Подписка срещу високи кредитни лихви

Във Варна днес започна подписка срещу високите банкови лихви по кредитите, съобщи Светлозар Николов - председател на Асоциацията на българския бизнес, която е съорганизатор заедно с Организацията за обществена самозащита “Едно“.

Обратно в новината

Коментари - Подписка срещу високи кредитни лихви | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Шапкарев, твоите парички са раздадени като кредити. Нали се сещаш какво ще стане ако длъжниците спрат да плащат. Ще си видиш спестяванията на куково лято. Били застраховани - нанайси маро... стигне ли се до там тежко на всички ни и поради тази причина просто трябва да има по-нормални лихви, като навсякъде по света в този период на криза.

КГБ и прочее тъпани, когато съм взимал заем за БМВ и плазма, съм можел да си плащам заема, и сега мога, при първоначалните условия! Ама не всеки месец да взимат колкото поискат! Все едно да ида при търговеца, от който взех БМВ-то и да му кажа абе сега е криза, условията са променени, я ми тури кожен салон и позлатени джанти, че икономическата обстановка е рискова. Не става, нали?

Разликата в лихвите по кредитите между другите евро страни и България е точно изражение на разликата в отношението на държавите към собствените си народи, по-точно към най-бедните и най-инициативните.

Абе тия банки нормални ли са бе.......? Аз лично съм теглила кредит за 20 години и още не е минала първата година и вече 4 пъти съ ми вдигали вноската. Сега плащам със 100лв отгоре на уговорената вноска. Това е някакъв пълен абсурт. И тези, които са теглили малки кредитчета от по 1000лв да не се обаждат много много, защото нямат никакво право.....!!!!!!! На всички банки им пожелавам съвсем исрено да фалират, за да видят и те ниер как се чувстваме. Ако трябва ще се разпиша милион пъти върху тези подписки.

добре де, само че трябва да има 2 отделни подписки - едната за фирми, другата - за граждани; какво са виновни гражданите, че някакви работодатели-мърлячи не могат да си изплащат кредитите, с които са си купили джипове, вместо да ги вложат в технологично производство?

Не разбирам само дали се подписват хора, които вече са взели кредити (и сега са недоволни) или такива, които смятат да вземат? Всеки вика, че лихвите били високи... Други пък заплашват, че няма да си плащат... Що за глупости са това? Аз вече 10 години я карам на кредит и не се оплаквам въобще. Плащам вноските на време, като редовен клиент на банката ползвам по ниски лихви, следващите заеми минават за часове и без проблеми... И нещо много важно - винаги избирам по-ниски срокове за изплащане (доколкото ми е възможно). Много по-добре да изплащам 6м или 2 години вместо 3-4-5... Човек сам си прави сметката.

А, не! Койтио е вземал кредити да му мисли. Аз съм спестовник и ако паднат лихвите по кредититте, ще паднат и лихвите по спестяванията. Не може така. Защо да се наказват вложителите за грешките на онези с плазмите? Аз пускам подписка за по-високи лихви, че да вземам повече от моите спестявания!

...

Не съм финансист обаче знам че когато си взимах заема ми обясняваха как швейцарският фрнк е стабилна валута и как лихвата там няма да се вдига. ОБАЧЕ!!! видиш ли в момента в който взех кредита още преди да съм платил и първата вноска лихвата от 6% вече беше 8.2% А кажете как става така. Ако в период на криза при 8.2% вноската ми е 1500лв, ако лихвата падне на 4% (1000лв)аз ще мога да си плащам заема без проблем, а и на всичко отгоре няма да си връщам заема предсрочно, а ще си купя кола с вноска 500лв и ще движа икономиката.Ако пък си върна заема предсрочно, банката ще ме глоби 4% , ще е на печалба и ще има пари да даде на някой друг и пак ще печели. Не съм икономист ама това ми се струва логично. По въпроса с Libor и Eurobor - тези които са вързани директно в момента са на далавера, защото плащат смешни лихви.

Тука най вече фирми се имат впредвид , въпреки ,че и частните лица яко ги клатят банките. Решението е само 1 - изтеглети си депозитите и станете клиенти на чуждестранни банки , а не на клоновете им в БГ.

Някъде може ли да се подпиша online? Не съм близо до никой от изброените градове та си мисля не е ли по-добре да се направи някакъв сайт, където хората да могат да учстват в подписката. Според мен така ще се съберат много повече подписи.

Парите като всяка стока си имат цена (лихва)! Като има дифицит на стоката има спекула! В момента банките са спекуланти! Регулат на банките (БНБ) стои като ущипана мома и бездейства, лихварите пълнят гуши! Типична българска действителност!

