме преучиха. Но от една професорка от Москва специалистка по мозъка знам следеото; има хора, уоито са упорити десничари или левичари. Тях е невъзможно да ги "обънеш". Тези, които подлежат на това, да боравят с другата си ръка, не са точно левичари. Квалификацията им е "пластичен мозък". Т.е. точно при тях едно полукълбо на мозъка може да прехвърля функциите си към друго. Оттам идва по-бързото възтановяване след инсулти и травми. Тези хора са и по- креативни. Спомням си два реда идеални огледално обърнати седмици, написани от синами в първи клас, при това отдясно наляво :) Лекарката ми обясни, че е скрит левичар с пластичен мозък. На моите възражения, че използва основно дясната си ръка, ми го доказа с няколко теста. Има ги в интернета. Пробвайте! Може и да не знаете, че сте с две добре работещи полукълба. Природен бонус е да си такъв.

Страшни глупости са написани в тази дописка. Креативни и умни сме ама в някоя паралелна вселена. Като знам какъв тъпан съм. Виж, за алкохола е вярно!

Аз съм левак, но съм с 2 леви ръце!

Десничар или левичар, се определя от малкия мозък (вродения интелект). Лявото и дясното полу-кълба служат само за натрупване и съхранение на информацията. Арабите пишат от дясно на ляво. Това показва, че е измислено и въведено в употреба от левичар.

Левак и левичар са две различни неща.

Защо традиционната дума "левак" беше заменена с "левичар" или "леворък"?

левак се използва само в негативен смисъл, т.е. несръчен, неумел човек. Докато левичарят може да е много сръчен, но за него водеща е лявата ръка.

това твърдение е много съмнително. По-вероятно е арабската писменост да е модифицирана еврейска азбука.. Прочее звуците са почти идентични тъй като и Иврит и Арабски език са много подобни.

И аз съм по рождение левичарка и макар да съм израснала в "мракобесните" времена на социализма, никой не ме е приучавал да пиша с дясна ръка. В класа ми бяхме трима левичари и никой учител не посягаше на водещата ни ръка. И не е вярно, че идеологията тогава беше такава, но много хора и в социалима и в демокрацията си бяха и са консерваривни и суеверни. Явно сте попаднали на такива хора. Но мога да си служа добре и с двете ръце, не защото съм скрит десничар, с пластичен мозък, а защото обстоятелствата ме принуждават на това. Много инструменти и уреди, като например ножицата, са направени за десничари и ние искаме-не искаме се учим да си служим и с дясната ръка. Но това прави мозъка ни пластичен, за това и левичарите често имат по-висока интелигентност, защото мозъкът им е добре трениран. А ако сте запознати с физиологията на мозъка, трябва да знаете, че той е като мускул, когато го тренираш, работи добре и ефективно, ако само лежиш и блееш в небето, затъпява. За това и левичарите са по-склонни към алкохолизъм. Защото за тях ежедневието е по- напрегнато, не само поради факта, че много неща са направени за десничари, а и защото непрекъснато се конфронтират с предрасъдъците на неуки хора. И това или ги убива, или ги прави по-силни. А ако сте още по-добре запознати с физиологията на мозъка, трябва да знаете, че всеки ареал на мозъка, отговорен за определен набор от способности има "оптимален период на развитие", в който той е особено възприемчив и пластичен. По принцип повечето хора се раждат левичари и в първите няколко години от развитието дясната хемисфера е водеща, после, към 2-3-та година или по-късно постепенно лявата хемисфера поема водещата функция. Но ако детето се развива по-бързо е възможно дясната хемисфера да си запази водещата роля, особено ако детето от много малко се научи да ползва писалка, молив, инструменти. Лявата хемисфера поема водеща функция заради развитието на говора и речта, които са локализирани в лявата хемисфера (преобладаващо), но деца и възрастни, които проявяват склонност към занаяти и дейности с ръце и триизмерно мислене (творчески професии) запазва добро оросяване и на дясната хемисфера, независимо коя е водеща.

А за партиите защо не се споменава какви са.

Навремето карайки някакъв медицински курс лектора помоли левак за помощ,излизам аз и му казвам,че съм левичар,докторът ме поправи ,че левичарите имат леви политидеи,медицински правилно било левак,ок от тогава съм си такъв.

Иврит и Арабски са подобни, защото това е един и същи народ. Евреите са секта, отделила се от арабите. Според последните генетични изследвания, всеки народ си има някакви специфични особености. Само евреите нямат такива. Сбирщина са от другите народи. Което ще рече, че и не са толкова древни, колкото се представят.

школото и даскалите. От 20 и колко бяхме в първи клас, само 2ма левака, и ни отучиха, стана бързо, после след години в друго училище срещнах леворъка, така си и пишеше по дъската, каза че нея хич не са я занимавали. Сега мога да пиша с двете едновременно и огледално, започвайки от двата края на листа и ги събирам в средата, защото обичах да рисувам и там никой не ми забрани лявата ръка, ритам топка с левия крак, и т. н. Имам страхотна памет, все аз рецитирах какво ли не за всеки празник. Защитих докторат, изкарах постдокторати и т. н., това добре, но шофьор от мен не стана. 40 и кусур годишен идиот още си повтарям съединител, спирачка, газ от ляво на дясно, обяснявам на някого нещо погрешно с посоките, губя се, абе засукано е, кофтито е, че гледам сина ми и той така. Аз все още като каже някой "... и там завиваш на еди си къде" и си маркиран някакси посоката :-).

мъже и жени ,самозадоволяването е проблем и за това те са по-активни към противоположния пол.