46% от фирмите са получавали искане за подкуп

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. 46 на сто от тях са получавали искане за подкуп от държавна структура.

Обратно в новината

Коментари - 46% от фирмите са получавали искане за подкуп | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква корупция бе ДИР? Та вижте държавните поръчки - нагласени условия за техните си хора....

Тая корумпирана администрация ..не е ли на герберското правителство...в момента..!?То е ясно ,че който е на власт използва държавната машина да рекетира българина...-от обикновения ЕТ..до крупния инвеститор-бизнесмен...!

СТО ПРОЦЕНТА ОТ ЗАПИТАНИТЕ ОТГОВАРЯТ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИКАТА Е СИВА. НО ВСЕКИ ОПИТ ДА СЕ НАКАРА БЪЛГАРИНА ДА СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ ТОЙ ГО НАРИЧА РЕКЕТ.

са гербаджийски и са в схемата. Те са създадени за да се краде чрез тях.

Бо Бо

За всички обществени поръчки (Европейски и местни) фирмите (без изключение) се кланят на кметовете като пред поп и се отчитат под масата. Фирмите изпълнители са нерагламентирано задължени да си плащат, защото ако не се кланиш, поръчката ще бъде дадена на фирма, която ще се клани. За фирмите е по-изгодно да са сити и корумпирани, отколкото гладни и честни. И фирмите са в безтегловност, защото всичко което става във властта е стимулирано в най-горните слоеве на политическата вихрушка! Затова са и тези сладки предизборни кампании на всички нива в България...

Taka e държавата е корумпирана, последствията от комунизма ще ги лекуваме 200 години , каза един от съветниците на прехода, бедата е че наред с най-лошото от комунизма възприехме и най-лошото от капитализма. Трябва наистина честен и силен човек да застане начело на държавата, който не е свързан с партийното минало, убеден и готов за мъжка борба, а не като тея двамата плазмодии, а за комшу партията да не говорим.

Подкуп се иска от нарушителите и престъпниците! Никой не иска подкуп от честните и изрядни фирми! Ужасен съм от извода който може да се направи, че почти половината от фирмите са престъпни!

Престъпници ли са фирмички които трябва да избират между фалит,борчове и възможността да снесат на чиновник и да получат някаква работа?

Навсякъде в администрацията са гьонсурати и дебили, щавят зверски.

Искали са ми пари чрез изнудване само през 2011-2013г. След това престанах да участвам в поръчки изнесох си фирмите и капиталите в чужбина и въпроса за мене е решен. За да ти вземат подкуп трябва да искаш да го дадеш. Аз не поисках и си останах Човек. Да му мислят тези които останаха в България. Всички имат вина за това защото си мълчат и го позволяват

Другата половина половина просто не си признават или са собственост на така наречената "върхушка".

Първоначално прочетох за искане за "откуп" и си казах - 'бах ма'а му! :)

Процента се доближава до 100. Не ми се е случило някъде да не ми искат подкуп. За всичко каквото се сетите.

Идват избори покажете дали приемате тази демокрация

Рибата се вмирисва откъм главата. Закона е дал безконтролна власт на чиновници и кметове да изнудват за рушвет. И това не е само последните 25 годдини. Това е последните 100 години. Всички и комунисти, и капиталисти, и демократи са еднакво корумпирани и некадърни. Дори само една такава проста законова мярка, като едномесечен срок за отговор на държавата или общината на всяко едно заявление. Ще намали корупцията многократно. Докато в същото време гражданите има в момента срок една или две седмици за обжалване на всяко чиновническо решение, което ги засяга. Че то за една седмица може ли човек да се запознае с един устройствен план примерно? Като се вземе в предвид че чиновниците имат само 2 дни в седмицата по няколко часа приемно време. На базата на какво тези, които са се провалили в управлението на собствената си държава имат претенцииче ще оправят света. Нашите политици Нинова, Борисов, Кристалина, Бокова и т.н. Не могат да оправят собствената си държава вече 25 години. Тръгнали да оправят света и ООН и то само за 5 години. В действителност кой от кой по-некадърни, само претенците им големи У нас има хора просещи по улиците за лекарства и храна и такива ровещи в кофите за смет. Мен мъобще не интересув каква ще е следващата работа на бивширте комунистки Бокова и Георгиева. И каква ще е световната им кариера. Мен ме интересува България и защо депутати не си вършат работата, ами се занимават с Бокова, Георгиева, Русия и САЩ.