аз искам да спра да си плащам тока, ама ще ми кръцнат кабела, така че си плащам....ако не плащаме, ще стане по-зле това е сигурно. високо предлагане без търсене води до стегнация....

Приятелю, ти явно си един от хранениците на банковата ни система...това, което казваш по принцип е вярно, цената на ресурса наречен ПАРИ се е вдигнала, но не ми е ясно защо на мен ми вдигат вноската, след като аз от новия (по-скъп) ресурс нямам нужда. Аз вече съм го оползотворил тогава като е бил евтин. Ако сега им искам кредит нямам нищо против да ми искат повече пари...но мисля че за вече взети пари е некоректно да вдигат вноските. А най-некоректно е когато с жално изражение съобщават че за първите 5 месеца банките били на печалба само 457 милиона лева ... а хората се чудят как да вържат двата края

Отворете си договора за кредит и четете, ама внимателно. Виждате ли, че в раздела за лихвата имате една променлива съставка - основен лихвен процент, или базисен лихвен процент или Eurobor или Sofibor? Надбавката от банката е неизменна, но когато се промени стойността на променливата съставка, се променя общият размер на лихвата. Споко, консултацията е безплатна......

спираме да плащаме - банките да се оправят

Браво само така!!!

тези, които пишат по темата нямат понятие от финанси, така че е логично , когато нямаш понятие от нещо да си мълчиш. KGB Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.няма безплатен обяд хорааа, банките печелят от лихви , те също са като Вуте дето печели от млякото, ама за да има мляко трябва крава, а кравите сте вие, които си давате и тези, които взимате пари.Лесно беше да взечете пари за апартаменти в Манастирски ливади, за да можете да живеете като баровци, а сега ви тежко, ами тежка е ситуацията в страната.Запомнете всеки си плаща за гяволъка, така че ще плащате.Бойко няма да ви оправи, защото това значи да ви върне с 12 години назад и тогава ще ви питам.

И на мен ми се иска да падне лихвата, но за съжаление няма изгледи това да се случи скоро. Всичко е много просто - колкото е по-голям риска, толкова е по-висока лихвата. А риска в България в момента е доста висок и тепърва нещата ще се влошават!

Правилно е трябва да се чете при подписване - но трябва да се спре с този монопол - при сключване на договора за кредит банката си запазва правото да променя лихвения процент. В ДРУГИТЕ СТРАНИ ГО СВАЛЯТ ПРИ КРИЗА - ПРИ НАС СЕ ПОВИШАВА

Въобще трябва да протестираме се промени Закона за кредитните институции в частта за кредитите - отпуснатите кредити да се изплащат по договорените схеми . Промените в условията да са за новите кредити, а не човек да не знае кога и колко премии ще му добавят към лихвата или направо да го пратят на друг начин на формиране на лихвата. Защитата на потребителите на ипотечни кредити да се включи в правомощията на някоя от защитните институции! Дано има по-скоро инфо за подписка в София - няма да остане фирма или гражданин да не се присъединят. Това е адрес за контакти в София от сайта им: Николай Мавроматис - Президент Адрес - София ул.Рикардко Вакарини 3А моб. +359 884 009 012 факс: +359 2 958 13 68 Skype: Bulgarian Business Angels Association (BBAA) email: nmavromatisbbaa-bg.

Предлагам да се направи подписка с цел да не се плащат и главниците.

Много точно си го описал, и за кюфтетата е вярно!... На жертвите бих казал: Като не можеш да връщаш заем защо се напрегна да си купиш плазма, да смениш колата с по-нова, да искаш по нов модел телефон...и то..ВЕДНАГА? Те тия прозиводителит на тия стоки на такива баламурници като Вас разчитат, да има кой да ги купи и да си ги плати!.... МНого хубаво го каза един път Хампартцумян: като взмахе накой хора кредити преди време за ..BMW-та, апартаменти , не ме питаха а ще мога ли да си плащам заема?!...Щжте сиги сега БМВ-тата, солени ще Ви излезнат!...

АМА И ВЪВ ВАРНА ЛИ ИМАЛО КРИЗА БЕ ПЪК АЗ МИСЛЕХ ДА ХОДЯ ДА ЖИВЕЯ ТАМ ЦЦЦЦЦЦ!!!!!!!!!!!!!!

когато си купувахте коли, апартаменти си казвахте на далавера сме, а сега ревете, да сте чели договорите преди подписване. такива като вас надуваха кредитния балон. сега като не можете да плащате да ви взимат и колите и плазмите и апартаментите. следващия път щесте по-умни

Не искам нищо повече от това, лихвата ми да се върне на нивото на която беше, когато сключих кредита. 4 пъти ми я променят от тогава. Нека по-високите лихви да са за нови кредити. Щом човек е решил, че при тези лихвени % може да изплаща - ок! Но за сключени вече кредити да променяш 4 пъти за 1 година и все нагоре - това е съдизъм за кредитополучателя.