Корупцията е заложена на законово ниво. Могат да те глобят съвсем законно за каквото си искат. И сумите хич не са малки. Това още полицаите на пътя са го разбрали. На прав участък с перфектна видимост се слага знак 60. Естествено никой не го спазва и кара с 90, т.е. с 30км/час над разрешеното. Глобата за подобно деяние е акт за 150лв. и един месец без книжка. И тогава идва добрия полицай, който решава проблема срещу 20-30лв. кеш. И така е на всички нива. Всички закони дефинират безумни глоби, които още повече блокират, а в някои случаи фалират бизнеса. В Англия например, данъчните са съветници и приятели на бизнесмените. Ако той нещо е сгафил, те му помагат да оправи грешката. Тук нашите чиновници са врагове на бизнеса. Мразят частниците, защото са по-умни, по-предприемчиви и по-смели от тях. За да правиш бизнес в България се иска много смелост, здрави нерви и ежедневни компромиси със съвестта им.

"За да правиш бизнес в България се иска много смелост, здрави нерви и ежедневни компромиси със съвестта им." хахаха :) Този израз освен, че е верен, е също и поетичен :) +

"Изследването показва още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската - 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто". И какво правим сега? Оказва се , че най големият корупционен субект , срещу който трябва да се бори държавата, е ...ДЪРЖАВАТА! Държавата на ГЕРБ и на мутрите! И крадеца вика дръжте крадеца.Е, няма оправене, докато властта, заемана от ББ, мутрите и ГЕРБ, не премине в ръцете на по-нормални хора!

Увлече се. ГЕРБ е само втори мандат, а корупцията беше по-дива преди 15-20 години. Ако си начинаещ, аз не съм, минал съм през много! нямаш си и представа през колко. Корупцията е най-силна в миналите през комунизъм държави и в разни изостанали региони също така.

Някои фирми не искали да отговорят... Че как ще искат, помните ли как Плевнелиев навремето се похвали че докато се правел на бизнесмен в София му поискали пари за да му улеснят живота... а после упорито не искаше да си каже кой му е искал подкуп, е, тогава как да се бориш с родната корупция като министър, който стана даже и президент, не смее да се сбори с родните корупционери.

Как ще се бори, след като ставайки президент премина от другата страна на барикадата.

Ъ, сиреч от борец стана треньор?

Корупцията е резултат от комуноидна простотия, омешана с генетична вулгароидна дивотия. Мизерия,мафия и корупция.

Половината фирми са си признали че са давали подкупи. Другата половина не си признала. Корупцията в Б-я е ужасяваща.

ПРЕЗ М.МАЙ 2016 ИМАШЕ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ОТ СЛУЖИТЕЛИ НА НАП /ОПЕРАТИВЕН КОНТРОЛ/ В СБ ИЛИЯНЦИ. ОТ ВСИЧКИ ФИРМИ Е ПОИСКАН ПОДКУП. КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ПРОВЕРКИТЕ - ПРЕПЪЛНЕНИ ДЖОБОВЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ И НИЩО ЗА ХАЗНАТА. КОЙТО НЕ ДАДЕ ПОДКУП НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА НАП Е ГЛОБЯВАН ОТ СЪЩИТЕ - ТАКА, ЧЕ "МЪРДАНЕ" НЯМА

"Асансьорите без разговорни уредби ще бъдат спирани от началото на следващата година." - това е от същия вид, род и семейство ...

Ходенето по стълбите е полезно за здравето.

корупцията е функция от: мизерни заплати, липса на контрол и сурови наказания

Цитирам: "На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена." Вярвам ви, защото никой не смее да се издаде какви ги върши! Сигурно това е изречението, с което си заслужихте парите този път?!

Така е,в герберската територия

46%?! Аре бе...кого гъбаркате!? Цифрата е по близко до 100%! По тез географски ширини, това си е историческо наследство.

Тикви в парламента Тикви в съда Тикви в полицията Какво да се очаква рози в народа?

Добро утро, даже статистиката намира корупция.

Моето предложение е да направин 2-3 затвора и да си внесем съд .

46% са получавали искане ,а 54% са отправяли предложение.... Съдебна система - плащаш пичелиш , не плащаш е пичелиш. Революция , хора , само това ни е надеждата

Има обосновани предположения, че от България се крадат между 5 и 10 милиарда лева всяка година. Това в прав текст означава, че само за една година можем да си построим всички магистрали, ако не се краде ... Или че можем да си обновим всички училища. или че можем да вдигнем МРЗ двойно без никакъв проблем! или че всички болници могат да станат като Правителствена! но първо трябва ДА ИЗГОНИМ КРАДЦИТЕ !!!!

Неможеш да изгониш крадците , когато съдебната система ги защотава и генерира.... Ясно е от къде трябва да се почне.Ама не с реформа

С АК!