Някой някого да е карал нсила да взема заеми? Или като беше в един известен анекдот: Когато яде кюфтетата не рева! Сега що ревеш, ма?. Доколкото си спомням за да вземеш кредит трябва да си над 18 години. Сиреч, човек разумен, такъв детоп може да гласува. Нещата са простички. За да вземе някой кредит друг трябва да е внесъл пари. Банката е институтът, който регулира взаимоотношенията между вложители и кредитополучатели. И ако няма хора да внасят, банките няма да могат да раздават кредити. Просто и ясно. Някой е имал нужда от пари и е взел кредит. Например да си купи жилище. Подписал е договор и е длъжен да го изпълнява. Иначе ка да стане? Няма да си плаща, а ще има къща. С парите на онзи, който не си е купил къща, а е бил такъв балък че да си вложи парите в банка. Не ми се струва че така е редно. Защото вложителят е плашлив (особено ако си спомня какво се е случило през 1997 г. И ако хората масово тръгнат да си теглят вноските тогава ще стане страшно. Да, който не може да си покрива вноските по кредитите най-много да фалира. Или да си загуби ипотекираното жилище (когато е подписвал договор той би трябвало да е наясно с рисковете). Това ще бъдат 1 000, 2 000, 10 000 души. Които сами ще са си виновни за това положение. Ако масово не се плащат вноските ще се влошат условията по влоговете. И хората масово ще започнат да теглят. Фалира банковата система, фалира държавата. Случаят 1997 г. И губят всички. Огромната част без да са виновни. Който иска ниски лихви, да си вземе заем от западноевропейска банка. Само че от там няма да му дадат и 100 евро при тези доходи, които има - той е изключително рисков клиент. Затова ако иска достъп до някакъв финансов ресурс ще трябва да се задоволис това, което има. А подписките са хубаво нещо. И срещу пирамидите във Варна имаше подписки. От онези, най-хитрите, които мислеха че на тях не може да им се случи да си загубят парите. Ама ги загубиха. И когато това стана - олеле, държавата да им помага. Така не - който не е мислил навреме ще си носи кръста. Останалото е възможно в африканските страни.

В България банките не са случайни.Тук всеки е дошъл да си върти далаверката на гърба на народа.

Е да, но като ми вдигат 3 пъти лихвата по вече отпуснат кредит той става още по-рисков според мен. Или не е така?

Подписката трябва да мине и през селата не само в градовете

Организаторите на тази подписка не си дават сметка, че всичко това ще се обърне срещу тях. Май освен от футбол и политика, българинът е започнал да разбира и от финанси. С банковата система шеги не бива да се правят. Вместо това, организаторите да вземат да повишат финансовата си култура и когато подписват договори за кредит, да четат внимателно.

Подписвайте си,все тая.Много добре знаете.Или си мислите,че Бойко ще оправи и банките мухааахаа:)

tam sam,kajete koga dai te 4as i den

Направете един сайт в интернет - подписка.

Нека да се организира във всички градове на страната. В Шумен ще намерите много хора за подкрепа. Нека да има повече гласност за тези неща.

Bravo!!! Vsichki na protest!!!

Не се споменава и Плевен. Моля, не го пропускайте.

Лихвите по кредитите се определят най-вече от система рискови фактори, като например това, че кредитът може да не бъде върнат... И да правят подписки и да не правят - не банките са виновни за тях... Рискова държава, рискови работодатели, рискови работници, много ниско заплащане на труда и т.н.

Срещу потребителски кредит от 20 000 лв,ще връщам близо 36 000 лв..еба си мизерията

Кредит 20 г. Банка ДСК; вноска 465 евро от тях месечно 170 евро главница и 295 евро лихви. Е докога????

А на мен от ДСК ми казаха, че нямало да ми отпуснат 3000лв. кредит щото ми е било за сефте. :( Все едно да искам да чукам някой мома и щот нали и е за сефте да не я боцна. Нямал съм бил никаква кредитна история. Ми те тия с кредитните истории ги погониха съдиите вече и аз ли така да направя ?

къде ще бъде В СОФИЯ - скъсват ни задника от високите лихви

elate i vav turnovo

Безбожни лихви а какво да направиш без заем.

интересно е обаче как се определят високите лихви. например 20% за потребителски кредит даден на честна дума, без поръчители, без доказване на доходите, за 20 минути, само срещу лична карта високо ли е?

ami shte se podpisvate kolkoto si iskate . tova e bezplatno , lol . posle shte si platite lihvi4kite , lol

Само така

Къде в София ще бъде подписката

Елате с подписката и в Пловдив! Аз се подписвам и с двете ръце!