От другата половина не е искано, защото своевременно са се усетили и са го дали. А тия какво се ослушват? С бъклица ли да ги канят? Нахали, ей не се научиха!

Мисля,че най-голямата и най-страшна за обществото и държа-вата е корупцията в съдебната система,и по-конкретно в българс кия съд.Не случайно преди годи- ни се замете под килима случая с кадруването на Красьо Черния. Какво може да очаква общество- то от човек, който е броил 200 хил. лева за "конкурс" за заемане на най-ниското ниво - за районен съдия? Представете си как този съдия после ще правораздава и как ще прилага законите. Ако съда бъде изметен от корумпираниге съдии,а те според мен са над 70%,и бъдат осъдени,облика и имиджа на държавата ни коренно ще се промени.Но няма как това да стане,защото всичко е оплетено ката карантия: съдии, адвокати,прокурори ,политици и пр.Настръхвам като се вслушам в разговори в кафенетата около районния съд между съдии и адвокати! Напрово ужас!

Какво означава корупционна практика?Ако е практика,значи е регламентирана от държавата.Даже ми звучи като връзки с обществеността,а щом има и статистика означава,че има и устойчиво развитие!:)) И не сте прави за столична община-тя се управлява по най-прозрачния начин!:))

Открихме топлата вода! Браво!

Конспирация Всичко в тази власт-менте! Премиерът им - перде. Полицейските приьоми, литват като авиони, във небесна синева и потъват във мъгла. Лъжат,мажат инспипириат, факти, случки, конспирират! В полицейската им жар, най-отпред пожарникар.

тълкуват и четат закона както им изнася. юза едно и също престъпление различни състава дават различни присъди. затова е на тоя хал съдебната система

те пък горките фирме как не обичат да дават подкупи....

За теб пък казват ,че обичаш да даваш ... на който ти поиска.

Интересното е, че от тези 46 процента няма и 1 процент осъдени за това деяние!Това говори и още нещо - корупцията е и при тези, които се "борят" с нея!Ами ТЕЛК и други контролни органи, колко е там?

Химн Води ни Боце,ти води ни, към нови светли бъднини. На знамето е твойто име, калинките след теб кръжим. Води ни Боце, Изгладняхме! Към лапаница ни води! След тебе ние все крадяхме, а парсата прибра я ти. Води ни Боце през градини ще хрускаме, дори базалт. А после всичко ще покрием със свеж и топличък асфалт. Води Боце към прогреса, а ний след тебе ще строим, за наще фирми интереса, а комисионните делим. Води ни Боце ти към вота и всеки ден ще е така! С вериги, боксове и сопа ний ще се борим за властта. Води ни Боце, здраво мачкай! Към власт ний дружно смe със теб. Към кражба нова, бързо скачай, да ще потоп да е след теб. Паси,18.09.2013

Влечуго!

Вземете Столична Община . Всички фирми ,,спечелили" конкурсите дават 50% в началото КЕШ парите,а после се пишат /дава се възможност/ дейности извършени ЕДИН ПЪТ А ФАКТУРИРАНИ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ. И никой не знае,айде бе.Тези /наши пари/ директно отиват в касата на герб .Ако някой си вземе за него ВЕДНАГА Е УВОЛНЕН. Затова така смело се краде -парите отиват по предназначение без да ,,знаят" получателите.Ако не си съгласен с тези условия отпадаш.

Е, това най-корумпираното правителство с неговата администрация ли е досега !!

Да,по-корумпирани от герберастите няма

напиши закон, създай бизнес. И администрацията си пише закони, създава си условия за корупция, децата растат, учат и се установяват в не много далечни страни, а мама и тате ще дойдат след пенсия там. Дотогава далверката ще си върви. Всеки познава поне 5 човека в подобно положение.

pompai

Приема се закон в който, ако дадена фирма подаде сигнал за подкуп и той се докаже , държавата се ангажира да му направи това за което му е искан подкуп-безплатно а чиновниците в затвора.

На ниските нива корупцията надминава 50 % от фирмите. На високите не е толкова .... За капак обаче, високите нива на властта хем не знаят за корупцията, хем толерират корумпираните :))) Две неща ще ви кажа: 1. не всеки може да изнудва фирми като ЧЕЗ, МТел и .... КТБ. За това на високите нива няма толкова много оплаквания. 2. Всяко едно ниво, дори и най-ниското, се отчита нагоре по веригата. Иначе гори!

Абе незнам ама и на тея избори пак ако си избереме кандидат на ГЕРБ или БСП, вече ще съм убеден че от българския народ нищо не става!

Народът, просто е заблуден, че пускайки бюлетина, избира. Никой човек от масите, няма достъп до информацията, като какъв е отчетен личният му вот. Не се ли сеща никой, че тайната на вота има за цел, не да предпази хората от ексцесии и натиск, а да скрие от обществото реалната картина на нагласите. Всъщност, хората от едно населено място, много добре знаят, един за друг, каква им е ориентацията. Какво би променил там един явен вот, освен това, че картината няма да е имагинерна непозната и подменена с друга?

Делба Кой хлопа в този късен час? Аз хлопам каза Цецо. Торбичка носиш ли за нас? Донесох! шепне Цецо. Навън да дойда, да броим Ела де- -вика Цецо. Нощес не можем да заспим! Ще можем!- смига Цецо. За Партийката, пет на сто Добре е -кима Цецо. За тебе също пет на сто! Тъй вярно!- кляка Цецо. Останалото е за мен. За тебе - хлипа Цецо. Ще ми дотрябват някой ден Ще трябват!..-рече Цецо. Така по братски се дели! По братски?- пита Цецо. За нови порции върви! Поемам- мънка Цецо. 19.04.2016г.

Гениално! (и Актуално!)

Влечуго!

БрътвеЖи...

- Това за което говорите случва ли се? - Не. Но това е принцип. - Вярно ли е, че доставчиците работят без договори с веригите? - Не. Ако се работи без договор, търговецът няма да дава и пари. По принцип договорите са едногодишни, стандартни. Тенденцията е всяка година да се отхапва по малко от печалбата на производителя. Те казват: ние ви даваме достъп до широк потребителски интерес, до голям човекопоток, хубаво излагане и т.н., но безплатен обяд няма. Освен това всяка година срокът на доставките да се увеличава, това е невероятно голямо бреме. В нехранителния сектор се стига до 150 дена отсрочка от деня на доставката. В млечния бранш засега удържаме разумни срокове, за да си получим парите за стоката, но и нас ни натискат. Даниела Стефанова, БЛИЦ

Малеее смятайте 50% от държавните чиновници кроумпирани при положение че това са официални данни, демек реално 80% . Що хора там трябва да се уволнят не е истина.

Да се уволнят, ама кой ще пуска бюлетините. Тук ситуацията е "ти на мене, аз на тебе".

50 % от фирмите са се оплакали, а сигурно поне още 20 - 30 са решили да не коментират. Това означава, че поне 3/4 от фирмите са рекетирани, и че в контролните органи корупцията е 100 % !! такива са ДАИ, КАТ, БАБХ, ДВСК, ДНСК, Митници, НАП, ХЕИ, ..... има един укрит доклад на Сметна палата отпреди около 10 години, където се посочва че само КАТ генерира над 800 милиона годишно от подкупи!!!! Бедна ви е фантазията, колко се краде от цялата система .....

- Как се оскъпява продуктът за крайния клиент? - Производителите от млечния сектор работят с малки отстъпки. Но знам, че има браншове, които стигат до 40-5о% търговска отстъпка от нетната цена на продукта. Разбирате ли за какво говорим?! В Европа една трета от стойността на един продукт е производствена база, една трета - дистрибуторска база и една трета- търговска. - Вярно ли е, че плащате на веригите и такса Рожден ден? - Вярно е, има го, аз вече казах, че не работя с тази верига (Била бел. авт. ) Тя празнува наскоро рожден ден. - Какви други такси се събират? - Събират се пари за челен регал, тоест да бъдеш изложен на челна витрина 20 седмици в годината. Отделно е таксата за участие в брошура и да направиш процент намаление от пазарната цена на продукта. Сумите за брошурата са доста големи и от тях веригите печелят сериозно. Разговарях с пивовари и ми се видяха доста предпазливи в говоренето си за проблема с веригите? И при нас го има това. Не искаме да се конфронтираме. Няма да спечелим от това. Затова създаваме сдружение, което да напише правила за влизане в една верига. Да се знае, че когато инвестираш и подписваш договор, той ангажира веригите. А не утре да се яви друг доставчик и цялата инвестиция да остане на твой гръб. Ето ви един пример сключил си договор с веригата, тя открива през декември 3 или 5 магазина. На 5-ти февруари ти предлага нов договор и ако не го подпишеш, излизаш. Излиза, че декември си инвестирал, а февруари вече не можеш да присъстваш. Това е недопустимо. Нека има правило инвестираш в една верига, ако излезеш от нея, да ти върне парите.

Не го ли забраниха преди 2-3 години ?!

Официално-да,но...